Zengin Olma, Zengin Görün: Markalar Aslında Neden Sizin Bizim Gibi İnsanları Hedefliyor?

Zengin Olma, Zengin Görün: Markalar Aslında Neden Sizin Bizim Gibi İnsanları Hedefliyor?

Zengin Olma, Zengin Görün: Markalar Aslında ... Louis Vuitton, Dior Gibi Lüks Markalar Aslında Neden Sizin Bizim Gibi İnsanları Hedefliyor?Lüks sadece zenginlerin sahip olduğu bir ayrıcalık gibi gözükse de artık eskisi gibi pek de sınıf tanımıyor. Peki, neden orta ve alt gelir grupları, lüks ürünlere bu kadar meyilli?

Hiç dikkat ettiniz mi? Gerek sosyal medyada gerekse sokaklarda birçok kişi sahip oldukları lüks markalı ürünleri göğüslerini gere gere sergiliyor. Hatta bu durum öyle bir noktaya ulaştı ki çoğu kişi âdeta yürüyen birer reklam panosu gibi bu lüks markaların logolu ürünleri üzerlerinde taşıyorlar.
Zengin kişilerin çevresinde takılmasak bile gözümüzü çevirdiğimiz her yerde, hatta yakın çevremizde bile lüks ürünlerin kullanıldığına sıkça şahit oluyoruz. Louis Vuitton, Alexander McQueen, Gucci, Dior, Prada… Yüksek fiyat etiketine sahip bu lüks markalar artık sıkça karşımıza çıkıyor. Peki bunun sebebi insanların zenginleşmesi mi?

 

ZENGİN DEDİĞIMİZ KESİM DÜNYADAKİ POPÜLASYONUN YAKLAŞIK %1’LIK BİR KISMINA HİTAP EDİYOR.

 

Konunun derinlerine inmeden önce, Forbes tarafından hazırlanan dünyanın en zenginlerinin derlendiği listeye bir bakalım.

  1. Bernard Arnault ve ailesi (219,2 milyar dolar)
  2. Elon Musk (201,6 milyar dolar)
  3. Jeff Bezos (195,9 milyar dolar)
  4. Mark Zuckerberg (164,8 milyar dolar)
  5. Larry Ellison (144,9 milyar dolar)

 

ŞİMDİ MARK ZUCKERBERG'ÜN TARZINA BİR BAKALİM. HERHANGİ BİR MARKA İBARESİ GÖREBİLİYOR MUSUNUZ?

mark zuckerberg

Cevap tabii ki hayır. Belki eli yüzü düzgün bir LC Waikiki tişörtü bile olabilir, bilemeyiz. Ama içten içe lüks bir markanın olduğunu düşünüyorsunuz değil mi?

Öyleyse doğru bildiniz. Mark Zuckerberg’ün üstündeki basit tişört, Brunello Cucinelli marka ve fiyatı 450 dolar civarında. Halbuki bizlerin yatarken giydiği basit tişörtten farksız görünüyor değil mi?

İŞTE KONUNUN ÖZÜ TAM OLARAK DA BU ASLINDA. GERÇEK ZENGİNLİK SESSİZDİR VE GÖSTERİŞ YAPMAYİ GEREKTİRMEZ.

bernard arnault ve ailesi

Başka bir deyişle, fotoğrafta gördüğünüz Bernard Arnault ve ailesinin, Mark Zuckerberg’ün ya da Jeff Bezos’un zengin olduğunu zaten herkes biliyor. Bu yüzden bu kişiler lüks markaların logosuyla bezenmiş ve bas bas "ben markayım" diye bağıran şeyler alma ihtiyacı duymuyor.

PEKI YA BU TARZA SAHİP KİŞİLER? ONLAR ZENGİN DEĞİL Mİ?

new money stili

İşte burada iki kavram devreye giriyor. "Old money" ve "new money".

"Eski para" olarak çevirebileceğimiz "old money" kavramı, aileden zengin kişilerin tarzını yansıtmak için kullanılıyor. Old money tarzına sahip kişiler, genellikle lüksün abartısız bir şekilde yansıtıldığı, kaliteli ve klasik parçaları tercih eder.

"Yeni para" anlamına gelen "new money" kavramıysa, basitçe parayı sonradan bulmuş kişilerin tarzını yansıtmak için kullanılıyor. Başka bir deyişle, genellikle daha yakın bir tarihte edinilmiş veya kısa bir sürede kazanılmış zenginliği ifade ediyor. New money tarzına sahip kişiler, genellikle gösterişli ve dikkat çekici parçalara, marka vurgusuna ve lüks görünüme odaklanır.

Yani bu kişiler, aslında yeni kazandıkları zenginlikle kendilerini ifade etmeye ve sosyal statülerini vurgulamaya çalışıyorlar diyebiliriz.

LÜKS MARKALAR BİLİNÇLİ OLARAK ZENGİNLERİ DEĞİL ORTA SINIFI HEDEFLİYOR.

louis vuitton

Şöyle bir düşünelim. Zenginler %1’lik bir kesime hitap ediyor ama bu %1’in tamamına satış yapmak imkânsız. Diğer faktörler göz önünde bulundurulduğunda zengin %1’in yaklaşık %0,1 gibi bir oranı bir markanın hedef kitlesinde yer alabilir.

Hâl böyle olunca bu küçük ve gösteriş yapmaya meraksız grubu hedeflemek yerine, lüks markalar yaklaşık 350 milyon kişiden oluştuğu tahmin edilen orta sınıfa satış yapmayı hedefliyor.

