ABD Seçimleri ve Çin Ekonomisi Emtia Piyasasını Nasıl Etkiledi? Altın ve Gümüşteki Son Durum!

ABD Seçimleri ve Çin Ekonomisi Emtia Piyasasını Nasıl Etkiledi? Altın ve Gümüşteki Son Durum!

ABD Seçimleri ve Çin Ekonomisi Emtia Piyasas... 2024 yılının ilk sekiz ayında emtia piyasasında görülen dalgalanmalar, altın ve gümüşün değer kazancını artırdı. ABD seçim belirsizlikleri, Çin ekonomisine yönelik endişeler ve merkez bankalarının hareketleri, piyasalarda önemli etkilere yol açtı.

2024 yılının ilk sekiz ayında emtia piyasasında belirgin dalgalanmalar gözlemlendi. ABD seçimleriyle ilgili belirsizlikler, Çin ekonomisine dair endişeler ve iyileşen hava koşullarına bağlı olarak azalan arz kaygıları, emtia piyasasında olumsuz etkilere yol açtı. Ancak, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimi beklentileri, ABD'nin yaptırım kararları ve Çin’in ekonomik destekleyici adımları gibi faktörler, piyasada yükselişlere neden oldu.

Ocak'tan Ağustos'a kadar geçen süreçte, altın ve gümüş emtia piyasasında en fazla kazanç sağlayan ürünler arasında yer aldı. Bu dönemde, altın ve gümüşün ons fiyatları sırasıyla yüzde 21,3 oranında arttı. Altının ons fiyatı Aralık ayında 2.063 dolardan kapanırken, Ağustos ayında 2.503,4 dolara yükseldi ve yıl genelinde 2.531,6 dolarla rekor seviyeye ulaştı. Gümüş ise geçen yılı 23,8 dolarla tamamlarken, Ağustos ayında 28,9 dolara yükseldi ve yıl içinde 32,5 dolarla Aralık 2012'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Altın fiyatlarının yükselmesinde, Orta Doğu'daki jeopolitik gerginliklerin ve merkez bankalarının devam eden altın alımlarının önemli etkisi oldu. Dünya Altın Konseyi raporuna göre, merkez bankalarının ilk yarıda gerçekleştirdiği altın alımları 483 tonla rekor seviyeye ulaştı. Temmuz ayında ise bu alımlar iki katına çıkarak 37 tona yükseldi. Ayrıca, Fed'in faiz oranlarını düşürebileceği yönündeki beklentiler de altın fiyatlarını destekleyen bir diğer önemli faktör olarak öne çıktı.

Analistler, jeopolitik ve ekonomik belirsizliklere karşı korunma amacıyla Asya'dan, özellikle Çin'den gelen talebin arttığını belirtti. Çinin artan fiziki altın talebi, altın fiyatlarını desteklerken, diğer yatırım araçlarına olan güvensizlik de altının tercih edilmesini sağladı.

Gümüş piyasasında ise, madenlerdeki üretim hızındaki yavaşlama ve endüstriyel talebin artışı fiyatların yükselmesine neden oldu. Gümüş, otomobil, güneş paneli, mücevher ve elektronik üretiminde kullanılıyor. Çin’in güneş panelleri üretiminde büyük miktarlarda gümüş kullanması, gümüş ithalatını artırabileceği öngörüsüyle fiyatlar desteklendi. Ayrıca, Japonya Merkez Bankası'nın faiz artırmayacağı yönündeki açıklamaları da değerli metaller üzerinde olumlu bir etki yarattı.

Son olarak, değerli metallerin fiyatları üzerindeki jeopolitik risklerin etkisi ve düşen tahvil faizleri, yıl genelinde 92 seviyelerini gören altın/gümüş rasyosunun ekonomik toparlanmayla 88 seviyelerine gerilemesine neden oldu. Analistler, küresel ekonomik toparlanmanın hızlanması durumunda, altın/gümüş rasyosunun 75 seviyelerine gerileyebileceğini öngörüyor. Saxo Capital Emtia Strateji Başkanı Ole Hansen, Rusya, Ukrayna ve Orta Doğu'daki jeopolitik risklerin ve ABD başkanlık seçimleriyle ilgili belirsizliklerin, altın ve gümüş fiyatlarını desteklediğini belirtti. Çin’in ekonomik zorluklarına karşı artan talep de, bu değerli metallerde sert yükselişlere neden oldu.

"ABD Seçimleri ve Çin Ekonomisi Emtia Piyasasını Nasıl Etkiledi? Altın ve Gümüşteki Son Durum!" haberi, 11 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 11 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan ABD Seçimleri ve Çin Ekonomisi Emtia Piyasasını Nasıl Etkiledi? Altın ve Gümüşteki Son Durum! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ABD Seçimleri ve Çin Ekonomisi Emtia Piyasasını Nasıl Etkiledi? Altın ve Gümüşteki Son Durum! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 17 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Anonim

Canan Okur Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:19 İsrail Hizbullah'a siber saldırıda bulundu: Çağrı cihazları aynı anda patlatıldı!
  2. 18:01 Narin Güran'nın annesinden kafa karıştıran ifade: "Kızım biliyor, dayanamıyor"
  3. 17:59 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan tarih: "Enflasyon yüzde 40'ın altına düşecek"
  4. 17:56 New York borsası, Fed’in para politikası açıklamaları öncesinde pozitif bir açılış yaptı
  5. 17:54 IBAN içerikli mesajlara dikkat edin: SGK'dan uyarı!
  6. 17:50 Dünyanın en zengin insanı kızına 41 bin doları fazla gördü!
  7. 17:22 Çin, ABD'yi arkada bıraktı: Süper zenginlerin sayısı dünya genelinde yüzde 54 oranında yükseldi
  8. 17:22 Küresel piyasa nefesini tutuyor: Fed'in 4 yıl sonra faiz indirimi bekleniyor!
  9. 17:03 'Güzel Aşklar Diyarı' 23 Eylül’de Başlıyor!
  10. 17:00 Beren Saat’in Yeni Dizisi Belli Oldu!
  11. 16:59 Altının kilogram fiyatında yükseliş gözlemlendi
  12. 16:48 FED 4 yılın sonunda hangi karara imza atacak
  13. 16:47 Sıla Bebek Olayında Teyze'nin Talebi: 'Kardeşim Dahil Herkes En Ağır Şekilde Cezalandırılmalı!'
  14. 16:46 CoinTR yeni dönemi adım attı
  15. 16:42 Erdoğan'dan Fenerbahçe'ye Kritik Çağrı: "Türk Futbolunda Yeni Dönem Başlıyor!"
  16. 16:26 Türkiye’ye Yeni Yerli Otomobil: HABAŞ’tan 1 Milyar Euro’luk Dev Yatırım
  17. 16:15 Galatasaray – Gaziantep FK: Muhtemel 11'ler
  18. 16:06 Aile ve Gençlik Fonu'na hangi il dahil Edildi
  19. 15:56 Kara Kara Düşüneceğimiz Zamanlar Geliyor: Kömür, Odun ve Soba Fiyatlarına Yapılan Zam Cep Yakacak!
  20. 15:52 Ziraat Türkiye Kupası'nda 2. Eleme Turu Kura Sonuçları: Hangi Takımlar Bir Üst Tura Çıkacak?
Ekonomi Haberleri