17 yaşında katledildi: İsmi rüşvet listesinde yer alan hâkim beş sanık için beraat kararı verdi

17 yaşında katledildi: İsmi rüşvet listesinde yer alan hâkim beş sanık için beraat kararı verdi

17 yaşında katledildi: İsmi rüşvet listesind... Hâkim olmak isteyen lise öğrencisi Habib Çetinel, kan davası adı altında katledildi. Ağırlaştırılmış müebbet ve 26’şar yıl hapis cezası alan beş sanık yeniden yargılandı. İsmi rüşvet listesinde yer alan hâkim beş sanık için de beraat kararı verdi.

Lise öğrencisi 17 yaşındaki Habib Çetinel, hukuk fakültesini kazanıp hâkim olma hayali kuruyordu. Liseyi yatılı olarak okurken Covid-19 pandemisinin başlamasıyla Ağrı Patnos’a, Özdemir köyündeki ailesinin yanına gitti. Hayvancılıkla geçinen ailesine destek olmak için hem çobanlık yaptı hem de ders çalıştı.

12 Haziran 2020’de de günün erken saatlerinde, kendisi gibi lise öğrencisi olan kuzenleri M.A.Ç. ve M.Ç. ile hayvanları otlatmaya gitti. Köye uzak bir noktada karşılarına “Aileleriyle kan davalı olan” altı kişi çıktı ve mermi yağdırdı. Habib, olay yerinde yaşamını kaybetti. Olaya şahit olan M.A.Ç. ve M.Ç. öldürülmekten kıl oranı kurtuldu.

‘VURUN ŞUNLARI’ DEDİLER

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre; 18 yaşındaki M.Ç. ifadesinde o günü şu şekilde söyledi: “Kuzenlerim Habib Çetinel ve M.A.Ç. ile birlikte hayvan otlatmaya gittik. Bir anda 3-4 el silah sesi duyduk, sesin geldiği tarafa baktığımda Mehmet Nedim Demir ile Hakan Demir’i ellerinde silahlarla gördüm. Tepede ise diğer sanıklar Mehmet Zeki Demir, Memetnuri Çalışkan, Ademrıza Demir ve Vehbi Demir’i ellerinde tüfekle gördüm. Beni ve kuzenim M.A.Ç.’yi göstererek ‘vurun şunları’ dedi. Bize doğru ateş edip yöneldiler. Korktuğum için ortalama 5-6 saat kadar bazen koşarak bazen yürüyerek kaçtım…”

M.Ç. üzerine mermiler yağdırılırken uzun süre koşarak bölgeden uzaklaştı. Saatlerce yürüdü ve bir köye ulaştı. Köydekiler jandarmaya haber verdi. Bir süre sonra köye ulaşan jandarma ekibi M.Ç.’yi karakola götürdü.

ÖĞRETMENİ DE SALDIRDI

Altı kişinin mermi yağmuruna tuttuğu M.A.Ç. ise ifadesinde o anlara dair şunları söyledi: “Biz öğrenciyiz ve pandemiden dolayı hayvancılık yapıyoruz, gittiğimiz zaman da ders yaparız. Biz gittiğimiz zaman yanımda saat yoktu muhtemelen saat 09.00 gibi olabilir, hava çok sıcaktı ve eve dönüyorduk. Hayvanlar sıcakta duramazlar. Saat 09.00 gibi eve gitmeye başladık. Cerekol tepesine geldiğimiz zaman ben iki el silah sesi duydum. Baktığım zaman ilköğretim öğretmenimiz olan Mehmet Nedim Demir’i gördüm. Onu görmem ile silahına davranması bir oldu. Habib’in iki tane ineği olduğu için o çabuk gidip geliyordu ve bu yüzden en öndeydi. Benim ineklerim daha ağır ve şişman olduğu için ben en arkadaydım. Muammer’in buzaları vardı ve kaçmasın diye ortaya almıştık…”

M.A.Ç. ifadesinde de anlattığı gibi ilköğretim öğretmeni Mehmet Nedim Demir’in de aralarında yer aldığı altı kişinin mermi yağmurundan kurtulmayı başardı. Bir başka yöne doğru koşarak uzaklaştı ve olay yerinin ortalama 2 kilometre ilerisinde kayalıkların arasında saklanmış şekilde bulunmuş oldu.

Habib Çetinel ise kuzenleri M.Ç. ile M.A.Ç. gibi kaçamadı, kurşunların hedefi oldu. Erzurum Adli Tıp Grup Başkanlığı’nun otopsi raporunda “Çetinel’in ateşli silah yaralanmasına bağlı kafatası kemik kırıkları ile beyin doku harabiyeti, kemik kırıkları ile seyreden iç organ yaralanması sonucu” yaşamını kaybettiği ifade edildi.

AKIL ALMAZ SAVUNMALAR

Çetinel’i hayattan koparan kuzenleri M.Ç. ile M.A.Ç.’yi öldürmek isteyen Hakan Demir, Mehmet Nedim Demir, Mehmet Zeki Demir, Memetnuri Çalışkan, Ademrıza Demir ve Vehbi Demir, “Çocuğu veya beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak kişiyi kan gütme saikiyle öldürme ve kan gütme saikiyle öldürmeye teşebbüs” suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi. Van Jandarma Kriminal Laboratuvar Amirliği tarafınca hazırlanan raporda sanıkların ellerinde ve giysilerinde atış artıkları tespit edildi.

Davada gizli şahit olarak dinlenen bir kişi de tüm olaya şahit olduğu, altı kişinin üç gence onlarca kere mermi yağdırdığını söyledi. Tutuklu yargılanan altı kişi ise tüm delillere rağmen kimseyi öldürmediklerini iddia etti ve akıl almaz savunmalar yaptı.

