CANLI BLOG | Kritik eyaletlerde sayım devam ediyor

CANLI BLOG | Kritik eyaletlerde sayım devam ediyor

CANLI BLOG | Kritik eyaletlerde sayım devam ... ABD'de Donald Trump ile Joe Biden'ın yarıştığı 59. başkanlık seçiminde oyların sayımına devam ediliyor. Seçim sürecine ise Trump'ın hile iddiaları damgasını vurdu.

ABD'de başkanlık seçimlerinde tüm zamanların en yüksek katılım düzeyi gerçekleşti. Ancak kritik eyaletlerdeki oy sayımının devam etmesi nedeniyle iki aday da henüz ipi göğüsleyemedi.

Kazananın Georgia, Kuzey Carolina, Arizona, Wisconsin, Nevada ve Pennsylvania'dan çıkacak sonuçlara göre netleşmesi bekleniyor. 

TRUMP YARGIYA GİDİYOR

Trump, Wisconsin, Georgia, Pennsylvania ve Michigan'da da oy sayımını yargıya taşıyor.

ABD başkanlık seçimlerinde, seçmenler, esas olarak destekledikleri partinin delegelerine oy veriyor. 'Delegeler Kurulu' adı verilen bu sistemde her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege belirleniyor. Bu sayının yarıdan 1 fazlasına yani 270 delegeye ulaşan aday, başkan olmaya hak kazanıyor.

CANLI 

22.41 Normal zamanlara göre çok daha fazla Twitter paylaşımı engellenen Trump, seçim kampanyası aracılığıyla paylaştığı mesajında, kendisine gelen tüm oyların 'yasal', posta yoluyla gelen oyların 'yasadışı' olduğunu ima ederek şunları söyledi:
"Amerikan halkının tüm oy sayma ve seçim doğrulama süreçlerinde tam şeffaflığı hak ettiğine ve bunun artık tek bir seçimle ilgili olmadığına inanıyoruz. Bu, tüm seçim sürecimizin bütünlüğü ile ilgili. Baştan beri, tüm yasal oyların sayılması gerektiğini ve tüm yasadışı oyların sayılmaması gerektiğini söyledik, ancak bu temel ilkeye karşı her fırsatta Demokratların direnişiyle karşılaştık. Amerikan halkının hükümetimize güven duymasını garanti altına almak için bu süreci yasanın her yönüyle izleyeceğiz. Sizler ve milletimiz için savaşmaktan asla vazgeçmeyeceğim."
22.00 Oy sayımı bitmeyen ve başkanı belirleyecek Pennsylvania, Georgia, Arizona, Nevada ve Kuzey Carolina eyaletlerinde son durum paylaşıldı.
İşte, sonuçları merakla beklenen eyaletlerde son durum:
Pennsylvania (20 delege): Biden 13 bin 410 oy önde, sandıkların yüzde 96’sı açıldı
Georgia (16 delege): Biden 1561 oy önde, sandıkların yüzde 99’u açıldı
Nevada (6 delege): Biden 20 bin 137 oy önde, sandıkların yüzde 92’si açıldı
Arizona (11 delege): Biden 43 bin 779 oy önde, sandıkların yüzde 93’ü açıldı
Kuzey Carolina (15 delege): Trump 76 bin 737 oy önde, sandıkların yüzde 95’i açıldı
21.30 CNN'in aktardığına göre; Beyaz Saray'a yakın kaynaklar bazı hükümet yetkililerinin Trump'tan sessizce uzaklaşmaya başladığını aktardı. Trump'ın önemli bir danışmanının başkanlık yarışı hakkında 'bitti' dediği belirtilirken; danışman, yenilginin kabul edilip edilmeyeceğinin ötesinde, Trump'ın ne yapacağına dair endişeler olduğunu söyledi.
21.21 Philadelphia Belediye Başkanı Jim Kenney, Başkan Trump'ın seçimde hile yapıldığı iddialarına cevap verirken, "Başkanın hile iddiaları temelsiz. Philadelphia'da gördüğümüz şey basit, demokrasi. Şehrimiz seçimin nasıl doğru yapılacağına dair bir örnek olarak parlıyor. Koltuk devir tesliminin barışçıl bir şekilde olmasını temenni ediyoruz. Başkanın kaybettiğini kabul etmesi ve kazananı tebrik etmesi gerekiyor" dedi.
21.04 Cumhuriyetçi Partili Utah Senatörü ve partinin 2012 başkan adayı Mitt Romney, Trump'ın seçimde hile olduğu iddialarına sert tepki gösterdi.
Twitter hesabından açıklama yapan Romney, "Başkanın, oylama usulsüzlüklerine yönelik kanıt bulunan yerlerde soruşturma talebi, yeniden sayım isteği ve yasal yolları sonuna kadar kullanma hakkı var. Ancak seçimlerin hileli, yozlaşmış ve çalınıyor olduğunu söylemesi ise yanlış. Başkan böyle yaparak ABD'de ve dünyadaki özgürlüklere zarar verir, cumhuriyetin temelinde yatan kurumları zayıflatır, yıkıcı ve tehlikeli tutkuları da dikkatsizce alevlendirir" ifadelerini kullandı
20.50 Biden'ın Başkan Yardımcısı adayı Senatör Kamala Harris'in, Demokrat Başkan adayının planlanan 'ulusa sesleniş' konuşmasından önce açıklama yapması bekleniyor. Harris, seçim gününden bu yana ilk defa kameraların karşısına geçecek.
20.38 Trump'tan yeni Twitter paylaşımı:

