Zeren Ertaş’ın ölümünde kritik rapor: Asansörün emniyet düzeneği iptal edilmiş!

Zeren Ertaş’ın ölümünde kritik rapor: Asansörün emniyet düzeneği iptal edilmiş!

Zeren Ertaş’ın ölümünde kritik rapor: Asansö... Aydın'da üniversite öğrencisi Zeren Ertaş'ın vefatıyla sonuçlanan yurt binasındaki asansör kazasına ilişkin bilirkişi raporu tamamlandı. Kritik raporda, asansörde bakım faaliyetlerini gerçekleştiren firmanın, kabin kattan belirli mesafe...

Aydın'da üniversite öğrencisi Zeren Ertaş'ın vefatıyla sonuçlanan yurt binasındaki asansör kazasına ilişkin bilirkişi raporunda, asansörde bakım faaliyetlerini gerçekleştiren firmanın, kabin kattan belirli mesafe uzaklaştığında hareketsiz kalmasını sağlayan emniyet düzeneğini (UCM) iptal etmesi sebebiyle ölümlü kazanın yaşanmasında asli kusurlu olduğu açıklandı.

Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda 25 Ekim'de yaşanan asansör kazasına ilişkin, Aydın Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında görevlendirilen bilirkişilerin hazırladığı rapor, savcılığa teslim edildi.

Raporda, olaydan bir gün sonra yapılan araştırmalarda, üzerinde mavi etiket bulunan asansörün kabinini raylara kenetleyerek hızla düşmesini engelleyen ekipmanın devreye girmediği, kabinin kontrolsüz bir şekilde hareket etmesini engelleyen düzeneğin (UCM) hem kumanda kartı üstünden yazılımsal olarak hem de hız regülatörü üstünden mekanik olarak iptal edildiğinin görüldüğü aktarıldı.

Yapılan detaylı inceleme ve asansörün test edilmesi sonucu kazanın hangi sebeplerle meydana geldiğine ilişkin kesin ve net bir sonuca ulaşılamadığının belirtildiği raporda, şu ifadelere yer verildi:

ASANSÖRÜN EMNİYET DÜZENEĞİ İPTAL EDİLMİŞ!

"Asansör makinesi üstündeki, kabinin katlarda hareketsiz kalmasını sağlayan elektromekanik frene ait bobinin gücünün yetersiz kalması sonucu fren balatalarından bir tanesinin görevini yerine getiremeyecek kadar aşınması, yarı yük dengesinin uygun olmamasının makine ve frene fazladan yük getirdiği, kabin zemin katta duruyorken kabin içerisine 16 kişi bindiği sırada frenin yükü taşıyamadığı için kabinin aşağıya doğru kaydığı, UCM sisteminin de öncesinde iptal edilmesi sonucu bir kişinin kabin ile asansör kuyusu arasında sıkışarak yaşamını kaybettiği anlaşılmıştır.

'UCM TERTİBATI ÇALIŞIYOR OLSAYDI...'

İptal edilen UCM sistemi kabin kapıları açıkken kabinin kontrolsüz bir şekilde hareket etmesini engelleyen başlı başına bir güvenlik ekipmanı olup asansörde bulunan herhangi bir başka güvenlik ekipmanı UCM'nin görevini yerine getirmemektedir.

Kazanın oluşmasına neden olan arızalara rağmen UCM tertibatı çalışıyor olsaydı asansör bir miktar hareket ettiğinde kabin raylarda sabitlenecek ve hareket etmesi engellenerek kabin ile kat kapısı veya duvar arasına bir kişinin sıkışamayacağı kadar genişlikte bir boşluk kalmış olacaktı."

BAKIM YAPAN FİRMAYA ASLİ KUSUR SUÇLAMASI

Asansör bakım formları ve parça değişimi kayıt defterlerinin düzenli tutulmadığının belirtildiği raporda, "Kazanın yaşandığı asansörde bakım faaliyetlerini gerçekleştiren firmanın UCM düzeneğini iptal ederek, elektromekanik fren bakım ve ayarlarını yapmayarak, ilgili mevzuatlara uygun olarak bakım faaliyetleri gerçekleştirmeyerek asansörde ölümlü kazanın yaşanmasında asli kusurlu olduğu kanaatindeyiz." ifadeleri kullanıldı.

