Abdurrahman Dilipak: İlk seçim sonucu Dodurga’dan

Abdurrahman Dilipak: İlk seçim sonucu Dodurga’dan

Abdurrahman Dilipak: İlk seçim sonucu Dodurg... Önce “Dodurga” nasıl bir yer onu öğrenelim. Tabi bu vesile ile Dodurga’mızı tanıyalım.

Seçim bayram öncesi oldu. Ben sonrasında yayınlıyorum bu yazıyı. 

Sonuca dayalı tartışmaların kimseye faydası yok. Süreci sorgulayalım, gerçeklerden yola çıkarak sorumluluklarımızı sorgulayalım derim. Herkes sadece sonucu konuştu, ben bu olaya bakışımız nasıl olması gerek, o babda bu yazıyı yazmaya karar verdim. Ve bir de Dodurga’yı tanıtmak istedim. “Faydasız bilgiden Allah’a sığınırım”.

Herkes seçimle ilgili sadece şu başlığa baktı: Dodurga’da seçimi yüzde 86.81’lik oyla AK Parti adayı kazandı. Çankırı Dodurga’da 13 yıl sonra yapılan belediye başkanı seçimini 995 oy alarak yüzde 86.81’lik orana ulaşan AK Parti Adayı kazandı. Diğerleri % 13,19 oy aldı. Onların dağılımı şöyle: Yeniden Refah 41, Deva 23, Adalet 23, Memleket 21, Saadet 17 oy aldı..

Farketmişsinizdir, burada CHP ve MHP yok. HDP, İYİ Parti de yok. Peki, onlar niye yok? Çünkü Dodurga’lıların seçmenleri de, adayları da büyük ölçüde akraba. Tamam, burada CHP yok. Ama mesela AK Partinin adayı olmasa, bu listede gözükmeyen MHP 1. parti olabilirdi. Mesela, AK Parti-MHP anlaşıp, MHP’li biri AK Parti listesinden aday gösterilse, yine aynı sonuç alınırdı. Zaten oy kullanan toplam seçmen sayısı 1080..

Şöyle bir misal vereyim: Mesela 31.3.2019 seçimlerinde Çankırı’da MHP % 46.99, AK Parti % 38.2 oy almış. Bunların toplamı % 85 ediyor. Yani 1.8’lik bir artış söz konusu. Diğer partilere gelince  CHP % 4.7, SP % 1.1, İYİ Parti % 8,5..

Çorum Dodurga’da 28.3.2004 seçimlerinde seçmen sayısı 2435. AK Parti % 40,5; DYP % 39.2; CHP % 9.9; MHP % 8.7, SP % 1.7. Mesela 2009 seçim sonuçlarına göre; DP % 55.7, AK Parti % 40.8, MHP ve SP % 1.70’er oy almışlar. 

Bu son seçim Çankırı Dodurga’da oldu. Seçim bölgesi ne kadar daralırsa, tercihler, demografik yapıya göre radikal şekilde değişebilmekte. Çerkez, Gürcü, Kürt, Alevi bölgeleri gibi bölgelerde bu hemen göze çarpıyor. Bu anlamda grubu bulunan partilerin hepsinin tek başına % 50’den fazla oy alacakları yerleşim bölgeleri vardır. Hatta SP ve YRP’nin de. Bunlar sürpriz olmamalı. Aslında halkın yönelimini görmek için de daha önceki seçimlerin sonuçları ile bugünkü sonuçları kıyaslayıp bunun sebeplerini sorgulamak gerek. 

Ben bugün burada bunu çok sınırlı bir çerçevede yapmaya çalışacağım. Yoksa bir önceki seçimlere göre oy kaybederek de seçim kazanmak mümkün, eğer sonuç tek başına her şey demekse.

Önce “Dodurga” nasıl bir yer onu öğrenelim. Tabi bu vesile ile Dodurga’mızı tanıyalım. 

O kadar çok Dodurga var ki; ilçe, kasaba, mahalle, köy, say sayabildiğin kadar. 