"Georgia'daki askerlerin kayıp pusulaları nerede? Onlara ne oldu?"
20.34 Joe Biden'ın sabaha karşı TSİ 04.00-07.00 arasında bir zamanda konuşma yapması planlanıyor. Biden'ın yardımcıları bunun bir zafer konuşması olacağına inanıyor.
20.00 CNN, ABD Başkanlık yarışının halen başa baş gittiğini duyururken, yeni başkanı belirleyecek 5 eyalette son durumu aktardı. 
CNN, oy sayımı bitmeyen 6 eyalette  öngörüde bulunmazken, başkanı belirleyecek asıl Pennsylvania, Georgia, Arizona, Nevada ve Kuzey Carolina’da son durumu paylaştı.
Şu anda Biden, Trump'ın 213 Seçmenler Kurulu delegesine karşın, 253 delege oyuna sahip. İlerleyen saatlerde kesin sonuçların gelmesinin beklendiği Pennsylvania’da Biden kazanırsa, 270 seçim barajını aşıyor.
İşte, sonuçları merakla beklenen eyaletlerde son durum:
Pennsylvania (20 delege) - Biden 8 bin 867 oy önde, sandıkların yüzde 95’i açıldı
Georgia (16 delege) - Biden 1585 oy önde, sandıkların yüzde 99’u açıldıNevada (6 delege) - Biden 22 bin 76 oy önde, sandıkların yüzde 91’i açıldı
Arizona (11 delege) - Biden 43 bin 779 oy önde, sandıkların yüzde 93’ü açıldı
Kuzey Carolina (15 delege) - Trump 76 bin 737 oy önde, sandıkların yüzde 95’i açıldı
19.30 (ÖNEMLİ GELİŞME): Demokrat Mark Kelly, Arizona'daki Senato sandalyesi için yarışı kazandı. Bu vesileyle Senato'da şimdilik  Demokratlar öne geçti:
Demokratlar: 48 sandalye
Cumhuriyetçiler: 47 sandalye
4 sandalye için sayım devam ediyor. Cumhuriyetçiler Senato'nun kontrolünü sağlarsa, Kongre tamamen Demokrat kontrolünde olacak.
19.17 Georgia'da oyların tekrar sayılacağı resmen açıklandı!
19.08 Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi, Biden ve Harris'in kısa süre içinde Beyaz Saray'ı kazanacağını söyledi:
"Kısa süre için Başkan Yardımcısı Biden'dan 'seçilmiş başkan' Biden'a döneceğiz" 
18.59 Georgia Eyalet Sekreteri, Biden ile Trump arasındaki farkın çok az olması nedeniyle büyük ihtimalle tekrar sayıma gidilmesi gerekeceğini söyledi.
Sekreter Brad Raffensperge, eyalette sayılmayan 4 bin 169 pusula kaldığını ve Biden'ın bin 570 oy üstünlüğü bulunduğunu söyledi.
18.54 Trump'ın baş ekonomi danışmanı Larry Kudlow, "İktidarın barışçıl bir şekilde transfer edileceğine inandığını" söyledi.
18.23 CNN'in ulaştığı notlara göre Cumhuriyetçi Parti'ye yakın olduğu bilinen Fox News kanalı, haber sunucularına Biden'a "seçilmiş başkan" diye hitap etmemeleri yönünde talimat verdi. Sunuculara, "Başkan olmak için yeterli Seçmenler Kurulu oyu toplayan Biden" ifadelerini kullanmaları söylendiği iddia edildi. 

