1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak yasaklanıyor mu?

1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak yasaklanıyor mu?

1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak yasaklanıyor mu? Dün DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası işçi sınıfının Birlik, Dayanışma ve Mücadele günü olan 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak için Kazancı Yokuşu’nda bir

Dün DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası işçi sınıfının Birlik, Dayanışma ve Mücadele günü olan 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak için Kazancı Yokuşu’nda bir açıklama gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, “Yaşasın 1 Mayıs 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz” yazılı pankartın açılması engellendi.

DİSK, KESK, TMMOB, TBB işçi sınıfının Birlik, Dayanışma ve Mücadele günü olan 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak için 10 Nisan’da bir basın açıklaması gerçekleştirmişti. Yapılan açıklamada DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’na yöneltilen, “1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlamak için İstanbul Valiliği'ne başvurunuz oldu mu?” sorusuna,  1 Mayıs'ı bir miting günü olarak değerlendirmediklerini, dolayısıyla Taksim Meydanı ile ilgili bir miting başvurusu yapmadıkların dile getirmişti.

Ancak açıklamadan iki gün sonra DİSK, KESK, TMMOB ve TBB tarafından oluşturulan heyet İstanbul Valiliğine giderek 1 Mayıs’ı Taksimde kutlamak üzere başvuruda bulundu ve İstanbul Valiliği ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası heyetten yapılan açıklamada, “Vicdanen, tarihsel ve yasal hak olan Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs’ı kutlama taleplerinin aktardıklarını, Valiliğin İçişleri Bakanlığı ile görüştükten sonra yanıt vereceğini” ifadelerine yer verildi.

İŞÇİLER TAKSİM’DE 1 MAYIS KUTLAMAK İÇİN KARARLI, VALİLİKTEN SES YOK

İşçi sınıfının Birlik, Dayanışma ve Mücadele günü 1 Mayıs’a 8 gün kalmasına rağmen hala bir açıklama gerçekleştirilmedi. 2012 yılından bugüne Taksim’de 1 Mayıs’ı kutlamak Valilik ve İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklandı.

Dün DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası işçi sınıfının Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü olan 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak için Taksim’de bulunan Kazancı Yokuşu’nda 77 1 Mayıs’ında yaşamını yitiren işçileri anarak bir açıklama gerçekleştirdi. Basın açıklamasında açılan, “Yaşasın 1 Mayıs İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele Ve Dayanışma Günü” pankartının açılmasına güvenlik güçleri izin verirken “Yaşasın 1 Mayıs 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz”  pankartına ise keyfi bir şekilde izin verilmediği gözlemlendi.

Bu olay akıllara “1 Mayıs’ta Taksim’de yasaklanacak mı ?” sorusunu getiriyor.

Basın açıklamasını Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu yaptı. Küçükosmanoğlu konuşmasının başında Çukurca’da şehit düşen askerleri rahmetle andı ve Ankara/Çubuk’ta şehit cenazesinde  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik provokatif saldırıyı da lanetledi.

Küçüosmanoğlu 1 Mayıs’ın İşçi sınıfının kapitalizme başkaldırısı, isyanı ve 8 saatlik iş günü mücadelesinden doğduğunu belirterek bu günde bu mücadelenin devam ettiğini söyledi. Emperyalizmin ve kapitalizmin hem dünyada hem de Türkiye’de işçi sınıfına yönelik baskısının gün geçtikçe artarak devam ettiğini, ülkemizde de yeni açıklanan ekonomik programında işçilerin aleyhine maddeler olduğunu, zorunlu BES ve Kıdem Tazminatının fona devredilmesi gibi açıklamalarla işçilere yönelik ekonomik ve demokratik hakların geri alınmak istendiğini ifade etti.  ABD ve AB emperyalistlerinin Türkiye üzerinde bir takım oyunlarının olduğunu bu nedenle de  1 Mayıs’ta sloganlarının “Bağımsız Türkiye” olacağını söyledi.

'TAKSİM İŞÇİLERE, EMEKÇİLERE KAPATILAMAZ'

Taksim Meydanı’nın 1977’de Kemal Türkler’in dediği gibi  “Taksim artık 1 Mayıs alanıdır” şiarından yola çıkarak Ülkemizdeki 1 Mayıs alanının Taksim Meydanı olduğunu belirten Küçükosmanoğlu Taksim’in yasaklanmasının hukuksuz olduğunu çünkü bu konu ile ilgili yerel mahkemelerin ve AHİM  kararlarının olduğunu belirterek yasal ve hukuksal  anlamda hiçbir engelin bulunmadığını belirtti.

Küçükosmanoğlu “Bu nedenle de Taksim Meydanı işçilere emekçileri kapatılamaz. 1 Mayısın, Taksim Meydanı’nda kitlesel bir mitingle kutlanması işçi sınıfımızın, halkımızın en meşru hakkıdır.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Basın açıklaması, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Tazminat hakkımız gasp edilemez”, “1 Mayıs’ta Taksim alanındayız”, “Taksim işçiye yasaklanamaz” sloganları atılarak bitirildi.

