AB Yetkilileri Seçim Sonrası Yeni Kariyer Peşinde

AB Yetkilileri Seçim Sonrası Yeni Kariyer Peşinde

AB Yetkilileri Seçim Sonrası Yeni Kariyer Pe... Avrupa'da Seçim Sonrası AB Yetkilileri, Görevlerini Bırakarak Yeni Kariyer Fırsatları Peşinde: Değişim Rüzgarları Esti!

2019 yılında gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin ardından göreve gelen birçok üst düzey AB yetkilisi, mevcut yasama döneminin sonuna yaklaşıldığı bu süreçte görevlerinden ayrılıyor.

Avrupa seçimlerinin sonuçları, AB kurumlarında üst düzey pozisyonlara atanacak kişileri etkileme konusunda belirleyici bir rol oynuyor. Mayıs 2019'da gerçekleştirilen son seçimlerin ardından AB Konseyi, AB Komisyonu, AP Başkanı ve Komisyon üyeleri belirlenmişti.

27 AB üyesi ülkede bu yıl 6-9 Haziran tarihlerinde yapılacak AP seçimleri ise 720 milletvekilinin belirleneceği bir süreci başlatacak. Seçim sonuçları, AB yönetiminde hangi isimlerin yer alacağını netleştirecek.

Bu bağlamda birçok siyasetçi, mevcut pozisyonlarına benzer görevlere getirilmeyecekleri düşüncesiyle yeni fırsatlar arayışına girmiş durumda. Bu durum, bu yetkililerin bireysel gelecekleri için planlar yapmaları ve kamuoyunda rahatsızlık yaratıyor. Bu kişilerin, mevcut görevlerini sürdürmek yerine bireysel çıkarlarına odaklanarak AB'ye veya kamu hizmetine gerçek bir bağlılık gösterip göstermedikleri konusunda değerlendirmeler yapılıyor.

Örneğin, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, halen bir sonraki dönem AB Komisyonu Başkanlığı için resmi adaylığını koymamış durumda. Bu belirsizlik, von der Leyen'in adının bir sonraki NATO Genel Sekreterliği pozisyonu için sıkça geçmesiyle birlikte daha da artıyor.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de kariyer hedeflerine odaklanarak dikkat çeken bir adım attı. Michel, Avrupa seçimlerine katılarak AB Konseyi Başkanlığı görevini erken bırakma kararı aldığını açıkladı. Bu durum, görevdeki bir AB Konseyi Başkanının ilk kez seçimlere milletvekili adayı olması anlamına geliyor.

Göreve 2019'da başlayan Michel'in, AP seçimlerinden sonra görevini erken bırakması, Avrupa genelinde yoğun tartışmalara yol açtı. AB Konseyi Başkanının görevleri arasında toplantılara başkanlık etmek, gündemi belirlemek, AB içinde mutabakat sağlamak ve Birliğin liderler seviyesinde dış temsilini gerçekleştirmek yer alıyor.

AB Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, geçen yıl sol ittifakın başbakan adayı olmak için görevinden istifa etmişti. Timmermans'ın iklim hedeflerinden sorumlu pozisyonunu, Hollanda'da düzenlenen seçimde ikinci olan partisi aldı.

Buna benzer bir durumu yaşayan AB Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, Avrupa Yatırım Bankası Başkanlığı için aday olmuş ancak daha sonra komisyondaki görevine geri dönmüştü. Vestager'in rekabet dosyalarını bırakarak yeni bir pozisyon arayışına girmesi eleştirilere neden oldu.

AB Komisyonu Adaletten Sorumlu Üyesi Didier Reynders de Avrupa Konseyi Genel Sekreter adayı olmak istediğini açıkladı. Reynders'in bu pozisyon için başvurusu, Charles Michel'in erken ayrılma kararıyla aynı döneme denk geldi.

Bulgaria'nın AB Komisyonu üyesi Mariya Gabriel, geçen yıl ülkesinde dışişleri bakanı olmak için Brüksel'deki görevinden ayrılmıştı. Gabriel'in yerine ise Iliana Ivanova atanmıştı.

Tüm bu gelişmeler, AB kurumlarında üst düzey görevlerdeki değişimlerin, sadece görevleri bırakan yetkililerin kariyer hedeflerine odaklandığı bir döneme denk geldiğine dair kamuoyunda rahatsızlık yaratmış durumda.

"AB Yetkilileri Seçim Sonrası Yeni Kariyer Peşinde" haberi, 09 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 09 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan AB Yetkilileri Seçim Sonrası Yeni Kariyer Peşinde haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AB Yetkilileri Seçim Sonrası Yeni Kariyer Peşinde 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Emine Engür Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:06 Narin cinayetinde yeni detaylar çıktı: "Avucundaki saç ve kıl..."
  2. 15:01 ASELSAN ve SSB arasında 135 milyon euro'luk sözleşme imzalandı
  3. 14:58 TCMB'nin faiz kararı ardından UBS işle Deutsche Bank'ın Aralık ayı tahmini dikkatleri çekti
  4. 14:46 Bakan Uraloğlu açıkladı: "Havalimanı sayısı 60'a çıkacak"
  5. 14:46 Patronlar Kulubü TUSİAD erken faiz indirimi uyarısında bulundu
  6. 14:45 TOBB açıkladı: Ekimde kurulan şirket sayısı yüzde 5,5 arttı
  7. 14:36 Kılıçdaroğlu'na siyasi yasak davası bugün hakim karşısında
  8. 14:36 Aşk hayatları kötü giden burçlar 2025 yılında da değişmedi!
  9. 14:36 Marmara'da fırtına beklentisi: Meteorolojiden uyarı geldi!
  10. 14:35 ALES sonuçları ne zaman açıklanacak? 202A4 ÖSYM ALES/3 sınav sonuç tarihi
  11. 13:40 Abdullah Gül'ün eski danışmanı Ahmet Sever'e "Ak troller" davasında beraat
  12. 13:30 Sera Kadıgil'den kadına yönelik şiddetle mücadele komisyonuna Cevizoğlu'nun seçilmesine tepki
  13. 13:27 Galatasaray'da yeni sezonun ilk transferi Jakobs!
  14. 13:24 İnsanlık tarihinin en eski alfabesi keşfedildi!
  15. 13:22 Kemal Kılıçdaroğlu bugün hakim karşısına çıkıyor
  16. 13:22 Ali Babacan: Bakü’deki çevre toplantısına Erdoğan ile birlikte 1860 kişi gitmiş
  17. 13:20 Meteoroloji’den fırtına uyarısı: Karadeniz, Ege ve Akdeniz’i etkileyecek
  18. 13:18 Kredi kartı ödemeleri arttı!
  19. 13:17 Özgür Özel: "Psikolojik üstünlük bizde, Erdoğan'ı çıldırtan da bu"
  20. 13:15 Ekim ayında kapanan şirket sayısı yüzde 13,2 arttı!
Dünya Haberleri