ABD ve Ukrayna anlaştı: 10 yıllık güvenlik anlaşması imzaladı

ABD ve Ukrayna anlaştı: 10 yıllık güvenlik anlaşması imzaladı

ABD ve Ukrayna anlaştı: 10 yıllık güvenlik a... ABD ve Ukrayna, İtalya'da düzenlenen G7 Zirvesi sırasında on yıllık bir güvenlik anlaşması imzaladı. ABD Başkanı Joe Biden ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bu anlaşmanın ardından bir ortak basın toplantısı düzenledi.

Biden, "Amacımız, Ukrayna'nın uzun vadeli güvenlik ve caydırıcılık yeteneklerini güçlendirmek ve kalıcı bir barış tesis etmektir. Ukrayna, mevcut ve gelecekteki saldırılara karşı kendini savunma yeteneğine sahip olmalıdır" dedi.

Biden, ABD ve Ukrayna arasındaki bu güvenlik anlaşmasının, G7 ülkeleri tarafından da desteklenen 50 milyar dolarlık kredi ve Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlarla birlikte Ukrayna'ya "daha sağlam bir temel" sağlayacağını belirtti. Biden, bu üç büyük adımın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, zaman geçtikçe Batı ittifakını yıpratamayacağını ve bölemeyeceğini göstereceğini ifade etti. Biden, "Bu savaşta zafer kazanana kadar Ukrayna'nın yanında olacağız" dedi.

Biden, "İki buçuk yıl önce, Putin Ukrayna'da acımasız bir savaş başlattı ve bu durum, Ukrayna halkı için dehşet verici bir sınav oldu. Bu aynı zamanda dünya için de bir test oldu. Ukrayna'nın yanında duracak mıyız? Egemenlik ve özgürlüğü destekleyip zulme karşı duracak mıyız? Bu sorular karşısında ABD, G7 ve dünya genelindeki ülkeler sürekli olarak 'Evet, duracağız' dedi" ifadelerini kullandı. Biden, "Tekrar söyleyeceğiz, evet, tekrar, tekrar ve tekrar, Ukrayna'nın yanında duracağız" dedi.

"BUGÜN TARİHİ BİR GÜN"

Zelenskiy, bu anlaşmanın ABD'nin Ukrayna'nın bağımsızlığına olan desteğini kanıtladığını belirtti. Zelenskiy, "Bugün gerçekten tarihi bir gün. Bağımsızlığımızdan bu yana ABD ile Ukrayna arasındaki en güçlü anlaşmaya imza attık" dedi.

Zelenskiy, "Bu anlaşma sürdürülebilir bir barışı garanti altına almaya yönelik adımlar konusunda yapılmış bir anlaşmadır ve bu nedenle dünyadaki herkesin yararınadır. Çünkü, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı, gerçek ve hakiki bir küresel tehdittir" dedi.

Anlaşmanın Ukrayna'nın NATO üyeliği için bir köprü oluşturduğunu vurgulayan Zelenskiy, "Anlaşma, ABD'nin Ukrayna'nın gelecekteki NATO üyeliğini desteklediğini belirtiyor ve anlaşmamız Ukrayna'nın NATO üyeliği için bir köprü olarak tanımlanıyor" dedi.

Beyaz Saray tarafından "tarihi" olarak nitelendirilen anlaşma metninde, "Taraflar, bu anlaşmayı Ukrayna'nın nihai NATO üyeliğine destek sağlayan bir köprü olarak tanımaktadır" ifadeleri yer aldı. Anlaşma, Ukrayna'ya karşı bir silahlı saldırı veya tehdit durumunda üst düzey ABD'li ve Ukraynalı yetkililerin 24 saat içinde bir araya gelmelerini, verilecek yanıt üzerinde istişare etmelerini ve Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu ilave savunma tedbirlerini belirlemelerini öngörüyor.

Anlaşma metninde, ABD'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini savunma taahhüdünü yeniden teyit ederek, "Taraflar, Ukrayna'nın güvenliğinin teminatı için NATO standartlarına uygun önemli bir askeri kuvvet, güçlü askeri yetenekler ve savunma sanayi altyapısına sürekli yatırımların gerekli olduğunu kabul etmektedir" denildi.