JANDARMA SİLAHINI VERDİ

Ademrıza Demir adlı sanık ifadesinde, Jandarma Kriminal Laboratuvar Amirliği’nin ellerinde ve giysilerinde atış artıkları tespit etmesine karşı çıktı. Demir, “Emniyete getirilirken kelepçe takılı kaldı. Daha sonra jandarma bana tüfeği tutar mısın dedi. Ben de tüfeği tuttum ve bu nedenden dolayı da elimde swap atış artığı çıkmıştır...” şeklinde akıl almaz bir savunma yaptı.

Ağır Ceza Mahkemesi 26 Kasım 2021 tarihinde Hakan Demir, Mehmet Nedim Demir, Mehmet Zeki Demir, Memetnuri Çalışkan, Ademrıza Demir ve Vehbi Demir’e “kan gütme saikiyle kasten öldürme” suçunu işledikleri gerekçesiyle ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Ayrıca gene bu altı kişiye M.A.Ç. ve M.Ç.’ye karşı “Kan gütme saikiyle öldürmeye teşebbüs” suçlarını işledikleri gerekçesiyle 26’şar yıl hapis cezası verildi.

MÜEBBET BERAATA DÖNDÜ

Ancak 8 Mart 2022’de Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi kararı bozdu. Sanıkların tutukluluk halinin devam etmesine karar verildiği ve usuli nedenlerle mahkeme kararının bozulduğu açıklandı.

Sanıklar aynı mahkemede yeniden yargılandı ve 16 Ekim 2023’te kimsenin beklemediği bir karar açıklandı. Daha önce altı kişiye ayrı ayrı müebbet ve 26’şar yıl hapis cezası veren mahkeme bu sefer beş kişinin "vicdani kanaate göre" beraatına karar verdi. Sadece Hakan Demir’e “Çocuğa karşı kan gütmek saikiyle kasten öldürme suçundan” ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi. Habib’in ailesi ise adaletin yerini bulmasını istiyor.

HÂKİM RÜŞVET LİSTESİNDE

Tüm sanıklara ağırlaştırılmış müebbet ve 26’şar yıl hapis cezası veren Ağır Ceza Mahkemesi’nin heyeti dava istinaf aşamasındayken değişti. Bu heyetin başkanlığına da daha önce Bakırköy Adliyesi’nde görev yapan S.A.H. adlı hâkim atandı. Bu hâkim rüşvet alırken suçüstü yakalanarak tutuklanan ve 52 gün sonra “80 bin TL rüşvet vererek serbest kaldığını” açıklayan bilirkişi Mehmet Doğan’ın 53 kişilik rüşvet sıralamasında yer alıyordu. Mehmet Doğan, mahkemeye 23 Mayıs 2022 tarihinde, “Rüşvetçi Bakırköy hâkim ve savcıları” başlıklı bir liste verdi. Bu listenin ilk sıralarında da Habib Çetinel cinayeti sanıkları için beraat karar veren ağır ceza mahkemesinin başkanı olan S.A.H. adlı hâkim yer alıyordu.

"17 yaşında katledildi: İsmi rüşvet listesinde yer alan hâkim beş sanık için beraat kararı verdi" haberi, 13 Aralık 2023 tarihinde yazılmıştır. 13 Aralık 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 17 yaşında katledildi: İsmi rüşvet listesinde yer alan hâkim beş sanık için beraat kararı verdi haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 17 yaşında katledildi: İsmi rüşvet listesinde yer alan hâkim beş sanık için beraat kararı verdi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:BirGün Gazetesi

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:08 O Afrika ülkesinden Avrupa'ya akıl almaz tehdit!
  2. 04:06 Tadic'in Beşiktaş maçı sonrası açıklamaları: 'Hain'
  3. 04:00 Tesla'ya otomatik pilot soruşturması gündemde
  4. 03:59 İsrail'de aşırı sağcı bakanlardan Netanyahu'ya tehdit geldi
  5. 03:14 En tehlikeli 4 burç!
  6. 03:12 Trafik poliçe fiyatlarına asgari ücret ayarı!
  7. 03:00 Hırsızlar boş daireleri pes dedirten o yöntemle belirledi!
  8. 02:58 Yalnızca 1 damla sürün et benlerinden kurtulun!
  9. 02:56 Aldığınız çilek dolapta birkaç gün dayansın: İşte o yöntem!
  10. 02:54 Bu yöntemle kediniz koltuklarınızı tırmalamayacak!
  11. 02:52 50 senelik turşucuların yöntemi! Turşu bozulmadan çıtır çıtır kalıyor
  12. 02:50 Artık düğünlerde 'Kim, ne taktı?' derdi bitti: İşte yeni dönem!
  13. 02:48 Ekmekler asla küf tutmayacak: Ekmek küflenmeden nasıl saklanır?
  14. 02:47 Bu hata çamaşır makinesinin ömrünü kısaltıyor: Çamaşır makinesi kullanırken bunu sakın yapmayın
  15. 02:31 Arap ülkeleri, Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu
  16. 02:27 Müsavat Dervişoğlu'ndan mesaj geldi: Akeşener'den aldığımız bayrağı iktidara taşıyacağız
  17. 02:24 Hizbullah'ın bildirdiğine göre, Lübnan sınırındaki bir İsrail yerleşim yeri hedef alındı
  18. 02:21 Google, o hizmetini kapatıyor: Şirket açıklama yaptı!
  19. 02:19 Google arama, yapay zeka ile güçlendiriliyor: SEO uyumlu yenilikler geliyor!
  20. 02:18 Manor Lords, çıkışıyla hemen zirveye oturdu! İndirimli fiyatıyla kaçırmayın: 10 Mayıs'a kadar!
Gündem Haberleri