Saçkıran nedir? Saçkıran belirtileri nelerdir? Saçkıran tedavi yöntemleri nelerdir?

Saçkıran nedir? Saçkıran belirtileri nelerdir? Saçkıran tedavi yöntemleri nelerdir?

Saçkıran nedir? Saçkıran belirtileri nelerdi... İnsanların korkulu rüyası olan saçkıranla ilgili bilgileri web kullanıcıları arama motorlarında aratmayı devam ettiriyor. Peki, saçkıran nedir? Saçkıran emareleri nedir? Saçkıran tedavi şekilleri nedir? Detaylar haberimizde…

İnsanlar gerek hasta olmadan önce gerekse sağlıklarını korumak için hastalıkları tanımayı tercih ediyor. Bu hastalıklardan birisi olan saçkıranla ilgili detaylar...

SAÇKIRAN NEDİR?

Saçkıran ya da tıbbi adıyla alopesi areata bir kişinin saçının ya da kaş, kirpik, sakal gibi diğer tüylerinin kısa bir süre içinde bölgesel olarak aniden dökülmesi ile karakterize bir hastalıktır. Kafa derisinde ortaya çıktığında yuvarlak ya da oval şekilli dışarıdan kolayca görülebilen saçsız alanlarla kendini gösterir. Bir süre sonra saçsız alanlarda tekrar saç çıkar ya da yeni lezyonlar gelişir. Saçkıran ağırlıklı olarak gençlerde ortaya çıkar. Hastalıktan etkilenen her 100 kişiden 70 ila 80’i 40 yaşın altındadır. Erkeklerde kadınlardan daha fazla oranda görülür.

SAÇKIRAN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Saçkıran belirtileri karakteristiktir ve saçlı deride bir ya da birden fazla düzgün, oval ve tüysüz bölgelerle kendini gösterir. Etkilenen bölgedeki cilt sağlıklıdır ve ciltte iltihabi durum söz konusu değildir.

Saç dökülmesi genellikle kafa derisinde başlar. Ancak kirpik, kaş, koltuk altı, sakal ve kasık tüyleri dahil her türlü saçlı deri saçkırandan etkilenebilir ve tırnak yapısında değişiklikler meydana gelebilir. Klinik görünüm değişkendir ve kişiden kişiye farklılık gösterir. Hastalığın gidişatı öngörülemez ve bazen kronik olarak tekrarlayan yapıdadır.

Hastalık sırasında kendiliğinden iyileşme, stabilizasyon veya gidişatta kötüleşme meydana gelebilir. Kel bölgede saç tekrar çıktığında, genellikle ilk önce pigmentsiz yani beyazdır.

SAÇKIRAN TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Saçkıran tedavisi, cilt hastalıkları uzmanı tarafından planlanır. Tedavide amaç hastalığın ilerlemesini durdurmak ve belirtilerin şiddetini azaltmaktır. Hafif derecede ve erken aşamadaki vakalardan bazılarında herhangi bir tedaviye gereksinim olmadan saçlar kendi kendine tekrar çıkar.

Daha ileri aşamalarda ya da ciddi belirtilerin varlığında tedavide steroid grubu ilaçlar kullanılır. Steroidler öncelikle krem formunda uygulanmaktadır. Sonraki aşamalarda duruma bağlı olarak enjektörle kafa derisine uygulanabilir. Göz çevresi uygulamalar göz sağlığı açısından riskli olabileceğinden dikkat gerektirir. Alopesi areata, steroid grubu dışında ilaçlarla ve immünoterapi adı verilen farklı bir yöntemle de tedavi edilebilmektedir. Bazı saçkıran durumlarında saçlardaki dökülme çok yoğun olduğundan saç ekimi nasıl yapılır sorusu üzerine çoktan düşünmeye başlanabilir. Burada uzman dermatoluğun ve yine saç ekimi uzmanın tavsiyelerine uygun davranılması önem arz etmektedir. 

Eğer saçkıran benzeri saç dökülmesinden şikayetçiyseniz bir dermatoloji uzmanına başvurarak muayene olmanız ve tedavi yoluna gitmeniz hastalığın ilerlememesi açısından önemlidir.

"Saçkıran nedir? Saçkıran belirtileri nelerdir? Saçkıran tedavi yöntemleri nelerdir?" haberi, 19 Haziran 2022 tarihinde yazılmıştır. 25 Mart 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Saçkıran nedir? Saçkıran belirtileri nelerdir? Saçkıran tedavi yöntemleri nelerdir? haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Saçkıran nedir? Saçkıran belirtileri nelerdir? Saçkıran tedavi yöntemleri nelerdir? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 24 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:23 Kadına yönelik şiddete İtalya'da protesto!
  2. 15:18 Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev COP29'un iklim diplomasisinde dönüm noktası olduğunu belirtti
  3. 15:15 Yeni yapılacak kamu binalarına 'yeşil sertifika' zorunluluğu getiriliyor
  4. 15:10 İrfan Can Kahveci, Fenerbahçe ile 3 yıl daha sözleşme imzaladı
  5. 15:09 Bakan Yerlikaya'dan 24 Kasım mesajı
  6. 15:08 İzmir’in Bozdağ’ına mevsimin ilk karı düştü
  7. 15:06 Kastamonu’da kar yağışı 526 köy yolunu kapattı
  8. 15:02 İsrail saldırıları 415. gününde: Gazze'de can kaybı 44 bin 221'e yükseldi
  9. 15:02 Depremzede işletmelere 30,5 milyar liralık kredi imkanı kullanıma açıldı
  10. 14:56 Volkswagen'in CEO'su : 'Sorunları çözmek için işten çıkarma yapmak ve fabrika kapatmak şart'
  11. 14:54 İsrail ordusu, Suriye-Lübnan arasındaki sınır kapısını hedef aldığını duyurdu!
  12. 14:48 Gazze'de can kaybı 44 bin 211'e yükseldi!
  13. 14:47 Brad Pitt ile George Clooney'den kötü haber!
  14. 14:44 Erdoğan, İsmailağa-Cübbeli gerginliğini bitirmek için Diyanet'i görevlendirdi
  15. 14:39 Hakan Fidan BM Medeniyetler İttifakı 10'uncu Küresel Forumu'na katılacak
  16. 14:36 AKP'den erken seçim çağrılarına yanıt: 'Söz konusu değildir'
  17. 14:33 Özgür Özel: 'İktidarı değiştirdikten sonra gerçek bir anayasayı tüm yönleriyle konuşacağız'
  18. 14:31 Yerine kayyım atanan Tunceli Belediye Eş Başkanı Birsen Orhan ifade verdi
  19. 14:28 Mülakat mağduru öğretmenlere polis müdahalesi
  20. 14:24 Başantrenör Ergin Ataman'ın A Milli Basketbol Takımı karnesi
Sağlık Haberleri