17.50 Trump'ın kampanyasından, "Seçimin henüz bitmediğini" belirten bir açıklama yapıldı.
Kampanyanın genel danışmanı Matt Morgan'ın imzasını taşıyan açıklamada, "Bu seçim henüz bitmedi. Biden'ın başkan olacağı tahmini seçimin bitmediği 4 eyaleti alacağı görüşüne dayanıyor" denildi.
Morgan, Georgia'da tekrar sayım yapılacağını ve bu sefer Trump'ın kazanacağını iddia etti. 
Açıklamada Pennsylvania'daki sayımlarda da birçok düzensizlik yaşandığı ifade edildi.
17.31 Çeşitli kaynaklar, Başkan Trump'ın yakın zamanda yarıştan çekilmeye niyeti olmadığını söyledi.
Cumhuriyetçi Parti'ye yakınlığıyla bilinen Fox News'un aktardığına göre Trump'ın danışmanları ikiye bölünmüş durumda. Habere göre bir grup yarıştan çekilmenin doğru karar olduğunu savunurken, bazıları da oy sayımının doğru olduğundan emin olana kadar mücadele edilmesi gerektiğini söylüyor. Fox News, Trump kampanyasının Wisconsin'in yanı sıra büyük ihtimalle Pennsylvania ve Georgia'da da oyların tekrar sayılmasını talep edeceğini söyledi.
Kanala konuşan kaynaklar, "Trump sonunda çekilebilir, ama henüz o noktada değil" dedi.
CNN de Başkan'ın geçen günlerde çevresindekilere, "Çekilmeye niyeti olmadığını söylediğini" aktardı.
16.51 (ÖNEMLİ GELİŞME): Demokrat aday Joe Biden, 20 Seçmenler Kurulu oyu olan Pennsylvania'da öne geçti. Pennsylvania'yı kaybederse Trump'ın tekrar seçilme ihtimali kalmıyor ve Biden, ABD'nin 46. Başkanı olmak için gerekli sayıda Seçmenler Kurulu oyuna ulaşıyor. 
Pennsylvania'da mevcut durum şöyle: 
Oyların %95'i sayıldı:
Biden: %49.4- 3 milyon 295 bin 304 
Trump: %49.3- 3 milyon 289 bin 717

6 Kasım 12.34: CNN: Biden Georgia'da öne geçti

CNN televizyonu Georgia'da Joe Biden'ın öne geçtiğini duyurdu. 

Joe Biden'ın Georgia'yı alması durumunda 269 delegesi olacak ve sadece bir eyaleti kazanması yetecek.

6 Kasım 11.48: Georgia'da oy farkı düşüyor

Georgia'da sayımın bitmesine az bir oy kala Joe Biden, Donald Trump'ın sadece 463 oy ile gerisinde. Perşembe günü bu fark 18 bin civarındaydı.

