Bilim İnsanları Alarmda: Dev Buzdağı yeniden hareket etmeye başladı
Bilim İnsanları Alarmda: Dev Buzdağı yeniden... Londra'nın iki katı büyüklüğündeki A23a buzdağı, Antarktika denizlerinde yeniden hareket etmeye başladı. Bilim insanları, bu dev buzdağın çevre suları ve küresel iklim üzerindeki etkilerini araştırıyor.
Dünyanın en büyük buzdağı A23a, yıllar süren durağanlığın ardından Antarktika denizlerinde yeniden hareket etmeye başladı. 1986 yılında Filchner-Ronne Buz Sahanlığı'ndan koparak oluşan bu devasa buz kütlesi, yaklaşık 1 trilyon ton ağırlığında ve yüzölçümü Londra'nın iki katı büyüklüğünde.
British Antarctic Survey (BAS) ekibinden okyanus bilimci Andrew Meijers, "A23a’nın tekrar hareket ettiğini görmek heyecan verici," ifadeleriyle bu gelişmenin bilim camiasında yarattığı coşkuyu dile getirdi.
ZORLU YOLCULUK: WEDDELL DENİZİ’NDEN CIRCUMPOLAR AKINTIYA
A23a, yıllarca Weddell Denizi'nin deniz tabanına sıkışmış halde kaldı. 2020'de harekete geçse de, Taylor sütunları olarak bilinen su altı girdaplarına takıldı. Ancak bu yılın başlarında bu engeli aşmayı başaran buzdağı, şu anda Antarktika çevresindeki Circumpolar Akıntı boyunca hareket etmeye devam ediyor.
Bilim insanları, buzdağının "buzdağı geçidi" olarak bilinen bölgeye ulaşacağını ve burada daha sıcak sular nedeniyle hızla eriyeceğini tahmin ediyor. Bu süreçte, buzdağının taşıdığı kaya parçaları ve yüzeyindeki tozlar çevreye yayılacak.
EKOSİSTEME ETKİLERİ
BAS biyogeo-kimyacısı Laura Taylor, "Bu devasa buzdağlarının geçtiği sulara besin maddeleri sağlayarak genel anlamda verimsiz alanlarda ekosistemleri canlandırabildiğini biliyoruz," dedi. Erime sırasında çevre sularına karışan demir ve diğer besin maddeleri, okyanustaki fitoplankton seviyesini artırabilir ve atmosferden daha fazla karbondioksit tutulmasına katkı sağlayabilir.
Ancak uzmanlar, bu olumlu etkilerin, büyük buz kütlelerinin erimesinin neden olacağı deniz seviyesi yükselmesi, habitat kaybı ve diğer yıkıcı sonuçlarla dengelenmesi gerektiğini vurguluyor.
KÜRESEL İKLİM İÇİN ÖNEMİ
ESA'nın Copernicus Sentinel-1 uydusu tarafından izlenmeye başlanan A23a, hem okyanus ekosistemi hem de küresel iklim dengesi açısından büyük önem taşıyor. Bilim insanları, buzdağın erimesinin Antarktika çevresindeki deniz suyunun bileşimini nasıl değiştireceğini ve küresel iklime ne gibi etkiler yaratacağını anlamak için çalışıyor.
A23a’nın hareketi, yalnızca bilimsel araştırmalar için değil, aynı zamanda iklim değişikliği ile mücadelede daha fazla farkındalık yaratmak adına da kritik bir gelişme olarak görülüyor.
"Bilim İnsanları Alarmda: Dev Buzdağı yeniden hareket etmeye başladı" haberi, 23 Aralık 2024 tarihinde yazılmıştır. 23 Aralık 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Bilim İnsanları Alarmda: Dev Buzdağı yeniden hareket etmeye başladı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bilim İnsanları Alarmda: Dev Buzdağı yeniden hareket etmeye başladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 23 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.