HKP, 1 MAYIS’I TAKSİM’DE KUTLAMADA ISRARLI

Nakliyat-İş Sendikası dışında Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) de 1 Mayıs’ta Taksim’de olacaklarını duyurdu. Geçtiğimiz 1 Mayıslarda Taksim’in AKP iktidarı tarafından işçilere, emekçilere yasaklanmasını tanımayan HKP her yıl Taksim’e çıkmak için kararlı bir mücadele sergiliyor. En son geçen yıl Beşiktaş’tan Taksim’e yürüyüş yapan 70’e yakın HKP’li polis saldırısıyla gözaltına alınmıştı.

Bu sene de HKP, “1 Mayıs Alanı Taksim’dir, Taksim Vatandır, Vatan Aşktır! Bu Vatan Aşkını haykırıyoruz tüm dünyaya: “1 Mayıs’ta 1 Mayıs Alanı Taksim’deyiz” başlıklı bir açıklama yayınladı.

Yapılan açıklamada, “1 Mayıs 2019’da da vazgeçmeyeceğiz, İşçi Sınıfımızın kanıyla sulayarak vatan yaptığı Taksim Vatanından. Artık bizim için; “Bu, namustur Künyemize kazınmış”, namusumuz mücadelemizdir, kararlılığımızdır, halel getirtmeyiz. Uğruna yaşamımızı adadığımız İnsanlığın Kurtuluş Bilimi, bu bilime olan inancımız, Şehitlerimize verdiğimiz sözümüz bize Vatanımızdan vazgeçmemeyi, Vatan için mücadele etmeyi, zalimler karşısında diz çökmemeyi emreder. 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda olmak, Taksim Vatanı için direnmek HKP için bir değerdir, bir görevdir ve ne mutlu bizlere ki bu değer, bu görev HKP ile özdeşleşmiştir.” İfadelerine yer verildi.

Geçen yıl Maltepe alanında 1 Mayıs’ı kutlayan DİSK, KESK, TMMOB, TTB bu yıl Taksim Meydanı’nda olmak için Valiliğe başvuruda bulundu. Valiliğin İçişleri Bakanlığı ile yapacağı görüşmeden 1 Mayıs’a henüz 8 gün kalmasına rağmen bir açıklama gelmedi. DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, 1 Mayıs’ın Taksim’de izin verilmediği takdirde Maltepe, Bakırköy, Saraçhane, Kartal gibi alanlarda kutlayacaklarını dile getirdi.

"1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak yasaklanıyor mu?" haberi, 23 Nisan 2019 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak yasaklanıyor mu? haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak yasaklanıyor mu? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:39 Polonya'da Tutuklanan Adam, Rusya'nın Zelenski'ye Suikast Girişiminde Rol Almakla Suçlanıyor
  2. 15:21 TCMB'nin Haftalık Verilerine Göre Rezervler Artıyor: Dövizde Gerileme, Altında Yükseliş
  3. 15:16 İran Ordusu Komutanı: İsfahan'daki Patlama Şüpheli Hava Cisminin Tespiti Sonucu Gerçekleşti
  4. 15:12 Capri Adası'nda Feribot Çarpışması: En Az 29 Yaralı
  5. 15:07 TCMB Nisan Toplantısında Faizde Değişiklik Beklenmiyor: Deutsche Bank Raporu
  6. 14:59 Türkiye'de Eğitim Alan Yabancı Öğrenci Sayısı 1 Milyonu Aştı: İstanbul'da 185 Bin Öğrenci Okuyor
  7. 14:53 "Oxford Üniversitesi Resim Galerisinden Çalınan Tablo Romanya'da Bulundu"
  8. 14:51 CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun Yapılan Zamları Sert Bir Dille Eleştirdi
  9. 14:44 Sağlık Bakanı Koca'dan MHRS Randevularında Yeni Düzenlemeler
  10. 14:40 G7 Bakanlarından İran'a Yeni Yaptırımlar Kararı: İsrail'in Güvenliği Vurgusu ve Ortadoğu Gerilimi
  11. 14:34 "Ukrayna'da Rus Saldırılarında Sekiz Kişi Öldü, İki Çocuk Hayatını Kaybetti"
  12. 14:34 Marmara Bölgesi'nde Şiddetli Yağış Uyarısı
  13. 14:25 "Beylikdüzü'nde Bir Giyim Dükkanına Silahlı Saldırı: Şüpheliler Henüz Yakalanamadı"
  14. 14:22 "Tesla Model Y, Türkiye'de Ön Siparişe Açıldı: İşte Fiyatı ve Özellikleri"
  15. 14:22 Milletvekili Zamı Tartışması: Asgari Ücrete Zam Yok, Milletvekillerine 43.302 TL'lik Artış
  16. 14:19 "Konya'da Oto Hırsızlığı Operasyonu: 13 Milyon Liralık Değerde Araç ve Parçalar Ele Geçirildi"
  17. 14:14 "Diyarbakır'da Kadın Kafa ve Yüzünden Bıçaklandı: Eş Şiddetle Suçlanıyor"
  18. 14:12 TBMM lokantasının fiyatları gündeme bomba gibi düştü: Simitten bile daha ucuz bir menü fiyatı!
  19. 14:11 Tokat'taki deprem, büyük bir depremin habercisi olabilir mi?
  20. 14:09 "Ölümcül Bakteriler İnsan Kanını Hedef Alıyor: WSU'deki Araştırmada Tespit Edildi"
Haberleri