6 Kasım 10.38: Georgia'da oy sayımının sonuna yaklaşıldı

ABD seçimlerinde en merak edilen eyaletlerden Georgia'ya bağlı Clayton County'de mektupla kullanılan 30 bin oydan 3 bin 500'ünün sadece açılmadığı, bu oyların sayımının da bir kaç saate biteceği açıklandı.

Yapılan açıklamada oy sayma işlemine ara verilmeyeceği ve 3 bin 500 oyun sayılacağı ifade edildi. Yetkililer ABD halkından biraz daha sabırlı olmalarını isterken 2016'daki seçimlerde Clayton County'de 3 bin oyun mektupla kullanıldığını, bu yıl ise bunun 10 katı bir durum oluştuğunu hatırlattılar.

6 Kasım 09.02Pennsylvania'da Trump az farkla önde

ABD Başkanlık seçiminde kritik eyaletlerin başında gelen 20 delegeli Pennsylvania'da oy sayımı devam ederken, ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi aday Donald Başkan Trump'ın yüzde 49.5 ile önde olduğu açıklandı.

.jpg

ABD'de gerçekleşen başkanlık seçimlerinde oy sayım işlemleri sürerken,kritik eyaletlerin başında gelen 20 delegeli Pennsylvania'da oy sayımı devam ederken, ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi aday Donald Başkan Trump'ın yüzde 49.5 ile Demokrat rakibi Joe Biden karşısında yarışı önde götürdüğü açıklandı. Joe Biden'ın ise yüzde 49.2'da kaldığı ifade edildi.

6 Kasım 02.50 - Trump'ın açıklaması:

Yasal olmayan oyları da sayarsanız, seçimleri bizden çalabilirler. Bu noktada çok çalışıyoruz. Ben birçok kritik eyaleti kazandım. Iowa, Indiana, Ohio, Florida bunlardan bazıları. Tarihi zaferler kazandığımızı söyleyebilirim ama medya bizi desteklemiyor. Bilerek yanlış söylüyorlar ve ortaya koydukları oy oranları gerçekten gülünç. Büyük mavi bir dalga şeklinde bunu göstermek istiyorlar birçok sebepten dolayı ama kırmızı bir dalga olması gerekiyor.

Biz senatoyu elimizde tutuyoruz ve gerçekten çok rekabetçi eyaletler var senato oylamasıyla ilgili olarak. Senatoyla alakalı 200 milyon dolar para harcandı. Ulusal düzeyde de Wall Street bankerleri ve özel lobi grupları da desteklerini ortaya koydular. Özellikle de ırkçılıkla ilgili olarak birçok şeyi ortaya koydular ama bunlar sonuç vermedi. Biz birçok sandalye kazandık ve daha çok kazanmaya devam edeceğiz.

Bu yıl Cumhuriyetçi kadınların yılı oldu. Latinlerden, Afro-Amerikan ve Asya-Amerikan kişilerin tarihte görülmeyecek kadar fazla sayıda kazandığı bir yıl oldu. Büyük medya ve diğer büyük şirketler Demokratları desteklediler ama Amerikalı işçilerin ve halkların desteğini Cumhuriyetçiler aldı. Bu nedenle seçimlere müdahale etmeye çalışıyorlar. Çünkü kendi özel çıkarları var.

Bazı yerlerde insanlara telefon açarak “Evde kalın” dediler. Bazı anketlerle birlikte insanları baskı altına almaya çalıştılar. Seçimden bir gün öncesinde yaptıkları bir olay var. Florida’da Joe Biden’ın 5 puan önde olduğunu söylediler. Bense Florida’yı çok kolay bir şekilde kazandım. Ohio’da 12,2 puan farkla kazanacaklarını söylediler ama orayı da çok rahat kazandım. Onlar da bunu biliyor, insanları baskı altına almaya çalıştılar.

