1972’de öldürülen gençlik önderi Ulaş Bardakçı’nın ölüm yıldönümü!

1972’de öldürülen gençlik önderi Ulaş Bardakçı’nın ölüm yıldönümü!

1972’de öldürülen gençlik önderi Ulaş Bardak... THKP-C ve Dev-Genç'in devrimci önderlerinden Ulaş Bardakçı 1972 yılının 19 Şubat'ında İstanbul Arnavutköy’de polisler tarafından öldürüldü. Siyasal İslam'ın "yerli ve milli" masalları bir yana Ulaş Bardakçı, ABD'nin...

THKP-C ve Dev-Genç'in devrimci önderlerinden Ulaş Bardakçı 1972 yılının 19 Şubat'ında İstanbul Arnavutköy’de polisler tarafından öldürüldü. Siyasal İslam'ın "yerli ve milli" masalları bir yana Ulaş Bardakçı, ABD'nin Ankara büyükelçisi Robert Ko-mer'in makam aracının ODTÜ bahçesinde yakılması eylemine katılan devrimciydi...

1947 yılında Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde doğan Ulaş Bardakçı, Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) ve Devrimci Gençlik (Dev-Genç) önderlerindendi. Bardakçı, 1972 yılının 19 Şubatı’nda İstanbul Arnavutköy’de polisler tarafından öldürüldü.

'DÜŞMAN HAYİN, DÜŞMAN ZALİM'

Bardakçı'nın ardından dünyaca ünlü romancı Yaşar Kemal tarafından "hele ulaşa ulaşa ulaş benziyor güneşe/ ulaş kardaş can verirken/ görenlerin aklı şaşa/ ulaş canım ulaş gülüm/ sana yakışmıyor ölüm/ sana demedim mi kardeş düşman hayin düşman zalim" ağıdı kaleme alındı.

Ulaş Bardakçı ilk ve orta öğrenimden sonra ODTÜ'de eğitimine devam etti. Burada sosyalizmi benimseyen Bardakçı, Fikir Kulüpleri Federasyonu ve Türkiye İşçi Partisine katıldı. Ardından  Dev-Genç'in kuruluşunda etkin bir biçimde yer aldı. Gençlik arasında Milli Demokratik Devrim (MDD) tezlerinin etkisinin artmasında önemli bir rol üstlendi.

DENİZLERİN SERBEST BIRAKILMASI İÇİN İSRAİL BAŞKONSOLUSUNU KAÇIRDI

17 Mayıs 1971'de, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının serbest bırakılmaları talebiyle İsrail Baş Konsolosu Ephraim Elrom'un kaçırılması eyleminde Mahir Çayan ile birlikte yer aldı.

Başlatılan Balyoz Harekatı sırasında yakalandı. 29 Kasım 1971'de Maltepe Cezaevi'nden, THKP-C'den Mahir Çayan, Ziya Yılmaz ile THKO' dan Cihan Alptekin ve Ömer Ayna ile birlikte tünel kazarak kaçtı. Firardan sonra İstanbul'da faaliyetlerini sürdürdü.

ULAŞ BARDAKÇI 19 ŞUBAT SABAHI ÖLDÜRÜLDÜ!

Operasyon günü olarak 19 Şubat belirlenmişti. Saat 03.00 sıralarında Fındıkzade'de Tevfîk Fikret Sokak'ta bulunan Kısmet apartmanı saat 03.00 gibi basılmış, çıkan çatışmada cezaevinden kaçan Ziya Yılmaz ile evde bulunan Şerafettin Serdar, Osman Cahit İyigün, Hüseyin Özkan, Safiye Özkan ve Lâle Dedealp yakalandı.

İkinci baskın Arnavutköy'de Ulaş Bardakçı'nın saklandığı eve yapılacaktı... Saat 07.00 sularında Ulaş’ın Arnavutköy'de kaldığı ev kuşatıldı. Ulaş Bardakçı polislerle girdiği çatışmada vurularak öldürüldü.