Dodurga, Çorum’un ilçesi. Dodurga, Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı mahalle. Afyonkarahisar ili Sandıklı ilçesine bağlı köy. Balıkesir ili Dursunbey ilçesine bağlı mahalle. Bartın ili Ulus ilçesine bağlı köy. Bilecik ili Bozüyük ilçesine bağlı 2 köy yeni ve eski diye ve bir kasaba.. Bolu ili merkez ilçesine bağlı köy. Bolu ili Mudurnu ilçesine bağlı köy. Çankırı ili Çerkeş ilçesine bağlı köy. Çankırı ili Orta ilçesine bağlı belde. Denizli ili Acıpayam ilçesine bağlı mahalle. Muğla ili Seydikemer ilçesine bağlı mahalle. Sinop ili Boyabat ilçesine bağlı köy. Tokat ili merkez ilçesine bağlı köy. Darıdere Barajı (Bilecik) eski ad: Dodurga Barajı. Dodurga Barajı (Sinop). Ayrıca, Dodurga obası, Dodurga boyu, Dodurga Türkleri diye de ararsanız ilginç bilgilerle karşılaşacaksınız. Mesela Sivas’ın Zara ilçesinde, Kızılırmak’ın her iki yakasında yerleşik olan, aynı zamanda ana yol kenarındaki Tödürge Gölü’ne de adını veren Tödürge Köyü, “Dodurga boyu”nun Anadolu’daki en doğuda yer alan “Dodurga” adlı yerleşim birimidir. Köyün adı zamanla değişerek “Tödürge” olmuştur.

16. YY’da Anadolu’nun çeşitli yerlerinde bu adı taşıyan birçok oymak bulunmaktadır. Dodurga: Todurga aşiretinin dağılmış olduğu iller arasında Adana, Tarsus, Kırşehir, Yozgat, Kahramanmaraş, Kocaeli, Afyon, Bolu, Osmancık (Çorum), Çankırı, Balıkesir, Denizli, Bartın, Bilecik ve Ankara’nın adı geçmektedir. Mesela Balıkesir’in Dursunbey ilçesinde, 1940’a kadar Dodurga isminde iki köyünün olduğu, daha sonra bu iki köy halkının köyden ayrılıp farklı yerlere göç ettikleri bilinmektedir. Dursunbey ‘in Tepeköy köyü ve Hacıömerler, Dursunbey köylülerinin de bu göç eden halkla akrabalıklarından söz edilmektedir.

Adana yöresine Tarsus ve civarındaki Türkmen boyları içinde “Esenlü” diye anılan 34 oba ve 2 koldan oluşan bir Dodurga Oymağı’nın olduğu söylenir. 

Diğer bir Dodurga topluluğu olan “Turhal Türkleri” diye de anılan “Ulu Yörük”ler Turhal yöresindeki 7 kışlak bölgesinde oturuyorlardı. Bir başka Dodurga topluluğu da Diyarbekir bölgesindeki Boz-üleş’ler olarak bilinen bir topluluktu. Dodurga ilçesi, Çorum iline bağlı bir ilçedir. Daha önce 1964’te Osmancık ilçesine bağlıyken belde belediyesi kurulan Dodurga, 9 Mayıs 1990’da ilçe olmuştu. İlçe kapari, ayva, üzüm, ceviz, pirinci ile ünlü linyit madeni var.

Dodurga boyu, bir Oğuz boyudur. Oğuz Kağan Destanı’na göre Oğuz’ların 24 boyundan birisi bu boydur. Kaşgarlı Mahmud’a göre 22 Oğuz bölüğünden 16. sırada yer alır.

Dodurga “ülke almak, hanlık yapmak” anlamında kullanılmış. Oğuzlar’ın Boz-Ok’lar koluna bağlı “Dodurga boyu”nu, Oğuz Han’ın 6 oğlundan biri olan “Ay Han”dan çoğaldıkları ileri sürülür. Bu boyun sembolü Kartal’dır. 2014 yılında nüfusu 2 binin altında olduğu için köy statüsüne geçti. Dodurga beldesi için nüfus tespit işleminin yanlış yapıldığı gerekçesiyle sekiz yıl önce dava açıldı. Dodurga Belediyesi, Ankara 5. İdare Mahkemesi’nin ‘itiraz’ kararını Danıştay 8. Dairesi’nce onanması sonucu yeniden tüzel kişiliğine kavuştu. Belde statüsünün kazanılmasının ardından belediye başkanlığı ve 3 mahalle muhtarlığı için sandık kuruldu. 1411 kayıtlı seçmenin olduğu Dodurga’da ilkokul, belde yemekhanesi ve sağlık evinde kurulan 6 sandıkta oy kullanıldı.