Bazı eyaletlerde bizler bütün kilit lokasyonları kazandık ama gizli bir şekilde oylar değişmeye başladı daha sonra. Biz yasal müşahitlerimiz ve gözlemcilerimizle oyların sayıldığı yerlerde olmak istedik. Buna müsaade etmediler. Daha sonra mahkeme kararıyla içeriye girebildiler. Çok sayıda mahkemeye başvurduk. Çok uzun zamandır mektupla kullanılan oylardan bahsediyorum. Bu yozlaşmış bir sistem. Çok kolay bir şekilde usulsüzlüğe açık kapı bırakıyor bu yöntem.

Beklediler, beklediler ve daha sonra birçok oy buldular bir yerlerden. Kuzey Carolina’da çok sayıda oy çıktı ortaya. Avukatlarımız bunları takip ediyor. Onlar da temyize başvuruyorlar. İnsanlar oy sayım sürecini izleyebilsinler diye mahkemeye başvurduk, mahkeme kabul etti ama onlar temyize gitmeye çalıştı.

Pensilvanya'da Demokratların seçimden üç gün sonra bile oy getirmeye devam ettiklerini, kimlik göstermeden oy kabul ettiklerini gördük. Çuval çuval oy getirdiler.

Hukuki bir süreç işleyecek. O bazı eyaletleri kazandığını söylüyor, ben de kazandığımı görüyorum. Bakacağız ama birçok şey olacak bundan sonra. Ülkemize bu yakışmıyor.

6 Kasım 02.40 - Reuters, Trump’ın kampanya sürecinde seçimler için Beyaz Saray’ı kullandığı ve bu nedenle federal yasaları çiğnediği iddiaları hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu.

6 Kasım 01.55 - NTV'nin Washington muhabiri Hüseyin Günay, Donald Trump'ın Türkiye saati ile 2.30'da açıklama yapacağını duyurdu.

BİDEN: OYLAR SAYILMAYA DEVAM EDİYOR

6 Kasım 00.34: Biden, düzenlediği basın açıklamasında seçmenlerden sakin ve sabırlı olmalarını isteyerek oyların sayılmaya devam ettiğini belirtti. Sandıklarda görevli memurlara şükranlarını dile getiren Biden, "Kimse endişe etmesin, tüm oylar tek tek sayılacak. Kullandığınız her bir oy dahi çok önemli. Bu sebeple sabırlı olun ve sakin bir şekilde sürecin bitmesini bekleyin" dedi.

Sonrasında bir de tweet atan Biden, "Demokrasi bazen karman çormandır, bu yüzden biraz sabır gerektirir. Ancak bu sabır, 240 yıldan uzun süredir tüm dünyanın kıskandığı bir yönetim sistemiyle ödüllendirildi" ifadesini kullandı.

PENSİLVANYA'DA SON DURUM

6 Kasım 00.09 Pennsylvania'da eyalet yetkilileri, yaklaşık 370 bin oy pusulasının sayılacağını söylerken, Donald Trump ile Joe Biden arasındaki farkın 100 binin altına indiği bildirildi.

Eyalet yasalarına göre cuma gününe kadar postayla gelen oy pusulalarının sayılması gerekirken, postayla oy pusulaları da gelmeye devam ediyor. İşte 20 Seçmenler Kurulu delegesi bulunan eyalette son durum:

Donald Trump: 50.1% - 3,240,925

Joe Biden: 48.6% - 3,143,701

GEORGİA'DA SAYILMAMIŞ 47 BİN OY VAR

5 Kasım 23.38 Georgia Seçim Komisyonu yetkilisi Gabriel Sterling, eyalette halen sayılmamış 47 bin 277 oy bulunduğunu belirterek, "Oy sayım sürecinin ne kadar süreceğini bilemiyoruz. Seçimden sonraki 10 gün içerisinde tamamlanacağını düşünüyorum. Seçim sonuçlarına dair mümkün olan en kısa sürede kesinliğin sağlanmasını umuyoruz" dedi.

