Yeni yapılacak kamu binalarına 'yeşil sertifika' zorunluluğu getiriliyor
Yeni yapılacak kamu binalarına 'yeşil sertif... Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği’nin düzenlediği zirvede konuşan Bakan Aslan, Yeşil Bina ve Yerleşme Sertifika sistemi olan YeS-TR’yi tanıttı. 2026’dan sonra kamu binaları için zorunlu hale gelecek sertifika ile enerji tasarrufu sağlanacak, su tüketimi ve karbondioksit salınımı azaltılacak.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) tarafından düzenlenen Uluslararası Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi'ne katılan Aslan, zirvenin açılışında konuşma yaptı. "Sıfırın İnşası: İnsanca Yaşam" temasıyla İstanbul’da düzenlenen zirvede, Aslan Bakanlığın sektöre yönelik projeleri hakkında bilgi verdi.
Dünya çapındaki çevresel sorunların, sürdürülebilir ve yeşil binaların inşasını önemli hale getirdiğine değinen Aslan, inşaat sürecinde alınacak önlemlerle daha enerji verimli ve dirençli binaların yapılacağına dikkat çekti. Bakanlık olarak, enerji ve suyu verimli kullanan, çevre dostu ve sürdürülebilir bina uygulamalarının yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla "Yeşil Bina ve Yerleşme Sertifika" sistemi olan YeS-TR'yi geliştirdiklerini belirtti. Aslan, 2026'dan itibaren 10 bin metrekareden büyük kamu binalarının YeS-TR sertifikasına sahip olmasının zorunlu hale getirileceğini duyurdu.
Aslan, bu değişiklik ile yılda yaklaşık 600 milyon kilovatsaat enerji tasarrufu sağlanacağını, bu miktarın Keban Barajı'nın bir aylık elektrik üretimine eşdeğer olduğunu ifade etti. Ayrıca, 50 milyon kilogram karbondioksit salınımının engelleneceğini ve bu tasarrufun maddi karşılığının 800 milyon lira civarında olacağını aktardı.
YeS-TR sertifikasının Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere uluslararası alanda kullanılabilir hale getirilmesi için çalışmaların başladığını açıklayan Aslan, müteahhitleri yeşil bina yapmaları için teşvik edici önlemler hakkında da bilgi verdi. Ayrıca, mevcut binaların Enerji Kimlik Belgesi'ne sahip olmasının sağlanması ve enerji verimliliği artırıcı çalışmaların teşvik edilmesi için kurumlar arası işbirliklerinin sürdüğünü vurguladı.
Yağmur suyu ve gri su kullanımının belli özellikteki binalarda zorunlu hale getirilmesi için İmar Yönetmeliği'ne eklemeler yapılacağını belirten Aslan, bu uygulamanın yıllık 10,2 milyon metreküp su tasarrufu sağlayacağını bildirdi.
Binalarda kullanılan yapı malzemelerinin standartlara uygunluğunu denetleyecek birleşik bir denetim sürecinin 81 il müdürlüğü ile birlikte aralık ayında başlayacağını da ekledi.
İnşaat sektörünün dijital dönüşümüne değinen Aslan, projelerdeki zaman, maliyet, kalite ve koordinasyon problemleri için teknolojik çözümler sunan Ulusal BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) entegrasyonu üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Proje, yapım ve işletme süreçlerinin tamamen dijital platforma taşınması hedefleniyor. Aslan, bu süreçle birlikte bina yaşam döngüsündeki verilerin üç boyutlu sayısal modellerle görselleştirilip yönetileceğini söyledi. Ayrıca, bu konuda görev alacak mimar ve mühendislerin etkinliğini artırmak amacıyla 28 Kasım’da Mimarlık ve Mühendislik Hizmetleri Çalıştayı düzenleneceğini belirtti.
"Yeni yapılacak kamu binalarına 'yeşil sertifika' zorunluluğu getiriliyor" haberi, 24 Kasım 2024 tarihinde yazılmıştır. 24 Kasım 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Yeni yapılacak kamu binalarına 'yeşil sertifika' zorunluluğu getiriliyor haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yeni yapılacak kamu binalarına 'yeşil sertifika' zorunluluğu getiriliyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 24 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.