Anlaşma metninde, "ABD, Ukrayna güvenlik ve savunma güçlerinin, egemen, bağımsız ve demokratik bir Ukrayna'yı savunabilmesi ve gelecekteki saldırılara karşı caydırıcı olabilmesi için uzun vadeli malzeme, eğitim ve danışmanlık, sürdürülebilirlik, istihbarat, güvenlik, savunma sanayi ve kurumsallaşma desteği ve diğer alanlarda destek sağlamayı amaçlamaktadır" ifadeleri yer aldı.

### G7 Zirvesi'nin İlk Günü Ana Gündem Ukrayna Oldu

İtalya'nın güneyindeki Puglia bölgesinde 13-15 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen üç günlük zirvenin ilk günü, liderlerin aile fotoğrafı için bir araya gelmesiyle başladı. Itria vadisindeki Borgo Egnazia Oteli'nde gerçekleştirilen zirvede liderler, bu alanda paraşütçüler tarafından yapılan bayrak gösterisini izledi.

Dünyanın en büyük 7 ekonomisini bir araya getiren G7 Zirvesi'nin ilk gününe, ABD ile Ukrayna arasındaki ikili güvenlik anlaşması ile dondurulmuş Rus varlıklarının Ukrayna'nın kullanımına sunulmasına ilişkin karar damga vurdu. G7 liderleri, Rusya'nın çoğunluğu Avrupa bankalarında bulunan dondurulmuş varlıklarından elde edilen faiz gelirlerinin teminat olarak kullanılması yoluyla Ukrayna'ya 50 milyar dolar kredi verilmesi yönünde anlaştı.

"ABD ve Ukrayna anlaştı: 10 yıllık güvenlik anlaşması imzaladı" haberi, 14 Haziran 2024 tarihinde yazılmıştır. 14 Haziran 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan ABD ve Ukrayna anlaştı: 10 yıllık güvenlik anlaşması imzaladı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ABD ve Ukrayna anlaştı: 10 yıllık güvenlik anlaşması imzaladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 21 Haziran 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:İHA

Elif Güler Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
(1) Yorum
SON HABERLER
  1. 23:32 Ahmet İlhan Özek, Bursaspor’da forma giyecek
  2. 23:20 Birleşmiş Milletler, Lübnan'daki gerginlik konusunda uyarıda bulundu
  3. 23:20 CHP üyesine silahlı saldırı yaşandı: Üye yoğun bakıma kaldırıldı!
  4. 23:12 İzmir'de sıcaklık 40 dereceyi aşıyor! 22 Haziran 2024 İzmir hava durumu
  5. 23:11 Meteoroloji'den uyarı geldi! Sıcaklık 10 derece fırlayacak!
  6. 23:09 Define Ararken Hayatlarından Oldular
  7. 22:59 İstanbul’da yaşayan herkese ücretsiz: Ücretsiz yararlanmak isteyenler hemen başvuru yapıyor!
  8. 22:59 İzmirlilere müjde! Çeşme'de aquapark açıldı: O kişilere ücretsiz olacak!
  9. 22:59 Steam'de o oyun bedava: Normalde 90 TL'ye satılıyordu
  10. 22:51 Hyundai i20'den müthiş Haziran fırsatı! Yüzde 0 faiz imkanı
  11. 22:51 Vincenzo Montella konuştu: “Kendi kalitemizle onların kalitesini kırmamız gerekiyor”
  12. 22:47 Ford Otosan, Koç Holding'e bağlı olarak değerlendirilen notunu açıkladı! Zirveye çok yakın!
  13. 21:19 Saç Derinizdeki İltihaplanmayı Anında Yok Eden Yöntem! Haftada 3 Gün Uygulayarak Etkili Sonuçlar
  14. 21:19 Skandal: Ünlü Peynir Markası Tüm Marketlerden Çekiliyor, Zararlı Madde Tespit Edildi
  15. 21:19 Kişilik Testi: Hangi Saat Sizi Tanımlıyor? Sezgisel Zeka mı, Mantıksal Düşünce mi?
  16. 21:18 Bulaşıklarınızı ve Mutfak Eşyalarınızı Mükemmel Şekilde Dezenfekte Etmenin Sırları
  17. 21:18 Dolar Sahipleri İçin Sürpriz Karar: Merkez Bankası'nın 6 Gün Sonraki Hamlesi Açıklandı
  18. 20:15 Oosterwolde'den flaş Galatasaray cevabı
  19. 20:06 Galatasaray'dan Transfer Arenasına Bomba Etkisi: 32 Milyon Euroluk Orta Saha!
  20. 20:05 Transferde Büyük Sürpriz! Alman Yıldız Galatasaray'a İmzayı Attı!
Politika Haberleri