TRUMP'IN EKİBİ DAVA AÇMAYA DEVAM EDİYOR

5 Kasım 23.24 Trump'ın ekibi oy sayımının devam ettiği kritik eyaletlerde dava açmaya devam ediyor. Son olarak Trump'ın seçim kampanyası tarafından Las Vegas'ta yapılan açıklamada Nevada eyaletinde usülsüz oy kullanımı iddiasıyla dava açmaya hazırlandıkları belirtildi.

BİDEN NEVADA'DA AZ FARKLA ÖNDE

Joe Biden Nevada'da çok az farkla önde görünüyor. Trump'ın seçim kampanyası, davada eyalette artık yaşamayan binlerce kişinin oy kullandığı iddiasında bulunmaya hazırlanıyor. İddiaya birkaç sosyal medya paylaşımı hariç hiçbir gerekçe gösterilmedi.

USULSÜZLÜK İDDİALARI SÜRÜYOR

5 Kasım 23.10 Donald Trump ve destekçilerinin, bir temeli olmamasına rağmen seçimlerde usulsüzlük olduğu iddiaları sürüyor. Son olarak Trump'ın oğlu Eric tarafından paylaşılan ve sosyal medyada viral olan bir videoda 80 kadar oy pusulasının bir torbaya konup yakıldığı görüldü.

Ancak olayın geçtiği iddia edilen Virginia Beach'ten (Belediye Başkanı Cumhuriyetçi) yetkililer, görüntülerdeki pusulaların damgasız olduğunu, yani sadece örnek pusulalar olduklarını açıkladı.

Buna rağmen Eric Trump videoyu Twitter hesabından paylaştı ve gönderi yaklaşık 100 bin etkileşim aldı. Twitter, videoyu ilk paylaşan hesabı bu paylaşımın ardından dondurdu. Aynı kullanıcı bu görüntüleri bu kez YouTube sayfasından paylaştı. YouTube henüz görüntülere yönelik bir adım atmadı.

JOE BİDEN'DAN DİKKAT ÇEKEN TWEET

5 Kasım 22.36  Trump'ın sayım süreçlerine itirazı sonrası Michigan ve Georgia'da mahkemeler bu talepleri reddedince Biden, "Bir Demokrat olarak kampanyayı yürüttüm ama bütün Amerika'nın başkanı olarak yöneteceğim" ifadelerini kullandı.


OY SAYIMININ DURDURULMASI İÇİN AÇILAN DAVA REDDİLDİ

5 Kasım 21.29 Trump'ın kampanya ekibi, Michigan'da oy sayımının durdurulması talebiyle açtığı davayı kaybetti.

TRUMP'IN EKİBİNDEN YENİ DAVA

5 Kasım 21.18 Trump'ın ekibi Nevada'da oy sayımının durması için dava açtı.

TRUMP'TAN FOX NEWS'İN SAHİBİ RUPERT MURDOCH'A TEHDİT

5 Kasım 20.49 ABD Başkanı Donald Trump, Arizona'da Biden'ın öne geçtiğini duyuran Fox News'in sahibi Rupert Murdoch'ı arayarak haberi geri çekmesi için tehdit etti

OY SAYIMININ DURDURULMASI İÇİN AÇILAN DAVA REDDİLDİ

5 Kasım 20.38 Georgia eyalet mahkemesi, ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın seçim kampanya ekibinin Georgia eyaletinde oy sayımının durdurulması için açtığı davayı reddetti.

TRUMP BİR TWEET DAHA ATTI

5 Kasım 19.32 TrumpBiden'ın kazandığını iddia ettiği birçok eyalet hakkında seçim sahtekarlığı nedeniyle yasal olarak itirazda bulunacağız. Bol miktarda kanıt var. Biz kazanacağız. Önce Amerika" dedi.

TRUMP'TAN YENİ TWEET

5 Kasım 19.24 Trump: Pensilvanya'da büyük bir hukuki zafer kazandık

TRUMP'IN TWEETİ TWİTTER TARAFINDAN SANSÜRLENDİ

5 Kasım 18.09 Trump: "Seçim gününden sonra gelen oylar sayılmayacak!" ifadesini kullandı. Twitter hassas içerik şerhi düştü. 