 

İŞTE LÜKS MARKALAR PARAYI TAM OLARAK BU ORTA SINIFIN KENDİNİ KANITLAMA ÇABASINDAN KAZANIYOR!

supreme markası

Gerçek zenginler giydikleri ürünlerin markalarını göstermiyorken diğerlerinin göstermesinin temel sebebi sosyal statü kazanmak. E lüks markalar da bunun farkında tabii.

Gelir eşitsizliğinin fazla olduğu yerlerde kişiler toplumun üst kesimlerinde yer almak için lüks tüketime yönelebiliyorlar.

Ayrıca sosyal medyanın etkisiyle de daha görünür olmayı amaçlayarak orta sınıfa mensup kişilerin bir çeşit sosyal kabul ve sosyal beğeni aracı olarak lüks markalı ürünlere yöneldiğini görüyoruz.

Lüks markalar da bunun farkında olacak ki ürünlerini erişebilir pahalılıkta tutarak hem lüks imajını koruyor hem de bu ürünleri maddi olarak çok da rahat olmayan orta sınıf için daha erişebilir kılıyor.

ORTA SINIF NEW MONEY TARZINI TERCİH EDİYOR ÇÜNKÜ GÖRÜNÜR OLMAK İSTİYOR.

Cardi B

Orta gelir grubuna dahil olan kişilerin, lüks markaların logolarıyla donatılmış ürünleri birer reklam panosu gibi göğüslerini gere gere taşımasının sebebi, "bakın ben lüks giyinebiliyorum" mesajını sosyal çevrelerine vererek bir çeşit sosyal kabul elde etmeyi sağlamak.

Yani bu kesim için lüks markalı ürünler bir tür sosyal sermaye!

LÜKS MARKALAR SOSYAL STATÜ VE PRESTİJİ KULLANARAK KİŞİLERİ CAN EVİNDEN VURUNCA BAZEN MANTIK SAHNEYİ TERK EDİYOR…

louis vuitton

Örneğin, pandemi sırasında birçok sektör zorlanırken moda sektörü normale göre daha fazla kazanmıştı. Öyle ki LVMH’in satışları pandemi döneminde %18 artış göstermişti. Peki bu artışın kaynağı %1’lik kısım mı? Hayır, orta gelir sınıfı!

Bu dönemde insanların lüks harcama yapmasının temel sebebi, pandeminin yarattığı kriz sebebiyle insanların her gününü sanki son günü gibi yaşamak istemesi. Yarının ne getireceğini bilmediklerinden ve kısıtlanan sosyal hayatlarından dolayı ettikleri tasarrufları lüks harcamamalara yöneltmişler.

ÖZETLE, NE LÜKS MARKA KULLANAN O İNSANLAR ÇOK ZENGİN NE DE SİZ ÇOK FAKİRSİNİZ. YANİ KONU PEK DE PARA İLE İLGİLİ DEĞİL.

"Zengin Olma, Zengin Görün: Markalar Aslında Neden Sizin Bizim Gibi İnsanları Hedefliyor?" haberi, 19 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 19 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Zengin Olma, Zengin Görün: Markalar Aslında Neden Sizin Bizim Gibi İnsanları Hedefliyor? haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Zengin Olma, Zengin Görün: Markalar Aslında Neden Sizin Bizim Gibi İnsanları Hedefliyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 03 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Yazar Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:18 Huzurevinde bıçaklı saldırı: 2 kişi yaşamını yitirdi
  2. 10:56 Akit yazarı, Cumhur'a seçim mağlubiyeti sebebiyle hesap sorulması gereken yerleri sıraladı
  3. 10:45 Bir dizi için daha final kararı alındı
  4. 10:41 Carlos Sainz Audi'nin F1 teklifini reddettiği iddialarını yalanladı
  5. 10:34 Cem Küçük: AK Parti bence geç kalıyor, hemen değişim yapmalı
  6. 10:29 Arkadaşına IBAN'ını verdi, hapse girdi
  7. 10:25 Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı
  8. 10:22 ENAG: Yıllık enflasyon yüzde 124,35
  9. 10:16 Yeni Şafak yazarı Aydın Ünal: İsmailağa’ya değil, Türkiye’ye operasyon
  10. 09:53 New York’ta Rıza Sarraf ve Halkbank aleyhine açılan tazminat davası beklemeye alındı
  11. 09:48 Karar yazarı Akif Beki: CHP ile Gezi mahkumlarını salma pazarlığı mı?
  12. 09:41 Bursa’da koltuk fabrikası iflas etti: Alacaklılar eşyaları yağmaladı
  13. 09:36 Bahar dizisindeki çekim hatası sosyal medyada gündem oldu
  14. 09:30 Serpil Çakmaklı yıllar sonra her şeyi itiraf etti: Aldatıldığımı gözlerimle gördüm
  15. 09:20 Karar yazarı Ahmet Taşgetiren: Belli ki 31 Mart sonrasında hiçbir şey eskisi gibi olmayacak
  16. 09:12 Gazeteci Celal Başlangıç hayatını kaybetti
  17. 09:09 Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Mehmet Naci İnci, Turkcell’in yönetimine girdi: Maaşı 150 bin TL
  18. 09:04 Münevver Karabulut'un babası, Cem Garipoğlu'nun otopsi fotoğraflarını inandırıcı bulmadı
  19. 09:00 AK Partili adayların seçim masrafını belediye ödemiş
  20. 08:50 Milyonlarca taraftar için emsal karar: Tribün kapatma cezası kaldırılıyor
Medya Haberleri