48 YIL ÖNCE BUGÜN 'BİR GENÇLİĞİ ORTAK HATIRASI'

Ayrıntı Yayınları, Bardakçı'yı geçtiğimiz sene Ercan Kesal'ın 'Zamanın İzinde' kitabından alıntı yaparak ""Bu fotoğraf canına okunmuş bir gençliğin ortak hatırasıdır. Orada, yerde yirmi beş kurşunla delik deşik edilmiş yatan delikanlı #UlaşBardakçı değil, bir kuşağın ömrüdür..." paylaşımında bulunarak anmıştı.

KENAN IŞIK, PROGRAMDA ULAŞ'I ANMIŞTI...

Rahatsızlığı öncesi 'Kim 500 Milyar İster' programı sunucusu Kenan Işık, programda sorulan bir soru üzerine Ulaş Bardakçı'nın üniversite arkadaşı olduğunu söylemiş ve Bardakçı'yı övgü dolu sözlerle anmıştı...

"1972’de öldürülen gençlik önderi Ulaş Bardakçı’nın ölüm yıldönümü!" haberi, 19 Şubat 2020 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan 1972’de öldürülen gençlik önderi Ulaş Bardakçı’nın ölüm yıldönümü! haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 1972’de öldürülen gençlik önderi Ulaş Bardakçı’nın ölüm yıldönümü! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:59 Mart Ayında Türkiye'de Konut Satışlarında İstanbul Öne Çıkıyor: İşte İl İl Satış Rakamları
  2. 15:55 Diyarbakır'da Kentsel Dönüşüm Şirketi Tevfik İnşaat İflas Etti: Mağduriyet ve Belirsizlik
  3. 15:53 Araba alacaklara müjde! Yerli ve daha ucuz olan TOGG için müjdeyi verdi
  4. 15:52 Fransız Gazeteci Filistin Desteği Nedeniyle 'Terör Propagandası' İddiasıyla İfade Vermeye Çağrıldı
  5. 15:49 Galatasaray Kulübü Olağan Genel Kurulu için Tarih Belirlendi
  6. 15:46 Dünyaki en tehlikeli ülkeler belli oldu: Türkiye kaçıncı sırada?
  7. 15:46 Heyecan Verici Başlangıç: Moskova Film Festivali Uluslararası Sinema Dünyasını Ağırlıyor
  8. 15:42 İstanbul ve Marmara Bölgesi'nde Yoğun Yağış ve Fırtına Uyarısı: İBB'den Açıklama
  9. 15:41 Real Madrid-Barcelona Karşılaşmasında, Arda Güler Sürprizi!
  10. 15:38 ABD basını açıkladı: "Hamas, Katar'dan ayrılmayı değerlendiriyor"
  11. 15:38 Türkiye'nin Mart Ayı Enflasyonu Dünya Sıralamasında Dördüncü Sırada
  12. 15:30 Beşiktaş'ta Svensson Fenerbahçe derbisinde cezalı duruma düşen oyuncu!
  13. 15:29 Fenerbahçe Süper Lig Maçı İçin Sivasspor Karşısında Hazırlıklarını Sürdürüyor
  14. 15:28 Putin ile Aliyev, Moskova'da görüşeceklerini açıkladı
  15. 15:25 Galatasaray kulübünün başkanlık seçimi zamanı!
  16. 15:25 Yeme-içme Sektöründe Çözüm Odaklı Adımlar: Federasyon Başkanı Karabağlı'nın Önerileri
  17. 15:23 Kızıl Ordu Korosu'nun sürgününün yıl dönümlerinde düzenleyeceği konsere tepki: ayıbı durdurun!
  18. 15:22 Hakkari'de Heyelan Felaketi: Onlarca Küçükbaş Hayvan Toprak Altında Kaldı
  19. 15:21 Livakovic'ten Çok başarılı performans geldi!
  20. 15:19 Kuzey Kore’den yeni füze denemesi geldi
Haberleri