TRUMP DAVA AÇACAĞINI AÇIKLADI

5 Kasım 17.10: Trump kampanyası, oy sayımının sürdüğü Nevada'da seçmen sahtekârlığı olduğunu gerekçe göstererek dava açacağını açıkladı. 

 

'HER OY SAYILMALI'

5 Kasım 16.40: 7 eyaletin sayım süreçleri devam ederken Joe Biden, Twitter'da bir mesaj paylaşarak "Her oy sayılmalı" yazdı. Biden, mesajını bir videoyla paylaştı. 

5 Kasım 15.11:  Arizona eyaletinden elde edilen son verilere göre, Donald Trump ile eyalette yarışı önde götüren Joe Biden arasındaki fark azalıyor.

Eyaletin en kalabalık bölgesi olan Maricopa County’de Çarşamba gecesi ve Perşembe sabahı 140 binden daha fazla oy pusulasının sonuçları açıklandı. Elde edilen sonuçlara göre Maricopa County'de Biden, Donald Trump'ın 74 bin 514 oy önünde. Bu bir önceki sonuçlardan 11 bin daha az.

BIDEN 68 BİN FARK İLE ÖNDE

Eyalet çapında ise Biden şu anda yaklaşık 68 bin farkla önde.

5 Kasım 13.54: CNN, oy sayımının sürdüğü eyaletleri paylaştı. ABD Başkanı'nın belirlenmesi için gereken oyların beklendiği 6 eyalet şöyle:

  • Alaska
    Arizona
  • Georgia
    Nevada
    Kuzey Carolina
    Pennsylvania

5 Kasım 13.15: CNN'in canlı yayında aktardığına göre, oy sayımının sürdüğü Georgia'da Trump ve Biden arasındaki fark daralmaya başladı. 

GEORGIA'DA 16 DELEGE

Georgia'da 16 Seçmenler Kurulu delegesi bulunuyor.

CNN'in verilerine göre, Georgia'da sayım sürerken son durum şöyle:

Trump- %49.6 2 milyon 429 bin 783 

Biden – %49.1 2 milyon 406 bin 774 

5 Kasım 12.22: Georgia eyaletinin Fulton bölgesinde yaklaşık sayılacak yaklaşık 10 bin oy kaldığı belirtildi. ABD, kalan 5 eyalette oyların sayılmasını beklerken, Fulton bölgesi, gece boyunca sayıma devam etme kararı aldı. Plana göre saatte 3 bin oy sayılması bekleniyor. 

Georgia'nın Fulton bölgesi Demokrat seçmen ağırlıklı bir bölge olarak biliniyor.

5 Kasım 10.45: Joe Biden ve Donald Trump arasındaki başkanlık seçiminde, 5 eyalette oy sayımı halen sürüyor.

Georgia, Kuzey Carolina, Pennsylvania, Nevada ve Alaska'da devam eden oy sayımında Joe Biden sadece Nevada'da 7 bin 647 oyla seçimi önde götürüyor.

TRUMP'IN RUHANİ DANIŞMANI AYİN DÜZENLEDİ

Trump'ın ruhani danışmanı, ABD Başkanı'nın yeniden seçilmesi için dua ayini düzenledi. Evanjelist isim, Beyaz Saray'ın İnanç ve Fırsat Girişimi'nin başına getirilmişti.

Bu, bu durumun Kilise ile devletin ayrılığına aykırı olduğunu savunanların tepkisiyle karşılanmıştı. Paula White-Cain, duasında özellikle, 'Trump'tan seçimi çalmaya çalışan şeytani konfederasyonları' hedef aldı.

