40 Yaş üstü vatandaşlar dikkat! Uzman uyardı: Bu hastalık büyük tehdit oluşturuyor!

40 Yaş üstü vatandaşlar dikkat! Uzman uyardı: Bu hastalık büyük tehdit oluşturuyor!

40 Yaş üstü vatandaşlar dikkat! Uzman uyardı... Dünya nüfusunun yarısından fazlası şehirlerde yaşıyor ve bu oran her geçen gün artıyor. Büyük ve kalabalık şehirlerde yaşayanlar ise çeşitli nedenlerle daha fazla hastalanıyor. Paketlenmiş gıdalar ile sağlıksız beslenme birçok hastalığın habercisi haline geliyorr.

Doç. Dr. Hakan Fotbolcu, şehirde yaşayan 40 yaş üstü vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Fotbolcu, şehir hayatının getirdiği risk faktörlerinin birçok hastalığa yol açabileceğini, bu nedenle 40 yaş üstü kişilerin daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Büyükşehir yaşamının kişiye çok fazla stres yüklediğine dikkati çeken Doç. Dr. Hakan Fotbolcu, "Özellikle sigara içen hastalarımızda bu durum kalp krizi, halk arasında inme, felç dediğimiz serebral hastalıklar, gene bacak damarlarının tıkanması ile sonuçlanıyor. Son zamanlarda stres yüklü kent yaşamı kalp ve damar hastalıklarının görülmesini 40'lı yaşlara kadar düşürdü" diyerek açıklamada bulundu.

"DAMAR TIKANIKLIĞI YAŞAYANLAR SİGARADAN UZAK DURMALI"

Doç. Dr. Hakan Fotbolcu, kent hayatında kırsal yerlere göre doğal beslenmenin bozulduğunu, küçük yerlerdeki insanı besleyen, ruhen destekleyen sıcak ilişkilerin de kentte bulunamadığını dile getirdi.

Yoğun trafiğin de insanları çok ciddi bir şekilde strese soktuğunu, buna sigara kullanımı da eklendiğinde çok erken yaşlarda kalp krizleri, felç, bacak damarlarında tıkanma ve kangren gibi rahatsızlıkları görebildiklerine dikkati çeken Doç. Dr. Hakan Fotbolcu, "Şehir hayatında strese yardımcı oluyor gibi görünen sigara aslına bakarsak hastayı kısır bir döngüye sokuyor. Bu kısır döngü çok daha erken yaşta ciddi rahatsızlıklara, kanserlere sebebiyet vermekte. Dolayısıyla kent hayatında yaşayan, özellikle ailesinde, birinci derece civarlarında, akrabalarında kalp krizi geçiren, stent takılan, bypass olan, felç geçiren, bacak damarlarında tıkanıklık olan hastalarımızın sigaradan uzak durmaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"MEYVE-SEBZE TÜKETMEK ÇOK ÖNEMLİ"

Doç. Dr. Hakan Fotbolcu, koroner arterde aile öyküsü, sigara ile şeker hastalığını bir arada yaşayan hastaların sorun çekme ihtimalinin çok daha yüksek olduğunu kaydetti. Şehir yaşamının stresinden uzaklaşmak için düzenli spor yapılması gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Hakan Fotbolcu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Stresten kurtulabilmek için kesinlikle düzenli spor yapmak, etrafımızdaki yeşil, sosyal alanlarda, açık havada yürümek gerekli. Haftada 3-4 gün, yarım saat, 40 dakika tempolu 5 bin adım veya hafif ter atacak şekilde 10 bin adım şeklinde düzenli egzersizler yapmak kalbimize çok iyi gelecektir. Yakınlarımızla, dostlarımızla güzel ve ruhu besleyecek ilişkiler kurmak çok çok iyi olur. Bir de doğal beslenmek çok önemli. Şehir hayatında hormonsuz organik gıdalara ulaşıp, dengeli bir şekilde meyvemizi, sebzemizi tüketmek ve dengeli beslenmek de çok çok önemli diye düşünüyorum."

"AĞRI, KOLLARA VE SIRTA VURABİLİR"

Doç. Dr. Hakan Fotbolcu, kalp hastalıklarında en önemli belirtinin göğüs ağrısı olduğunu anlattı. Özellikle efor esnasında göğüs kafesinde bir yanmanın, baskının, sıkışmayla ağrının kollara ve sırta vurabileceğinin altını çizen Doç. Dr. Hakan Fotbolcu, bu tarz bir ağrı ortaya çıktığı zaman hastaların girişimsel kardiyologlara müracaat etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Doç. Dr. Hakan Fotbolcu, koroner anjiyografi ile stent işlemlerinin çoğunun koldan gerçekleştirildiğini aktararak, "Özellikle hastanemizde bu işlemleri sedasyon altında anestezi eşliğinde yapıyoruz. Dolayısıyla koroner anjiyo işlemlere giren hastalarımız, o cerrahi stresi yaşamadan gayet rahat bir şekilde anjiyolarını olup stentlerini taktırıp bu tıkanıklıklardan kurtulabiliyorlar" dedi.

