Yemek sonrası bu his oluyorsa dikkat: Bağırsaklarınız çürümüş olabilir!

Yemek sonrası bu his oluyorsa dikkat: Bağırsaklarınız çürümüş olabilir!

Yemek sonrası bu his oluyorsa dikkat: Bağırs... Bağırsaklar, kendine özgü bakteri florası ve besinleri sindirmede hayati görevi ile tüm vücudun düzenli işleyebilmesinde hayati bir önem taşıyor. Ancak, disbiyozis denilen bir kavram, bağırsakların düzenli işleyemediğinin göstergesidir.

Bağırsak sağlığının birçok alanının ardında beyin olduğunu ortaya koyan araştırmalar var. Diyabet riskinden zihinsel sağlığa kadar, sindirim sistemimizde yaşayan trilyonlarca mikrobun durumundan etkileniyoruz. Bağırsak mikrobiyomu adı verilen bu küçük organizmaların oluşturduğu ekosistem, sağlığımız üzerinde önemli bir etkiye sahip. Bu floranın korunması için fermente gıdalar tüketmek, bolca uyumak ve stres seviyemizi düşürmek gibi adımlar atabiliriz.

Ancak bazen hepimiz, bilim dünyasında "disbiyozis" olarak bilinen bağırsak bakterilerinin dengesizliğini deneyimleyebiliriz. Bu, sindirim semptomlarında kendini gösterebileceği gibi başka şekillerde de ortaya çıkabilir:

  1. Kabızlık: Bağırsak sağlığı bozulduğunda, bağırsak hareketlerinin yavaşladığını fark edebiliriz. Mikrobiyom, bağırsak hareketini doğrudan etkileyebilir ve mikrobiyal dengesizlik kabızlığa yol açabilir. Bu durumu düzeltmek için doğru probiyotikler kullanılabilir.

  2. İshal: Bağırsak dengesizliği, ishale yol açabilir. Bağırsak mikrobiyotası kolonize olmadığında, zararlı bakteriler, mantarlar ve virüsler gibi istilacı patojenleri savuşturma mevzusunda etkili olamaz. Doğru probiyotiklerle, ishal tedavi edilebilir.

  3. Mide Yanması: Bağırsak sağlığı zayıfladığında, üst gastrointestinal sistemde sorunlar ortaya çıkabilir. Mide yanması, bağırsak sağlığının zayıf olduğunun bir göstergesi olabilir. Reflü ameliyatı için sevk edilen hastalarda bağırsak disbiyozu prevalansının yüksek olduğu gözlemlenmiştir.

  4. Cilt Sorunları: Bağırsak sağlığı ile cilt sağlığı arasındaki etkileşim önemlidir. Dengesiz mikrobiyom, cilt sorunlarına neden olabilecek değişen bir bağışıklık tepkisiyle ilişkilendirilmiştir.

  5. Karın Ağrısı: Karın ağrısı, kötü bakterilerin bağırsaklarda yer kazandığının bir göstergesi olabilir. İrritabl bağırsak sendromu gibi fonksiyonel gastrointestinal bozukluklar, mide ağrısına neden olabilir ve bu da mikrobiyomdaki dengesizlikten kaynaklanabilir.

  6. Kilo Alımı: Dengesiz bir bağırsak, kilo alımını teşvik edebilir. Bağırsaklardaki bakterilerin, besin metabolizmasını ve enerji harcamasını etkilediği bilinmektedir. Sağlıklı bir bağırsak kolonisi, kilo kaybıyla ilişkilendirilmiştir.

  7. Kötü Uyku: Kötü uyku, mikrobiyomu olumsuz etkileyebilir ve daha fazla uyku yoksunluğuna yol açabilir. Daha kaliteli uyuyanlar, genellikle daha fazla mikrobiyom çeşitliliğine sahiptir. Sağlıklı bir uyku rutini, bağırsak sağlığını iyileştirebilir.

 

"Yemek sonrası bu his oluyorsa dikkat: Bağırsaklarınız çürümüş olabilir!" haberi, 04 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 04 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Yemek sonrası bu his oluyorsa dikkat: Bağırsaklarınız çürümüş olabilir! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yemek sonrası bu his oluyorsa dikkat: Bağırsaklarınız çürümüş olabilir! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 18 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Aygül Atay Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:26 TEM'de ruhsatsız benzinlik: Firmanın yönetiminde AKP'li isimler var
  2. 09:18 Uyuşturucu alırken yakalanmıştı: Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı Feyza Civelek'i torbacısı sattı
  3. 09:15 Bakan Yerlikaya: 20 ilde düzenlenen ‘Sibergöz-39’ operasyonlarında 74 şüpheli gözaltına alındı
  4. 08:56 Bugün İstanbul'da bazı yollar trafiğe kapatılacak
  5. 08:54 Keçiören Belediyesi’nin, TÜGVA’nın ardından Yeni Dünya Vakfı’na da ayrıcalık sağladığı ortaya çıktı
  6. 08:50 Kızlı erkekli konserler istemiyorum: Rektörlük bahar şenliğine izin vermedi
  7. 08:43 Arka Sokaklar’ın sezon final tarihi belli oldu
  8. 08:38 Ceyda Düvenci’ye ihanet iddiası soruldu
  9. 08:32 Erdoğan'dan Aile Bakanlığı'na çok sayıda atama: Kadının Statüsü Genel Müdürü görevden alındı
  10. 08:27 5 yaşındaki Minik Gökçe’nin şüpheli ölümü: Minik Gökçe'nin son sözü 'anne beni bir şey ısırdı' oldu
  11. 08:23 Eşinden habersiz bunu yapan yandı: Artık boşanma sebebi sayılacak
  12. 08:16 Murat Ağırel yazdı: Mahkemeden Barış Terkoğlu’na özel ceza
  13. 08:13 Ahmet Türk: Normalleşme umut verdi ama bir şey çıkmadı
  14. 08:09 Erdoğan 28 Şubat davası mahkumu yaşlı generallerin serbest kalmalarını sağladı, sevindim ama
  15. 08:05 Sağanak, toz taşınımı, heyelan: Hafta sonu planı yapanlara Meteoroloji uyarısı
  16. 03:51 Özel 'yeni anayasa' ile ilgili konuştu: "Çok uzağız"
  17. 03:47 Ali Koç, imzaları Yüksek Divan Kurulu'na teslim etti ve seçimler için mesaj verdi
  18. 03:45 Beşiktaş, 18 milyon euroluk gol makinesi transferi için hazırlıklara başladı!
  19. 00:57 1300 TL değerindeki oyun ücretsiz! Ancak oyun Türkiye dahil 10 ülkede yasaklı: İşte sebebi
  20. 00:56 Ankara'da trafiğe çıkacak olanlar için uyarı: Belirli yollar kapanacak
Sağlık Haberleri