ABD' RUSYA UKRAYNA İÇİN BAHANE ARIYOR / Rusya: İddialar asılsız

ABD' RUSYA UKRAYNA İÇİN BAHANE ARIYOR / Rusya: İddialar asılsız

ABD' RUSYA UKRAYNA İÇİN BAHANE ARIYOR / Rusy... ABD'nin ardından İngiltere de olaya müdahil oldu

ABD'nin ardından İngiltere de Ukrayna'nın işgalini haklı çıkarmak için Rusya'nın dezenformasyon yaydığını iddia etti. Rusya ise söz konusu iddiaları reddetti. ABD'nin, Ukrayna'yı işgal için Rusya'nın bahane yaratmaya çalıştığı iddialarının ardından, İngiltere de Rusya'yı Ukrayna'ya yönelik dezenformasyon kampanyası yürütmekle suçladı. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, bu şekilde Rusya'nın Ukrayna'yı istikrarsızlaştırarak, işgalini haklı çıkartacağını ifade etti. Truss, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Rusya saldırganlığına son vermeli, tansiyonu düşürmeli ve ciddi görüşmelere açık olmalı" dedi.

Moskova bahane arıyor

Bir soru üzerine CNN televizyonunun bu yöndeki haberlerini teyit eden Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, "Rus hükümetinin Ukrayna'ya bir işgal hazırlığı içinde olduğundan kaygı duyuyoruz" şeklindeki sözlerini tekrarladı. Bu planların bir parçası olarak Rusya'nın Ukrayna'yı işgal için bir "bahane yaratma" zemini oluşturduğunu öne süren Psaki, Ukrayna'yı suçlayacak "sabotaj eylemleri ve bilgi operasyonlarının" buna dahil olduğunu söyledi. Psaki, "Ocak ayı ortası ile Şubat ayı ortasında başlayabilecek askeri işgal" öncesinde Rusya'nın bu eylemlere başlamayı planladığını öne sürdü.

Ajan görevlendirdi

"Rusya'nın, Doğu Ukrayna'da yanıltıcı operasyonlar düzenlemek üzere bölgede ajanlar görevlendirdiğine işaret eden bilgilere sahibiz" diyen Psaki "Rusya'nın kendi güçlerine yönelik sabotaj" düzenlemek için "ajanların şehir savaşı ve patlayıcı madde kullanımı konularında eğitim aldığını" söyledi. Ukrayna'daki insani sorunlara işaret edilerek bölgede yaşanan gerilimden Batı'nın sorumlu tutulduğu "yanlış bilgilerin" sosyal medyada ve medyada yayıldığını belirten Psaki, söz konusu paylaşımların sayısının Aralık ayında yüzde 200 arttığını kaydetti.

Kırım'da uygulamıştı

Psaki, benzer eylemlerin Rusya'nın Kırım'ı ilhak ettiği 2014 yılı öncesinde de gözlemlendiğini ifade etti.

Rusya iddiaları reddediyor

Rusya ise Ukrayna'yı işgal edebilmek için bahane yaratmaya çalıştığı yönündeki ABD'nin iddialarını reddetti. Rusya'nın Washington Büyükelçiliği tarafından yapılan Cumartesi günü yapılan açıklamada, ABD'nin herhangi bir temele dayanmaksızın sıklıkla sansasyon içeren haberler yaydığı ifade edilerek, "Her zaman olduğu gibi yine hiçbir kanıt yok" denildi. Rusya Büyükelçiliği'nin açıklamasında ABD'de resmi düzeyde ve medyada Rusya hakkında dile getirilen bu tür iddiaların "asılsız" olduğu vurgulanarak, "teyit edilmesinin mümkün olmadığı" ifade edildi. Açıklamada, "Rusya savaşa karşıdır. Tüm diplomatik sorunlar konusunda diplomatik çözümden yanayız" ifadelerine yer verildi.

Diplomasi sonuç vermedi

Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri hareketliliğine tepki gösteren Batı ülkeleri, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme ihtimalini kaygıyla karşılıyor. Rusya'nın sınır bölgesine 100 bin kadar asker konuşlandırdığı belirtiliyor. Rusya ile ABD ve diğer Batı ülkeleri arasındaki Ukrayna gerilimini aşmak için çeşitli düzeylerde geçen hafta yapılan diplomatik görüşmeler sonuçsuz kaldı. Ukrayna geriliminin gölgesinde uzun bir aradan sonra Çarşamba günü ilk kez toplanan NATO-Rusya Konseyi'nden, taraflar arasındaki gerilimi yatıştıracak sonuçlar çıkmadı. NATO, Rusya'nın güvenlik garantisi ve NATO genişlemesinin durdurulması gibi taleplerini reddetti. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği (AGİT) bünyesindeki toplantı da sonuçsuz kalırken, ABD ile Rusya arasında hafta başında Cenevre'de yapılan diplomatik görüşmelerde de ilerleme kaydedilmedi. Gelecek hafta da diplomatik görüşmelerin süreceği belirtiliyor. Bu çerçevede, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Fransız mevkîdaşı Jean Yves Le Drian, tansiyonun düşürülmesi için önce Moskova'da ardından Doğu Ukrayna'da temaslarda bulunacak.

AFP,dpa/JD,AI © Deutsche Welle Türkçe

"ABD' RUSYA UKRAYNA İÇİN BAHANE ARIYOR / Rusya: İddialar asılsız" haberi, 15 Ocak 2022 tarihinde yazılmıştır. 15 Ocak 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan ABD' RUSYA UKRAYNA İÇİN BAHANE ARIYOR / Rusya: İddialar asılsız haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ABD' RUSYA UKRAYNA İÇİN BAHANE ARIYOR / Rusya: İddialar asılsız 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  2. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  3. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  4. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  5. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  6. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  7. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  8. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  9. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  10. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  11. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  12. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  13. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  14. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  15. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  16. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  17. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  18. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  19. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
  20. 14:40 Fenerbahçe-Trabzonspor Maçı Sonrası Cezalar Neden Açıklanmadı?
Dünya Haberleri