 

ÖLÜ İNSANLARA OY KULLANDIRILDI İDDİASI

Seçim hilesi iddiaları üzerine Philadelphia'ya giden Trump'ın avukatı Rudy Giuliani, burada düzenlediği basın toplantısında söz konusu iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Trump tarafından bölgeye gönderilen Giuliani, bölgenin 'ölü insanlara oy kullandırmakla ünlü olduğunu' iddia etti.

"Tek bir Cumhuriyetçi bile posta oy kutularını inceleyemedi" diyen Giuliani, posta yoluyla kullanılan oylarla ilgili olarak "Mars'tan ya da Demokratik Ulusal Komite'den gönderilmiş olabilirdi. Bildiğimiz kadarıyla Joe Biden 50 defa oy kullanmış olabilirdi, ya da 5 bin defa" ifadelerini kullandı.

Giuliani ayrıca, "Philadelphia seçmen dolandırıcılığıyla ünlü. Oy veren ölüler konusunda bir ününüz var. Burada da kaç ölü insanın oy kullandığına bakacağız" dedi. 

Basın toplantısından kısa bir süre sonra ise, Trump tarafından yaptığı paylaşımda Pensilvanya, Kuzey Carolina ve Georgia üzerinde hak iddia ettiğini duyurdu.

PENSİLVANYA VALİSİ: OY SAYIMI DEVAM EDECEK

Pennsylvania Valisi Tom Wolf, ABD Başkanı Donald Trump'ın kampanya ekibinin yargıya başvuracağını açıklamasına rağmen oy sayımının devam edeceğini açıkladı. Wolf, "Her Pensilvanyalının oyunu korumak için kıyamet gibi savaşacağım. Her oya değer verildiğinden emin olmak için gücüm yettiğince her şeyi yapacağım" dedi.

 

"CANLI BLOG | Kritik eyaletlerde sayım devam ediyor" haberi, 05 Kasım 2020 tarihinde yazılmıştır. 07 Kasım 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan CANLI BLOG | Kritik eyaletlerde sayım devam ediyor haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CANLI BLOG | Kritik eyaletlerde sayım devam ediyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:06 Müteahhitler yandı! 80 saatte ev yapan makine tanıtıldı
  2. 04:02 15 dakikada hazır: Tavada çıtır çıtır su böreği
  3. 03:56 Haziran ayına kadar köşeyi dönecek 4 burç: Bir anda zengin olacaklar
  4. 03:53 Yapay zeka, ünlü Raphael şaheserinde saklı gizemli detayı tespit etti
  5. 03:51 Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın diye 3 İDN kurulacak!
  6. 03:41 Türkiye'de kaçacak yer kalmadı! 6'lık bir deprem Kayseri'den Mersin'e kadar etkili olabilir
  7. 03:40 27 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları: Korkunuzu keşfederek kendinizi koruyun!
  8. 03:36 Bakan Hakan Fidan, belirli büyükelçilikler için yeni görevleri bildirdi
  9. 03:35 İşte topuk çatlağını silip geçen pratik yöntem!
  10. 03:34 İsrail ordusu, Beyt Lahiya'daki su kuyularının yüzde 70'ini hasara uğrattı
  11. 03:33 Beklenen KDV zammı geldi!
  12. 03:30 Toyota Avrupa, 2024'ün başında yüzde 10 büyüme kaydetti
  13. 03:30 Resmi Gazete'de bugün: 27 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  14. 03:24 Yerli üretim Renault Duster için fiyat belirsizliği devam ediyor!
  15. 03:23 27 Nisan 2024 Günlük burç yorumları
  16. 03:22 Gününüze tat katacak Huriye tatlısı tarifi: Sadece 4 malzemeli!
  17. 03:20 4 mucize bir arada: Ödemi söküp atan çay tarifi!
  18. 03:19 Mercedes Benz S Serisi ve BMW 7 Serisi'ne Çin'den rakip geliyor
  19. 03:19 Hemen pişsin çok beğenilsin diyenlere irmikli etimek tatlısı tarifi
  20. 03:16 Çin, uzay rüyasına yürüyor: 6 aylık görev başladı!
Dünya Haberleri