Zelenskiy'den Uluslararası Af Örgütü'ne 'sahte ve provokatif rapor' çıkışı

Zelenskiy'den Uluslararası Af Örgütü'ne 'sahte ve provokatif rapor' çıkışı

Zelenskiy'den Uluslararası Af Örgütü'ne 'sah... Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ulusa sesleniş konuşmasında Uluslararası Af Örgütü tarafından yayınlanan ve Ukrayna’nın savaş taktiklerinin sivilleri tehlikeye attığı ifade edilen rapora tepki gösterdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ulusa sesleniş konuşmasında Uluslararası Af Örgütü tarafından yayınlanan ve Ukrayna’nın savaş taktiklerinin sivilleri tehlikeye attığı ifade edilen rapora tepki göstererek, “Manipülatif raporlar sağlarsanız, o zaman insanların ölümünün sorumluluğunu onlarla paylaşırsınız” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy Uluslararası Af Örgütü'nün ülkenin savaş zamanı taktiklerinin sivilleri tehlikeye attığını ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini ileri süren raporunu yalanladı. Zelenskiy, Uluslararası Af Örgütü'nün bu şekilde Rusya'nın elini güçlendirdiğini belirtti.

"Sorumluluğu saldırgandan kurbanın sırtına yıkıyorsunuz” ifadeleriyle tepki gösteren Zelenskiy, Ukrayna ordusunu eleştiren raporu "sahte" ve "propaganda" olarak kınadı.

Perşembe günü yayınlanan raporda, Ukrayna ordusunun sivil tesisleri askeri hedeflere dönüştürdüğü, örneğin okullar ve hastaneler de dahil olmak üzere nüfuslu yerleşim bölgelerinde üsler kurduğu ve bu alanlarda silah sistemleri işlettiği belirtiliyor.

Tüm bunların uluslararası hukuku ihlal ettiği kaydedilirken, sonuç olarak Rusya'nın da bu hedefleri vurduğunda sivilleri öldürdüğü ve sivil altyapıyı yok ettiğine dikkat çekiliyor.

Uluslararası Af Örgütü, Ukrayna ordusunun çapraz ateş altında kalabilecek bazı sivilleri tahliye etmemesini de eleştiriyor.

Rapor, nisan ve temmuz ayları arasında birkaç hafta boyunca Güney Kharkiv ve Mykolaiv bölgelerinin yanı sıra Donbas'taki Rus saldırılarını araştıran Uluslararası Af Örgütü araştırmacılarının gözlemlerine dayanıyor.

Özellikle raporu yazan gözlemciler, Ukrayna kuvvetlerinin hastaneleri beş yerde “fiili askeri üsler” olarak kullandığına tanık olduklarını söylüyorlar.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, “Savunma pozisyonunda olmak, Ukrayna ordusunu uluslararası hukuka saygı göstermekten muaf tutmaz. Ukrayna güçlerinin sivilleri riske attığı ve nüfusu olan bölgelerde operasyonlarda savaş hukukunu ihlal ettiği bir model belgeledik” diyerek raporu savundu.

Uluslararası Af Örgütü Ukrayna Yöneticisi Oksana Pokalchuk ise rapora katılmadıklarını açıkladı. Pokalchuk, Uluslararası Af Örgütü’nün Ukrayna biriminin rapor yayımlanmadan önce süreçten çıkarıldığını söyledi.

'Bunlar ayrım gözetmeyen Rusya'yı haklı çıkarmaz'
Zelenskiy ise Ukrayna ordusunun askeri operasyonları nüfuslu bölgelerde yürütmek zorunda kalmasının hiçbir şekilde ayrım gözetmeyen Rus saldırılarını haklı çıkarmadığını belirtildi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba da Londra merkezli örgütün raporuna "öfkelendiğini" ve değerlendirmelerin "haksız" olduğunu söyledi. Kuleba, "Uluslararası Af Örgütü'nün bu davranışı gerçeği ortaya çıkarmakla ilgili değil, suçlu ile kurban arasında yanlış bir denge kurmakla ilgili" dedi.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ise “Ordumuza kimsenin iftira atmasına izin vermeyeceğiz” ifadesiyle tepki gösterdi.

"Zelenskiy'den Uluslararası Af Örgütü'ne 'sahte ve provokatif rapor' çıkışı" haberi, 05 Ağustos 2022 tarihinde yazılmıştır. 05 Ağustos 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Zelenskiy'den Uluslararası Af Örgütü'ne 'sahte ve provokatif rapor' çıkışı haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Zelenskiy'den Uluslararası Af Örgütü'ne 'sahte ve provokatif rapor' çıkışı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  2. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  3. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  4. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  5. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  6. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  7. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  8. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  9. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  10. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  11. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  12. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  13. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  14. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  15. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  16. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  17. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  18. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  19. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  20. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
Dünya Haberleri