45 yıl önce öldürülen Gazeteci Abdi İpekçi mezarı başında anıldı
45 yıl önce öldürülen Gazeteci Abdi İpekçi m... Mehmet Ali Ağca tarafından öldürülen Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi, ölümünün 45. yıldönümünde Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı.
Mehmet Ali Ağca tarafından öldürülen Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi, ölümünün 45. yıldönümünde Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı.
KATILIMCILARIN ARASINDA AİLE VE SEVENLER YER ALDI
Abdi İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi İzet, damadı Engin İzet, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir, Hürriyet Gazetesi Köşe yazarı Sedat Ergin, CHP Şişli Belediye Başkan Adayı Resul Emrah Şahan, eski çalışma arkadaşları ve sevenlerinin katıldığı törende duygusal anlar yaşandı.
NÜKHET İPEKÇİ İZET'İN KONUŞMASI: "DEVAMINA SON VERİLEN DİZİLER GİBİ"
Törende konuşan Nükhet İpekçi İzet, katilin hala bulunamadığı ve gerçeklerin hala açığa çıkarılamadığına dikkat çekti. İpekçi, katillerin hala kahraman gibi gösterilmeye çalışıldığını belirtirken, yaşananların bir dizi gibi devam ettiğini ve gerçeklerin ortaya çıkarılmasını umut ettiklerini ifade etti.
İpekçi, "Kahraman katiller, mert maşalar, gaspçı avcılar ve meczupları seyretmeyi sürdürmekteyiz. Bazen yüzlerini gizliyorlar, bazen isimlerini… Dostları, aileleri, dernekleri, partileri onlarla halen gurur duymakta, devamlı seyretme mecburiyetindeydik. Eskiden bazı bilgiler, daracık bir alanda, kendi hallerinde dururdu. Bir İçişleri Bakanının, kendi odasının ardındaki, başka bir gücün kontrol odasını hayretle fark ettiği bir dönem yaşanmıştı. Bir Başbakan, tesadüfen varlığını öğrendiği örtülü bir ödeneği fazla irdelememiş, bununla mücadele edememişti. Konunun bu bölümlerini biz çok az seyredebildik. İzlenme azlığından dolayı devamına son verilen diziler gibiydiler" dedi.
SİBEL GÜNEŞ'İN VURGU YAPTIĞI GAZETECİLİK İLKELERİ
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, Abdi İpekçi'nin gazetecilikteki öncü rolünü vurguladı. İpekçi'nin basın özgürlüğünü savunması ve halkın haber alma hakkını önemsemesiyle hatırlanması gerektiğini belirten Güneş, gazeteciliğe yeni bir soluk getiren evrensel etik ilkelerin önemine dikkat çekti.
Güneş konuşmasında "1 Şubat 1979 yılında karanlık ellerin tetiği çektirdiği bir cinayet Abdi İpekçi'yi ailesinden, arkadaşlarından, ülkesinden aldığında demokrasi açısından da bir kırılma yaşandı. Yazılarında barışı, basın özgürlüğünü, ülkenin bağımsızlık ve bütünlüğünü savundu. Muhabirliğin önemini ortaya çıkaran kanıta dayalı habercilik yapılması için öncülük yapan hiçbir parti ya da güç odağına yaslanmadan halkın haber alma hakkını savunan Abdi İpekçi gazeteciliğini bugün de çok özlüyoruz. Ve Türkiye'nin buna ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’de gazeteciliğe yeni bir soluk getiren evrensel etik ilkelerle gazetecilik yapılabileceğini gösteren Abdi İpekçi'yi öldürülüşünün 45’inci yılında saygıyla, özlemle anıyoruz" dedi.
ÖZAY ŞENDİR'İN DEĞERLENDİRMESİ: "NEYİ DEĞİŞTİREBİLDİĞİMİZİ TARİH YARGILAYACAK"
Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir, Abdi İpekçi'nin mirasının hala önemli olduğunu ve Türkiye'deki siyasi atmosferin değişmesine katkı sağladığını vurguladı. Şendir, İpekçi'nin ölüm yıldönümlerinde yapılan anmaların önemine değinirken, gerçeklerin ortaya çıkarılması ve adaletin sağlanması gerektiğini ifade etti.
Şendir, "Abdi İpekçi’nin katili için hep diyoruz ki; Maltepe askeri cezaevinden kaçırılan, peki kim kaçırdı? Bu probleminin yanıtını hala bilmiyoruz. Tıpkı Uğur Mumcu’nun ölüm emrini kimin verdiğini bilmediğimiz gibi. Yaptığımız şey ölüm yıldönümlerinde toplanıp anmak fakat bu sonucu bugüne kadar bir yarar sağladı mı? Sağlamadı. Abdi İpekçi, 1 Şubat günü Ankara’dan geldi. Gazeteye uğradı. Oradan evine giderken öldürüldü. Türkiye’de ki siyasi fay hattının yumuşaması gerektiğinin, bunun bir askeri darbeye evirilmemesi gerektiği için o konuşmaları yapmaktan geliyordu Abdi İpekçi. Onun kıymetini anlamak, Türkiye’de ki fay hatlarının ve ülkenin bir arada durması için neler yaptığını görmek son derece önemli. Önümüzde ki yıl, ondan sonra ki senelerde, Milliyet var olduğu sürece, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni sıfatıyla birileri gelecek burada bir şeyler söyleyecek. Neyi değiştirebildiğimizi tarih yargılayacak, Abdi bey çok şeyi değiştirmişti. O yüzden bu kalabalıkla buradayız, ruhu şad olsun" dedi.
"45 yıl önce öldürülen Gazeteci Abdi İpekçi mezarı başında anıldı" haberi, 01 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 01 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 45 yıl önce öldürülen Gazeteci Abdi İpekçi mezarı başında anıldı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 45 yıl önce öldürülen Gazeteci Abdi İpekçi mezarı başında anıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 23 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.