‘Abiler’ devrede! AKP içinde iki ayrı parti çalışması hızlandırıldı

‘Abiler’ devrede! AKP içinde iki ayrı parti çalışması hızlandırıldı

‘Abiler’ devrede! AKP içinde iki ayrı parti ... AKP içinde eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu eksenindeki iki ayrı partileşme çalışması hızlandı.

AKP içinde eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu eksenindeki iki ayrı partileşme çalışması hızlandı.

AKP’nin 31 Mart yerel seçimlerinde Ankara, İstanbul ve İzmir’in de aralarında olduğu büyük kentlerin belediye başkanlıklarını CHP’ye, bazı illeri de Cumhur İttifakı’ndaki ortağı MHP’ye kaptırması sonrası eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu eksenindeki iki ayrı partileşme çalışması hızlandı.

Ankara kulislerinde gözler, AKP’de “Küskünler Hareketi” olarak isimlendirilen ve yol haritalarını 31 Mart yerel seçim sonuçlarının belirleyeceği bilinen iki gruba çevrildi.

SALDIRI İŞARET FİŞEĞİ OLDU

Seçimden istediği sonucu elde edemeyen AKP’nin itirazları ile başlayan süreç, seçilen başkanlara verilmeyen mazbatalar, Ekrem İmamoğlu’nu koltuğa oturtmamak için yürütülen çalışmaların yarattığı gerilim ve son olarak Kılıçdaroğlu’na yönelik linç girişimi ile devam ediyor. Tüm bunlar, Erdoğan dışında hiçbir sesin duyulmadığı AKP’de itirazların yüksek sesle dillendirilmesi sonucunu doğurdu.

Uzun yıllardır Erdoğan’ın alternatifi olarak görülen 11. Cumhurbaşkanı Gül, sessizliğini Kılıçdaroğlu saldırısı sonrası bozdu. Gül’ün, “Siyaset diline hakim olan nefret söyleminin tehlikesi umarım artık fark edilir” sözleri doğrudan Erdoğan’a yönelik bir eleştiri olarak görüldü.

Bunun ardından eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da kişisel Facebook hesabından “manifesto” olarak nitelendirilen bir açıklama yaptı. Erdoğan’ı hedef alan açıklamasında Pelikan grubunu işaret ederek “Partimiz dar ve çıkarcı bir gruba terk edilemez” diyen Davutoğlu, “Cumhurbaşkanı’nın seçimlerin birinci derecede tarafı olarak seçim ortamının gerektirdiği yoğun ve çoğu zaman da sert siyasi polemiklere girmek durumunda kalması, eşit mesafede durması gereken Cumhurbaşkanlığı kurumunun toplumun en az yarısı ile psikolojik bir kopuş yaşamasına yol açmaktadır” dedi.

YOLLAR AYRILDI

AKP içindeki alternatif yapılanma için isimleri birlikte anılan ancak son yıllarda temaslarının “hiç” noktasına indiği bilinen Gül ile Davutoğlu’nun aynı yapılanma içinde yer almayacaklarına kesin gözüyle bakılıyor. Davutoğlu’nun bir parti kurmak için “kurucular” dışındaki tüm hazırlıklarının büyük ölçüde tamamlandığı ancak ekip kurmakta zorlandığı ifade ediliyor. Son olarak kurucu olması teklif edilen eski bakanlardan Ömer Dinçer’in de “Ahmet Davutoğlu ile komşu olduğumuz için parti kurma çalışmalarında ismim birlikte anılıyor. Ama ben siyaset defterini kapattım” dediği belirtiliyor.

ESKİLER ARKADA

“Gül ve ekibi” ile arası açık olan, güçlü taban desteği bulunmadığı ifade edilen Davutoğlu’nun parti kurması zayıf ihtimal olarak değerlendiriliyor. “Gül destekli Babacan” hareketinin çalışmalarının ise ete kemiğe bürünmeye başladığı bildiriliyor.

Babacan’ın liderliğinde kurulması beklenen partinin kurucuları ile yeni bir yapılanma görüntüsü vermesinin planlandığı bu nedenle de isimleri kuruluşundan bu yana AKP ile özdeşleşen ancak daha sonra siyaset sahnesinden çekilen “eskiler”in perde arkasından destek vereceği bildirildi.

AKP’nin kuruluş felsefesini “merkez sağ” söylemlerle destekleyecek bir bildirge ile yola çıkması beklenen yeni partinin kurucularının da farklı eğilimlerin temsilcileri arasından belirlenmesi bekleniyor.

Ancak başta Beşir Atalay olmak üzere “ağabey” olarak isimlendirilen bazı AKP’lilerin iki grubu bir araya getirme çabalarını sürdürdüğü de kulislerde konuşuluyor.

iki ayrı parti iki ayrı parti

"‘Abiler’ devrede! AKP içinde iki ayrı parti çalışması hızlandırıldı" haberi, 24 Nisan 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan ‘Abiler’ devrede! AKP içinde iki ayrı parti çalışması hızlandırıldı haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ‘Abiler’ devrede! AKP içinde iki ayrı parti çalışması hızlandırıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:49 Sermaye Piyasası Kurulu: Şirketlerin ilk halka arz ön şart tutarlarında indirime gidildi
  2. 09:45 Pelin Karahan: Eşime çıplak fotoğraflar attılar
  3. 09:38 Asal Araştırma Ankara ve İstanbul anketlerini açıkladı: Fark çok büyük
  4. 09:32 Audi, Nisan ortasına kadar Carlos Sainz'dan haber bekliyor
  5. 09:28 Seren Serengil kime oy vereceğini açıkladı: Ben onlar için çok üzülüyorum
  6. 09:23 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Dış güçler olmasa günahlarımızı kime yükleriz
  7. 09:19 Lille'den ayrılmaya hazırlanan Yusuf Yazıcı'dan Beşiktaş kararı
  8. 09:13 Kendini Hazreti Meryem ilan etti
  9. 09:07 Ali Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
  10. 09:02 Meral Akşener'in ardından Ülkü Ocakları ve MHP de Mansur Yavaş'ı hedef aldı
  11. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  12. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  13. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  14. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  15. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  16. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  17. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  18. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  19. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  20. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
Politika Haberleri