ABD başkanlık seçimleri ne zaman? İşte detaylar

ABD başkanlık seçimleri ne zaman? İşte detaylar

ABD başkanlık seçimleri ne zaman? İşte detaylar ABD'de siyasi tartışmaların gölgesinde başkanlık yarışı için ön seçim süreci devam ediyor. 2020 senesinde olduğu gibi Demokrat Joe Biden ile Cumhuriyetçi Donald Trump'ın yeniden karşı karşıya gelmesi bekleniyor. Peki, ABD Başkanlık seçimleri ne zaman?

Demokrat Partinin muhtemel adayının, ABD Başkanı Joe Biden olması beklenirken, ikinci kez dört senelik dönem için göreve gelmesi halinde 81 yaşındaki Biden, başkanlık seçimini kazanan en yaşlı Amerikalı olacak. İşte, 2024 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri tarihi...

ABD BAŞKANLIK SEÇİMİ NE ZAMAN?

ABD'de 60. başkanlık seçimleri, 5 Kasım 2024'te yapılacak.

Amerikan halkı, her 4 yılda bir yapılan başkanlık seçimleri için önce aday adayları arasından kendi partilerinin başkan adaylarını seçmek üzere ön seçim sürecinde oy kullanacak, peşinden Demokrat Parti adayı ile Cumhuriyetçi Parti adayı arasındaki tercihini 5 Kasım'da yapacak.

5 Kasım'da başkanlık seçimleriyle birlikte yapılacak Kongre seçimlerinde ise 100 üyesi bulunan Senatonun üçte biri ve 435 üyesi bulunan Temsilciler Meclisinin tamamı değişecek.

ABD BAŞKANLIK SEÇİM TAKVİMİ

ABD'de 15 Ocak'ta Iowa'da başlayan ön seçim süreci, 8 Haziran'daki son ön seçimlerle tamamlanacak ve 50 eyalet ile bağlı bölgelerde halk hem Demokrat Parti hem de Cumhuriyetçi Partinin aday adayları arasından tercihini yapacak.

Bazı eyaletlerde hem Demokrat Parti hem de Cumhuriyetçi Parti aynı gün ön seçim yaparken bazı eyaletlerde ise iki parti farklı zamanlarda ön seçim düzenleyecek.

Ön seçimlerde birçok eyalette "primary" denen ve seçmenlerin geleneksel olarak sandığa gidip oy verdikleri sistem kullanılırken bazı eyaletlerde ise parti toplantısı formatında yapılan ve "caucus" denilen sistem tercih ediliyor.

ABD'de başkanlık seçimleri geleneksel olarak Iowa'da başlarken 23 Ocak'ta New Hampshire, 3 Şubat'ta Güney Carolina, 6 Şubat'ta Nevada, 24 Şubat'ta Güney Carolina, 27 Şubat'ta Michigan, 2 Mart'ta Idaho ile Missouri, 3 Mart'ta başkent Washington DC (Cumhuriyetçiler), 4 Mart'ta ise Kuzey Dakota'daki seçmenler, kendi partilerinin ön seçimlerinde oy kullanacak.

Başkanlık yarışının en kritik günlerinden biri kabul edilen ve çok sayıda eyalette ön seçimlerin yapıldığı "Süper Salı" olan 5 Mart'ta Alabama, Alaska, Amerikan Samoası, Arkansas, California, Colorado, Iowa, Maine, Massachusetts, Minnesota, Kuzey Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont ve Virginia'da ön seçimler gerçekleştirilecek.

16 eyalette seçmenlerin aday adayları arasından tercihlerini yapacağı Süper Salı'da kazançlı çıkan adayların yarışta rakiplerinin önüne geçme ihtimali önemli ölçüde artıyor.

Ön seçim süreci 12 Mart'ta Georgia, Hawaii, Mississippi, Washington ve Kuzey Mariana Adaları, 16 Mart'ta Guam, 19 Mart'ta ise kritik eyaletlerden Arizona, Florida, Illinois, Kansas ve Ohio'daki seçimlerle devam edecek.

