Yüzlerce TIR’la taşınan mallar sınırda buharlaştı: 300 milyonluk İran plastiği vurgunu
Yüzlerce TIR’la taşınan mallar sınırda buhar... İran’dan Türkiye’ye ithal edilen plastik hammaddesi üzerinden 300 milyon lirayı bulan bir vurgun yapıldı.
Türkiye'ye İran üstünden ithal edilmiş olan plastik hammadde ticaretinde 300 milyon liraya varan bir dolandırıcılık vakası ortaya çıktı. Yüzlerce TIR ile nakledilen mallar, gölge şirketler vasıtasıyla ortadan kayboldu. Mağdur olduğunu söyleyen bir iş insanı, "Müşterilerden aldığım ödemeleri dolandırıcılara kaptırdım. Mal teslimatını gerçekleştiremedim ve mal varlığıma haciz geldi" şeklinde konuştu. Suçlamaların odağındaki kişiler ise suçlamaları birbirlerine yöneltti.
Plastik endüstrisinde kullanılan ve İran'dan ithal edilen tonlarca kimyasal madde, büyük bir dolandırıcılık vakasının merkezinde yer aldı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, üç İran vatandaşı ve iki Türk vatandaşı olmak üzere toplam beş kişinin Ağustos 2016'da H. Hammadde Sanayi adlı bir şirketi kurduğu belirlendi.
GÜÇLÜ PAZARLAMA HAMLESI
Halk.tv.com.tr Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Dinçer Gökçe'nin aktardığına göre, firmanın ana hedefi, İran'dan temin edilecek plastik hammaddenin Türkiye'deki pazarlamasını gerçekleştirmekti. Şirketin kurulumunun hemen peşinden, Türk ortaklar N. B. ve M. U. pazarlama faaliyetlerini arttırdı. Bu dönemde, uzun süredir plastik hammadde ticaretiyle uğraşan M. İna Polimer'in sahibi İsmail N. Ö., bu iki isimle tanıştı.
Sosyal medyada tıkladığınız linklere dikkat edin! Dolandırıcılar kol geziyor!
ÜRETIMI İRANLI ORTAK YAPIYOR
N. B. ve M. U., bu kişiye, hammadde ithalatı yapan bir şirketlerinin olduğunu, İranlı ortaklarının ise ülkesinde üretici konumda olduğunu kaydetti. İsmail N. Ö., ürün tedarik ettiği müşterileri ile görüştü ve siparişlerini aldı. Sipariş veren her şirket ödemesini de yaptı. İsmail N. Ö. de, şirketin hesabına gelen müşteri paralarını N. Ö. ve M. U.’nun kendileri ile paylaşılan şirket hesabına gönderdi.
İKI DEFA DOLANDIRILDI
Ödemeler yapıldıktan sonra ürünlerin teslimi beklendi. Ancak, bu aşamadan sonra bir dizi oyalama süreci devreye girdi. Söz verilen tarihlerde teslimatlar yapılmadı. Büyük bir krizin eşiğine gelen iş insanı İsmail N. Ö., probleminin çözümü için çıkış ararken ikinci bir kez daha dolandırıldı.
Bu kez, temasta olduğu N. Ö., "İranlı ortaklarıma ulaşamıyorum" diyerek yeni bir şirket kurduklarını bu şirket üzerinde kendisine malları teslim edebileceğini söyledi. İsmail N. Ö., bu kez M. Plastik Pazarlama şirketine paraları göndermeye başladı. Ancak bu firmanın da, dolandırıcılık olayının bir parçası olarak kurulduğu zaman içinde anlaşıldı. İş insanı İsmail N. Ö., aralarında İranlıların da olduğu 8 kişi hakkında suç duyurusunda bulunmuş oldu.
"ORTAKLARIM BENI DOLANDIRDI"
İş insanı İsmail N. Ö.’nün, hakkında suç duyurusunda bulunduğu İranlı D. B. ise, savcılık ifadesinde "Türkiye’den ortaklarım beni de dolandırdı" dediği belirlendi. D. B., N. Ö.’nün, çoğunluk hissesine sahip olduğu şirket için gelen 2 bin ton hammaddeyi İ. A. adına kurulan ve paravan bir şirket olarak anılan Y. Plastik Polimer firmasına aktararak iç piyasaya sattığını kaydetti. İran’da fabrika sahibi olduğunu kaydeden D. B., uğradığı toplam zararın 5.6 milyon dolar olduğunu kaydetti. Dolandırıcılık yapmakla suçlanan N. Ö., M. U. ile İ. A. ise, kendilerine yöneltilen suçlamaların gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.
"Yüzlerce TIR’la taşınan mallar sınırda buharlaştı: 300 milyonluk İran plastiği vurgunu" haberi, 21 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 21 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Yüzlerce TIR’la taşınan mallar sınırda buharlaştı: 300 milyonluk İran plastiği vurgunu haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yüzlerce TIR’la taşınan mallar sınırda buharlaştı: 300 milyonluk İran plastiği vurgunu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 15 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.