Farkettiniz mi, hemen hemen kimse, seçim sonuçlarını tartışırken, ne şehri, ne adayı konuştu. Herkes partilerin aldığı oya baktı. 

O şehrin sorunlar, ya da o halkın kimliği, umutları ve korkularını, din, ahlak, ideoloji, aklını, tarihini konuşmadı. Bunları düşünmedikçe, kim kazanırsa kazansın, kaybeden biz, hepimiz olacağız. Sonuca giden süreci de konuşmamız gerek. Her şey sonuç değil. 

Başka yollarla da o sonuç alınabilir. Ama o zaman o başarı, eğer Hakk’ın rızasına uygun bir başarı değilse, dua ile istenen belaya dönüşür. Evet, bu anlamda ben başkalarının yapmadığı bir şeyi yapayım dedim. 

Seçimde, Hasan Hüseyin Kaşıkcı başkan seçildi. Bu vesile ile kendisini de tebrik edelim. Hayırlı olsun. Selam ve dua ile.

"Abdurrahman Dilipak: İlk seçim sonucu Dodurga’dan" haberi, 13 Temmuz 2022 tarihinde yazılmıştır. 13 Temmuz 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Abdurrahman Dilipak: İlk seçim sonucu Dodurga’dan haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Abdurrahman Dilipak: İlk seçim sonucu Dodurga’dan 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:28 Sergen Yalçın İddiaları Hakkında Beşiktaş'tan Açıklama: Henüz Görüşme Yok
  2. 12:26 Trabzon hasır bileziği fiyatları, altın fiyatlarının artmasıyla birlikte tarihi zirvelerine ulaştı
  3. 12:26 AK Parti’den CHP’ye geçen Sancaktepe Belediyesi ‘jakuzi’ iddiası
  4. 12:23 Ticaret Bakanlığı'ndan İsrail'e karşı ihracat kısıtlamasıyla ilgili yeni açıklama yaptı
  5. 12:18 Fenerbahçe'nin Yarı Final Yolunda: Tobias Stieler, Olympiakos Rövanş Maçının Hakemi Olarak Atandı
  6. 12:09 Göçmen Kaçakçılığı Endişelerini Artıran Karayip'teki Tragik Bot Olayı
  7. 12:04 Fahiş Fiyat Cezaları Artıyor: Ticaret Bakanlığı Yeni Düzenlemeler Üzerinde Çalışıyor
  8. 12:01 Selektörle Radar Uyarısına Kesilen Cezalar İptal Edildi: Bakan Yerlikaya'dan Açıklama
  9. 11:55 Mars'tan Kaya Getirme Projesi Yüksek Maliyet Nedeniyle Ertelendi: NASA Başkanı Açıkladı
  10. 11:53 X'te Yeni Hesap Açacaklara Kötü Haber: Artık Parayı Veren Tweet Atabilecek!
  11. 11:41 BİSAM açıkladı: Tek başına yaşayan bir kişinin yoksulluk sınırı 26 bin lira
  12. 11:37 İran liderinden açıklama: En sert yanıtı veririz
  13. 11:31 Dünya devi Türk şirketini gözüne kestirdi, tüm hisseleri satın aldı! O şirket artık onların
  14. 11:28 Metin Cihan: Maalesef, "İsrail ile ticareti kısıtlama" açıklaması gerçeği yansıtmıyor
  15. 11:23 2 milyar TL'lik borcu var: AK Parti'den CHP'ye geçen Sancaktepe Belelediyesi'nin binasına asıldı
  16. 11:19 Western filmlerinin yıldızı Clint Eastwood'dan yeni film geliyor
  17. 10:55 Fatih Altaylı: Uyuşturucu kaçakçılarına vatandaşlık satanların dediğine bak
  18. 10:50 Devlet Bahçeli: Millet nasıl karar verirse saygımız tamdır
  19. 10:45 Seçim sonrası ilk Kabine toplantısı bugün: Gündemde hangi başlıklar var?
  20. 10:39 Batırel'den tepki çeken sözler: Ankara, İstanbul ve İzmir tek bir çivi bile çakmayın
Politika Haberleri