AB ve Çin’den karşılıklı yaptırım

AB ve Çin’den karşılıklı yaptırım

AB ve Çin’den karşılıklı yaptırım Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı David Sassoli, Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanlarının Çin’e yönelik yaptırım kararının ardından Çin’in de Avrupa Parlamentosu üyelerine yaptırım kararı almasına tepki gösterdi.

AB Dışişleri Bakanları, günün erken saatlerinde Çin'in Sincan bölgesindeki Uygur Türklerine yönelik baskıdan dolayı yeni AB Küresel İnsan Hakları Yaptırım Rejimi çerçevesinde 4 Çinli yetkiliye ve bir kuruma yaptırım uygulama kararı almıştı. Çin ise, AB'nin yaptırım kararının ardından 10 Avrupa Parlamentosu üyesine ve 4 kuruma misilleme yaparak yaptırım uygulayacağını açıklamıştı.

İNSAN HAKLARI VAZGEÇİLEMEZ

Çin'in yaptırım kararına Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli'den tepki geldi. Sassoli, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, “Çin’in milletvekillerine yönelik yaptırımları kabul edilemez ve sonuçları olacaktır. Milletvekillerine ve Avrupa Parlamentosu organlarına demokratik görevlerini yerine getirirken görüş bildirdikleri için yaptırımlar uygulanmaktadır. İnsan hakları vazgeçilemez haklardır” dedi.

Çin tarafından yaptırım uygulanacak kişilerin Avrupa Parlamentosu'ndan Reinhard Butikofer, Michael Gahler, Raphael Glucksmann, İlhan Kyuchyük ve Miriam Lexmann, Hollanda Parlamentosu’ndan Sjoerd Wiemer Sjoerdsma, Belçika Parlamentosu’ndan Samuel Çoğolatı, Litvanya Parlamentosu’ndan Dövile Sakaliene, Alman uzman Adrian Zenz ile İsveçli uzman Bjorn Jerden olduğu bildirildi. Çin'in yaptırım uyguladığı kurumların ise AB Konseyi Güvenlik ve Siyasi Komitesi, Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Alt Komitesi, Almanya'daki Mercator Çin Çalışmaları Enstitüsü ve Danimarka Demokrasiler İttifakı Vakfı olduğu açıklandı. Söz konusu kişilerin ve ailelerinin Çin ana karası ile Çin'in Hong Kong ve Makau özel idari bölgelerine girişlerinin yasaklandığı, bu kişilerin ve ilgili kurum ve kuruluşların Çin ile iş yapmasının da sınırlandırıldığı bildirildi.

11 YETKİLİYE YAPTIRIM

Myanmar’da ordunun 1 Şubat’ta yönetime el koymasının ardından başlayan darbe karşıtı protestolarda can kayıpları artmaya devam ederken, AB Dışişleri Bakanları darbe ile bağlantılı ve protestoculara yönelik şiddet olayları nedeniyle üst düzey askeri komutanlar da dahil olmak üzere 11 Myanmarlı yetkiliye de yaptırım kararı aldı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borell yaptığı açıklamada, “Darbeye ve göstericilere yönelik baskıya karışan 11 kişiye yaptırım uygulayacağız” dedi.

"AB ve Çin’den karşılıklı yaptırım" haberi, 22 Mart 2021 tarihinde yazılmıştır. 22 Mart 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan AB ve Çin’den karşılıklı yaptırım haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AB ve Çin’den karşılıklı yaptırım 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:24 Ronald Araujo'dan İlkay Gündoğan'ın O Sözlerine Hemen Cevap Geldi!
  2. 17:20 Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder açıklamalar yaptı! “Hata lüksümüz yok”
  3. 17:12 Trabzonspor'da O Futbolcuyla Yollar Ayrılacak!
  4. 17:10 Et ve Süt Kurumu'ndan Büyük Zam: Yüzde 25 Artış!
  5. 17:03 CHP'den Beştepe'ye: Özgür Özel'den Randevu Talebi
  6. 16:59 Fenerbahçe'de eski yönetici Şekip Mosturoğlu aday oldu!
  7. 16:57 Çernihiv'e Yapılan Hava Saldırısında Ölü Sayısı 18'e Yükseldi
  8. 16:53 AB Liderler Zirvesi: Yatırım ve Rekabet Gücü Gündemde
  9. 16:46 Temmuz Ayında Asgari Ücrete Zam Yapılmayacak
  10. 16:40 İbrahim Tatlıses'ten şok sözler; ‘Yok öyle beleşten bir hayat’
  11. 16:32 Uğur Dündar'dan babalık davasıyla ilgili şok sözler!
  12. 16:21 Nafaka Kriz Ahu Yağtu'ya Eski Eşi Cem Yılmaz'dan Sert Uyarı Geldi!
  13. 16:13 Sivasspor, Fenerbahçe maçı için hazırlandı!
  14. 16:04 Japonya'da meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde 11 kişi yaralandı
  15. 16:00 PFA, İsrail Futbol Federasyonu'nun FIFA Üyeliğinin Sonlandırılması İçin Çağrı Yaptı
  16. 15:54 Gazze'deki İsrail Saldırılarında Son 24 Saatte 71 Ölü: Toplam Can Kaybı 33.970'a Yükseldi
  17. 15:49 Süt Fiyatlarına Yüzde 8.5 Zam: Mayıs Ayında Etkisi Artacak
  18. 15:44 Tahin: Lezzetin Ötesinde Sağlığa Yararlı Bir Süper Gıda
  19. 15:36 Beyin kanaması geçiren Nuri Alço'dan haber var!
  20. 15:29 Melisa Döngel Hayalindeki Rolü Açıkladı!
Dünya Haberleri