Toplam 584 öğrenci için projelendirilen yurt binası için asansör trafik hesabı yapıldığında 16 kişilik iki asansörün yetersiz olduğunun değerlendirildiği raporda asansörün tasarım, montaj ve piyasaya arzını gerçekleştiren firma hakkında ise "tasarım hesaplarını hatalı hesaplayarak, asansörün karşı ağırlık yarı yük dengesini hatalı yaparak makine frenine fazla yük binmesine sebep olduğu için asansörde ölümlü kazanın yaşanmasında tali kusurlu olduğu kanaatindeyiz." değerlendirilmesinde bulunuldu.

Raporda Güzelhisar Kız Öğrenci Yurt Müdürlüğünün de çalışan personellere temel iş güvenliği ve sağlığı eğitimi vermediği, kapasitesi artan yurdun teknik gereksinimlerine ilişkin tadilat projesini yapmadığı, asansöre ait bakım defterini muhafaza etmediği, (kaza sonrası alınan ifadelerde asansörün sık sık arızalandığı ve kabinde kalmaların meydana geldiği ancak) idarenin tekrar eden arıza bildirimlerine rağmen herhangi bir faaliyette bulunmaması sebebiyle kaza risk olasılığını artırdığından dolayı tali kusurlu olduğu belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda 25 Ekim'de asansörün düşmesi sonucu Adnan Menderes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesi öğrencisi 22 yaşındaki Zeren Ertaş hayatını kaybetmişti.

Soruşturmada asansör bakım firması yetkilisi M.B. ve asansörü monte eden firmanın sahibi H.T. ile 2 mühendis tutuklanmıştı.

"Zeren Ertaş’ın ölümünde kritik rapor: Asansörün emniyet düzeneği iptal edilmiş!" haberi, 26 Kasım 2023 tarihinde yazılmıştır. Gündem kategorisi altında bulunan Zeren Ertaş’ın ölümünde kritik rapor: Asansörün emniyet düzeneği iptal edilmiş! haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Zeren Ertaş’ın ölümünde kritik rapor: Asansörün emniyet düzeneği iptal edilmiş! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 18 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:56 Antalyaspor'un yeni teknik direktörü Alex de Souza Oldu!
  2. 16:53 Düzmece Yağ Skandalı: Bir Aylık Otomobilde 241 Bin Liralık Hasar! Yalnızca Bu Yöntemle Anlaşılıyor!
  3. 16:41 Ünlü oyuncu kendisinden 33 yaş küçük eşiyle podyumda!
  4. 15:58 TCMB'nin faiz kararı merakla bekleniyor!
  5. 15:51 Emeklilik Hayalleri Gerçek Oluyor! SGK'dan Milyonlara Ücretsiz Prim Desteği!
  6. 15:40 Kredi Kartına Şok Hamle! O Karar Sonrası Kimsenin Eli Kredi Kartına Gitmeyecek
  7. 15:40 Wanda Nara'nın Cesur Pozları Beğeni Topladı!
  8. 15:38 Emeklileri Sevindiren Haber: Bu Şartı Sağlayan Emeklilere 8.000 TL İkramiye Verilecek!
  9. 15:38 İlimize Dev Yatırım: Dünyaca Ünlü Şirket Fabrikalar Kuruyor, Yüzlerce Kişiye İş Fırsatı!
  10. 15:38 Ali Koç'tan Bomba Karar: Perşembe Günü Herkesi Sarsacak Gelişme!
  11. 15:32 Zeytinyağı Krizi: TARİŞ Ortak Olmayan Üreticilerden de Destek Bekliyor!
  12. 15:10 Üsküdar'da Emekliye Şantaj İddiasıyla Korkunç Kaçırma Olayı
  13. 15:05 Kırım Tatar Sürgünü 80. Yılında: Acılar Hatırlandı, Baskılar Kınandı
  14. 14:56 Ebeveynlerin Akademik Beklentileri ve Cinsiyet Önyargısı: Yeni Araştırma Buluşları
  15. 14:54 Erzincan'daki Maden Faciası: Siyanürlü Toprak Kayması ve İşçilerin Karşılaştığı Yeni Tehlike
  16. 14:50 TCMB Faiz Kararı Heyecanla Bekleniyor: Ekonomistler Sabitlik Öngörüyor
  17. 14:44 Zeytinburnu Açıklarında Kaçak Sigara Operasyonu: 144,280 Paket Ele Geçirildi
  18. 14:40 Kim Jong-un Onaylı Yeni Balistik Füze Testi
  19. 14:31 Ekonomi uzmanından uyarı: Cumhuriyet altını, çeyrek altın... Düşüşe hazır olun!
  20. 14:28 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Çin'i Barış Görüşmelerine Katılmaya Davet Etti
Gündem Haberleri