2022 Demokrasi Endeksi Raporu: Türkiye, Uganda, Tunus ve Bangladeş'in arkasında 103. sırada
2022 Demokrasi Endeksi Raporu: Türkiye, Ugan... Britanya'nın önde gelen finans dergilerinden The Economist'in yayımcısının sahibi olduğu 'İstihbarat Ünitesi', 2022 Demokrasi Endeksi Raporu'nu yayımladı. Türkiye, bir kez daha 167 ülke arasında 103. sırada yer aldı.
Economist İstihbarat Ünitesi'nin (The Economist Intelligence Unit) değerlendirmesine göre Türkiye demokrasisi; Uganda, Tunus, Bangladeş ve Bolivya gibi ülkelerin gerisinde kaldı.
Endekste dünyanın en demokratik ülkesi bir kez daha Norveç seçilirken, onu Yeni Zelanda, İzlanda ve İsveç takip etti. Demokrasi durumunun en kötü olduğu ülkeler ise kapalı komünist rejime sahip Kuzey Kore, cunta yönetimindeki Myanmar ve Taliban'ın kontrolündeki Afganistan olarak listelendi. Listenin son üç sırası, 2021 raporunda da aynıydı.
Ülkelerin, tam demokrasi, kusurlu demokrasi, hibrit demokrasi, ve otoriter rejim olarak kategorize edildiği endekste Türkiye, hem demokratik, hem de otokratik öğeler bulunduran "hibrit rejim" kategorisinde yer aldı.
Türkiye'ye farklı dallarda verilen puanlar şöyle (10 üzerinden)
1- Seçim süreci ve çoğulculuk: 3.50
2- Hükümetin işleyişi: 5.00
3- Siyasal katılım: 5.56
4- Siyasal kültür: 5.63
5- Sivil özgürlükler: 2.06
Genel Puan: 4.35
Endekste coğrafi bakımdan "Batı Avrupa ülkeleri" arasında listelenen Türkiye, bu kategoride 'hibrit demokrasi'ye sahip olan tek ülke olarak son sırada bulunuyor. Türkiye'ye demokrasi endeksi en yakın olan Batı Avrupa ülkesi ise 7.38 ortalama puan ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi oldu.
Türkiye, 2019 yılında endekste 110. sıraya kadar gerilemişti, ancak o yıl, 4.37 ile 2022'de olduğundan daha yüksek bir genel puana sahipti. Türkiye, 2021 yılında da 4.35 puan ile 103. sırada yer almıştı.
"Türkiye'nin demokratik değerleri erimeye devam ediyor"
Economist İstihbarat Ünitesi, Türkiye ile ilgili değerlendirmesinde ülkede demokratik değerlerin erimeye devam ettiğini vurguladı.
İlgili bölümde Türkiye'nin 2012'de 5.76'lık genel puana sahip olduğu hatırlatılırken, 10 yılda ülkenin 1.41 puan gerilediğine dikkat çekildi. Araştırmacılar, gerilemenin Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın giderek otokratlaşmasını yansıttığı değerlendirmesinde bulundu.
Economist İstihbarat Ünitesi, Erdoğan'ın 2022'de medya, muhalefet ve halk arasındaki rahatsızlık üzerindeki baskısını artırdığı değerlendirmesinde bulunurken, "Zaten puanı her kategoride düşük olduğu için Türkiye daha fazla gerilemedi" ifadelerini kullandı.
Araştırmacılar, iktidarın 2022'deki baskı hamlelerine örnek olarak 'dezenformasyon" yasasını gösterdi.
Türkiye'de demokrasinin durumu, The Economist'e kapak olmuştu
The Economist, 21 Ocak sayısında Erdoğan ile Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarına dair özel, kapsamlı bir dosya yayımlamıştı. Sayıya, "Türkiye, diktatörlüğün eşiğinde: Erdoğan'ın İmparatorluğu üzerine özel bir rapor" başlığı verildi.
Başyazıda, "Türkiye'nin topyekûn bir diktatörlüğe dönüşmenin eşiğinde olduğunu" belirten The Economist, batılı liderlere, Erdoğan'ın, "anti-demokratik" hamlelerine karşı daha yüksek sesle konuşma çağrısı yaparak, "Erdoğan’ı uçurumun kenarından çekmek için geç değil" ifadelerini kullandı.
Kaynak: T24
"2022 Demokrasi Endeksi Raporu: Türkiye, Uganda, Tunus ve Bangladeş'in arkasında 103. sırada" haberi, 03 Şubat 2023 tarihinde yazılmıştır. 03 Şubat 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 2022 Demokrasi Endeksi Raporu: Türkiye, Uganda, Tunus ve Bangladeş'in arkasında 103. sırada haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 2022 Demokrasi Endeksi Raporu: Türkiye, Uganda, Tunus ve Bangladeş'in arkasında 103. sırada 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 15 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.