23 Mart'taki Louisiana ve Missouri'deki ön seçimleri 30 Mart'taki Kuzey Dakota ön seçimleri izleyecek.

Connecticut, Delaware, New York, Rhode Island ve Wisconsin eyaletlerindeki ön seçimler 2 Nisan'da gerçekleştirilecek, 6 Nisan'da da Alaska, Hawaii ve Kuzey Dakota'daki seçmenler tercihlerini yapacak.

Demokratlar Wyoming'da 13 Nisan'da, Cumhuriyetçiler ise 18 Nisan'da ön seçimlerini yapacak, 21 Nisan'da Puerto Rico'da Cumhuriyetçiler, 28 Nisan'da da Cumhuriyetçiler oylarını kullanacak. 23 Nisan'da ise kritik eyaletlerden Pennsylvania'da ön seçimler gerçekleştirilecek.

Mayıs ayının 7'sinde Indiana, 14'ünde Maryland, Nebraska ve Batı Virginia, 21'inde ise Kentucky ve Oregon'da ön seçimler düzenlenecek.

4 Haziran'da Montana, New Jersey, New Mexico, Güney Dakota ve başkent Washington DC'deki (Demokratlar) seçmenler, aday adayları arasından tercih yapacak. ABD'de ön seçim süreci, 8 Haziran'daki Guam ve Virgin Adaları'nda yapılacak ön seçimlerle son bulacak.

"ABD başkanlık seçimleri ne zaman? İşte detaylar" haberi, 12 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 12 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan ABD başkanlık seçimleri ne zaman? İşte detaylar haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ABD başkanlık seçimleri ne zaman? İşte detaylar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 30 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:05 Columbia Üniversitesi'nde Filistin Protestoları: Hamilton Hall İşgal Edildi
  2. 15:03 İlknur Çetin için yürekler bir arada!
  3. 14:54 Elektrikli Araçların Kökenleri: 1900'lü Yıllara Yolculuk
  4. 14:46 İsrail'in Refah'a Giriş Kararı Beklenirken: Hamas ile Rehine Takası Gündemde
  5. 14:38 Taraklı'daki 508 Yıllık Yunus Paşa Camii: Osmanlı'nın İzinde
  6. 14:36 Afganistan'da Cami Saldırısı: 6 Ölü, Güvenlik Endişeleri Artıyor
  7. 14:25 NBA Play-offlarında Heyecan Dorukta: Nuggets, Thunder ve Celtics Yarı Finale Yükseldi!
  8. 14:23 Özgür Özel açıkladı: 1 Mayıs'ta gaz görmek istemiyoruz
  9. 14:20 Mart Ayında Türkiye'nin Dış Ticaretinde İhracat Arttı, İthalat Azaldı
  10. 14:16 Asgari ücret sistemi değişiyor mu? Almanya modeli Türkiye'ye gelebilir
  11. 14:15 Emeklilere şimdiden hayırlı olsun! Artık cebinizden 1 lira çıkmayacak!
  12. 14:14 TÜİK: Türkiye'nin Turizm Geliri İlk Çeyrekte %5,4 Arttı, Ziyaretçi Sayısı %10 Yükseldi
  13. 14:09 Kötü haber: Türkiye'ye doğru Balkanlar'dan yola çıktı!
  14. 14:09 Panathinaikos'ta Fatih Terim Dönemi Sonu: Yeni Teknik Direktör Arayışı Başladı
  15. 14:07 Binler kişinin emekliliği tek kalemde silinecek! E-devletten kontrol edin!
  16. 14:03 AK Partili vekilin villa skandalı! Boğaz manzaralı villası kaçak çıktı!
  17. 14:02 Türkiye'nin Desteklediği Eğitimle Gambiya, İİT Zirvesi'ne Güvenle Hazırlanıyor
  18. 14:01 Yenidoğan bebek vurgununda detaylar ortaya çıktı! Yüzlerce bebeği naklettiler
  19. 13:59 Torpil iddiası gündemde: ''Türkiye birincisini mülakatta elediler''
  20. 13:58 Onuachu Süper Lig'de Parladı: Trabzonspor'un Zaferinde 3 Gol, 1 Asist!
Dünya Haberleri