58 e-ticaret şirketine 86 milyon TL ceza kesildi

58 e-ticaret şirketine 86 milyon TL ceza kesildi

58 e-ticaret şirketine 86 milyon TL ceza kes... Ticaret Bakanlığı, geçen yıl tüketicilerle yapılan mesafeli sözleşmeler mevzusunda mevzuata aykırı davranan 58 firmaya 86 milyon 274 bin 994 lira para cezası uyguladı

Bakanlıktan yapılan açıklamada, zaman ve mekan sınırlamasını tüketiciler nezdinde ortadan kaldıran mesafeli sözleşmelerin, teknolojinin hızlı gelişimi ve tüketici alışkanlıklarının değişimiyle daha çok tercih edilir hale geldiği bildirildi.

Söz konusu değişimlere bağlı olarak gelişen bu alanın, tüketici çıkarlarını zedeleyecek problemleri de beraberinde getirdiği aktarılan açıklamada, bu kapsamda, ilgili kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği hükümlerinin firmalarca doğru uygulanmasının önemli olduğuna işaret edildi.

Açıklamada, piyasada, faaliyetlerini elektronik tecim yöntemiyle sürdüren bazı firmaların, kötü niyetli ve hukuka aykırı uygulamalarının Bakanlıkça incelendiğine dikkati çekilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Bu doğrultuda öncelikli olarak enflasyonist ortamda piyasadaki hızlı fiyat dalgalanmalarına da bağlı olarak firmalar tarafınca 'stokta ürün bulunmaması' sebep gösterilerek yapılan haksız sipariş iptalleri, satışa sunulan mal ve/veya hizmetlerin firmalar tarafınca taahhüt edilen ya da yasal olarak belirlenmiş ifa sürelerinin aşılması, tüketicilerin cayma hakkı kullanımına halel getirilmesi ve tüketiciler tarafınca cayma hakkı kullanıldığı takdirde, bedel iadelerinin tüketicilere mevzuata uygun surette yapılmaması gibi hususlar öne çıkıyor. Tüketicilerin haklarını zedeleyici her türlü hukuka aykırı eylem, hem Bakanlığımız tarafınca resen hem de Bakanlığımıza CİMER, e-Devlet, yazılı başvuru ve 'Bakana Ulaşın' kanalları vasıtasıyla ulaşan tüketici başvuruları değerlendirilerek sıkı şekilde denetleniyor."

​​​​​​​Bu doğrultuda, Bakanlık tarafından mesafeli sözleşme yöntemi kullanarak tüketiciler ile sözleşme akdeden firmaların mevzuata aykırı iş ve eylemleri nedeniyle geçen yıl 58 firmaya 86 milyon 274 bin 994 lira idari para cezası uygulandığı bildirildi.

8 firma hakkında başsavcılığa bildirim yapıldı

Açıklamada, 5 firma hakkında elektronik ticaret faaliyetlerini sürdürmek amacıyla kullandıkları internet adreslerine ilişkin "erişimin engellenmesi" kararı verildiğini aktarılarak, şunlar kaydedildi:

"Dolandırıcılık suçu kapsamında olduğu değerlendirilen 8 şirket hakkında, cumhuriyet başsavcılığına bildirim yapıldı. Öte yandan, halihazırda 25 firmanın inceleme ve denetim süreci devam ediyor. Mesafeli sözleşmelere ilişkin denetimlerin etkin ve yaygın şekilde 2024 senesinde da devam etmesi ve yaşanabilecek tüketici mağduriyetlerinin en üst seviyede önüne geçilmesi hedefleniyor."

"58 e-ticaret şirketine 86 milyon TL ceza kesildi" haberi, 06 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 06 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan 58 e-ticaret şirketine 86 milyon TL ceza kesildi haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 58 e-ticaret şirketine 86 milyon TL ceza kesildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 07 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:52 İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği çift yönlü durduruldu
  2. 08:49 Timur Soykan: Namlunun ucundayız
  3. 08:43 Türkiye'de en çok satılan lüks otomobil markaları belli oldu
  4. 08:39 İrem Derici ile Gökhan Fırat ayrıldı: Sevgilisini her yerden sildi
  5. 08:36 Rafet El Roman'ın Mona Lisa paylaşımı: Ünlü şarkıcıya yorum yağdı
  6. 08:32 Hesaplar tespit edildi: AK Parti trol temizliğine başlıyor
  7. 08:27 ‘Belediye yerine çöken TÜGVA’yı çıkardık’
  8. 08:23 Bela göz göre göre gelmiş: Lisede güvenlik görevlisine 5 çocuğa cinsel istismar suçlamasıyla dava
  9. 08:20 4 öğretmen 'taciz var' dedi, Milli Eğitim ve savcılık inanmadı
  10. 08:16 İktidarın konak sevdası bitmiyor: 6 hükümet konağı ihalesi 825 milyon TL
  11. 08:07 Aytunç Erkin yazdı: Savunma Sanayii’nde tarikat-cemaat kadrosu
  12. 08:04 Karla karışık geliyor: Meteoroloji’den 11 kente sarı kodlu sağanak uyarısı
  13. 02:20 Guterres, İsrail'e ateşkes çağrısı yaparak, fırsatın kaçırılmaması gerektiğini belirtti
  14. 02:18 Derinizde bulunan bu lekeler ne anlama geliyor?
  15. 02:15 Ankara'nın 40 senedir bitmeyen oteli satıldı: Yeni sahibi çok tanıdık bir isim!
  16. 02:13 Sadece o şehirde bulunuyor, ‘Osmanlı domatesi’ deniyor: 22 çeşidi 250 bin tane bulunuyor!
  17. 02:11 129 senedir şifa dağıtıyor fakat kimse bilmiyor! Dünyanın en şifalı suyu oradan fışkırıyor
  18. 02:08 Gerçekten bir zeka geninin olup olmadığını öğrenmenin zamanı: Deha miras alınır mı?
  19. 02:05 Ayder Yaylası'nda bulundu: Sosyal medyada bir anda yayıldı! Cryptanthus bivittatus
  20. 02:01 Hafızanız size oyun oynuyor! Keskin gözlüler gizli atkıyı şıp diye buluyor!
Ekonomi Haberleri