"STENTLER, BİN YILIN MUCİZESİ"

Koroner anjiyonun halk arasında yanlış bilindiğinin altını çizen Doç. Dr. Hakan Fotbolcu, şunları kaydetti:

"Biz, koldan bir tel vasıtasıyla damar köküne inip, orada kateterler vasıtasıyla kalp damarlarına oturarak, opak madde enjekte ediyoruz. Böylelikle kalp damarlarının içini net bir şekilde görüntülüyoruz. Koroner anjiyografi, işlemlerde kalp damarlarında ne kadar darlık olduğunu ortaya çıkartmak için kullanılan bir teşhis. Tedavi ise daha çok stent, ilaç tedavisi veya bypass olarak adlandırılmalıdır. Stentler, '1000 yılın mucizesi' olarak değerlendiriliyor. Artık kalp damarları tıkalı hastalarımızın ortalama yüzde 90-95'ini stentle tedavi edebilmekteyiz." diyerek açıklamada bulundu.

 

"40 Yaş üstü vatandaşlar dikkat! Uzman uyardı: Bu hastalık büyük tehdit oluşturuyor!" haberi, 06 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 06 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan 40 Yaş üstü vatandaşlar dikkat! Uzman uyardı: Bu hastalık büyük tehdit oluşturuyor! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 40 Yaş üstü vatandaşlar dikkat! Uzman uyardı: Bu hastalık büyük tehdit oluşturuyor! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:02 Üniversitelerde Filistin'e Destek Protestoları Dünya Çapında Yayılıyor
  2. 18:57 Rotterdam'da McDonald's Önünde İsrail Protestosu
  3. 18:40 Çamaşır Yıkarken Herkes Aynı Hatayı Yapıyor: Bu Ürünü Ayrı Yıkamalıymışız!
  4. 18:38 Göztepe Efsanesi Yeniden Süper Lig'de! 2 Yıllık Hasret Bitti!
  5. 18:38 Yaşlanma Sorunu Çözüldü Mü? Eczacı Müderrisoğlu Gençlik Formülünü Açıkladı!
  6. 18:38 Türkiye'den Tarihe Geçecek Hamle: Doları Sarsacak Dev Gelişme Ortaya Çıktı!
  7. 18:26 Türkiye, Rusya'ya Bağımlılığı Azaltmak İçin ExxonMobil'den LNG Satın Almayı Planlıyor
  8. 18:17 İsrail'in Batı Şeria ve Kudüs Baskınları Artıyor: 15 Filistinli Gözaltında
  9. 18:10 Ukrayna Başkomutanı: Rusya İle Cephe Hattında Durum Kritik
  10. 18:05 Türkiye'de İç Hat Uçuşlarında Ekonomi Biletlerine Yüzde 30 Zam!
  11. 18:01 Tokat Veteriner Hekimler Odası Kedi Güzellik Yarışması: Göz Kamaştıran Kedilerin Zaferi!
  12. 17:56 Gazze Şeridi'nde İsrail'in Savaş Planları: Refah İşgali Gündemde
  13. 17:50 Yeşil Parti'nin Başkan Aday Adayı Jill Stein Filistin Protestosunda Gözaltına Alındı
  14. 17:45 Fiorentina, Galatasaray'ın Yıldızı Kaan Ayhan İçin Hamle Yapıyor!
  15. 17:41 Elon Musk'un Çin Ziyareti: Tesla'nın Otonom Sürüş Hedefi ve Çin Pazarındaki Zorluklar
  16. 17:37 Fenerbahçe'de İsmail Yüksek'in Sakatlığı: Ligde Devam Edemeyecek!
  17. 17:33 Galatasaray Kadın Futbol Takımı Liderliğini Pekiştirdi: Son Haftaya Zirvede Girdi
  18. 17:28 İtalya'nın Kardeşleri Lideri Giorgia Meloni, AP Seçimlerinde Aday Olacak
  19. 17:27 YouTube'dan Kullanıcılara Kötü Haber: Artık Videolar Durduğunda Reklam Oynayacak!
  20. 17:27 Hasan Can Kaya ve Cem Yılmaz Polemiğine Hülya Avşar Damga Vurdu!
Yaşam Haberleri