9. Yargı Paketi TBMM'de Kabul Edildi: İşte o değişen yasaların listesi
9. Yargı Paketi TBMM'de Kabul Edildi: İşte o... Kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen ve TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen kanun teklifi yasalaştı. İcra ve İflas Kanunu’ndan soyadı düzenlemesine kadar pek çok alanda yapılan değişikliklerle yargı süreçlerinin daha etkin hale getirilmesi hedefleniyor.
Kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
"Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi ve yasalaştı. Kanuna göre, İcra İflas Kanunu'nda değişiklik yapılarak açık arttırma süresinin son on dakikası içinde yeni bir teklifi verilirse açık arttırma üç dakika uzatılıyor. Bölge İdare Mahkemelerinin parasal sınırları arttırılıyor. Adalet müfettişlerinin görevleri tanımlanıyor. Koca, ana veya çocuk, soybağının reddi davasını açarak babalık karinesini çürütebilecek. Kanunla, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) ile Anayasa Mahkemesi kadrolarına ilişkin düzenlemeler yapılıyor. Kadın evlendiği erkeğin soyadını alır hükmü teklif metninden çıkarıldı.
İşte bu paketteki maddeler daha detaylı açıklamalarıyla birlikte:
1. Ceza İnfaz ve Denetimli Serbestlik Düzenlemeleri: Toplumda "cezasızlık" algısını önlemek adına denetimli serbestlik düzenlemeleri güçlendiriliyor. Cezasını tamamlamadan tahliye edilen bazı suçluların denetimli serbestlik koşulları sıkılaştırılıyor. Bu düzenleme, suçluların sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmelerini sağlamak ve kamu güvenliğini artırmak amacı taşıyor.
2. Sosyal Medya ve Hakaret Suçları: Sosyal medya aracılığıyla yapılan hakaret suçları uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme (suç para cezası) kapsamına alındı. Bu şekilde çevrimiçi hakaret suçlarının uzlaştırma gibi uzun bir süreçle değil, daha hızlı sonuç alınabilecek ön ödeme yöntemleriyle çözüme kavuşturulması hedefleniyor. Ayrıca, sosyal medya ve yazılı-görsel medya yoluyla işlenen hakaretlerde mağdurlar daha hızlı koruma görecek.
3. Yediemin Otoparklarındaki Araçların Satışı: Trafikten men edilerek yediemin otoparklarına alınan araçlar 6 ay içinde sahipleri tarafından teslim alınmazsa, devlet bu araçların satışını gerçekleştirebilecek. Bu düzenleme, yediemin otoparklarında biriken ve ekonomik değer kaybına uğrayan araçların daha verimli yönetilmesini sağlıyor.
4. Arabuluculuk ve Uzlaştırmacı Şartları: Hukuk mezunu olmayanların uzlaştırmacı olmasına engel getirilerek, uzlaştırmacı olarak görev yapmak isteyenlerin hukuk eğitimi almış olması zorunlu kılınıyor. Ayrıca 20 yıl kıdeme sahip hukukçular yazılı sınavdan muaf tutularak arabuluculuk siciline kayıt olabilecek. Bu düzenlemeler, arabuluculuk süreçlerinin daha yetkin kişilerce yönetilmesini amaçlıyor.
5. Kadınların Bekarlık Soyadı Kullanımı ve Soybağı Davaları: Evlilik sonrası kadınların bekarlık soyadlarını kullanabilme hakkı kaldırıldı. Artık, evlenen kadınlar yalnızca eşlerinin soyadını kullanacak. Ayrıca soybağı davalarına ilişkin yeni düzenlemeler yapıldı; örneğin soybağını reddetme davalarında koca ve çocukların dava açma hakkı genişletildi.
6. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Yetkileri: Terörizmin finansmanı, suç gelirlerinin aklanması gibi suçlardan kaynaklanan şirket faaliyetlerinde, TMSF’ye kayyum atanma yetkisi 5 yıl süreyle tanındı. Bu yetki, terör finansmanının ve suç gelirlerinin daha etkili kontrol edilmesine ve kamu yararına uygun olarak yönetilmesine olanak tanıyor.
7. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı: Bu sınavlardaki soru sayısı 100’den 120’ye çıkarıldı. Ayrıca, hâkim ve savcı adayları için mülakatlara çağrılacak aday sayısı ilan edilen kadronun iki katı olarak belirlendi. Bu değişiklik, sınav süreçlerinin daha kapsamlı ve adil yürütülmesini sağlamak için yapıldı.
Bu yeni yargı düzenlemeleri, toplumun adalet sistemine olan güvenini artırmayı, suçların daha etkin cezalandırılmasını ve yargı süreçlerinin daha profesyonel yönetilmesini hedefliyor.
"9. Yargı Paketi TBMM'de Kabul Edildi: İşte o değişen yasaların listesi" haberi, 07 Kasım 2024 tarihinde yazılmıştır. 14 Kasım 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan 9. Yargı Paketi TBMM'de Kabul Edildi: İşte o değişen yasaların listesi haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 9. Yargı Paketi TBMM'de Kabul Edildi: İşte o değişen yasaların listesi 2025 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 02 Ocak 2025 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
Kaynak:İHA
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.