Acıgöl için acil önlem çağrısı

Acıgöl için acil önlem çağrısı

Acıgöl için acil önlem çağrısı Burada üreyen ve konaklayan yaklaşık 200 çeşit kuş türü vardı, bunların birçoğuna artık rastlayamıyoruz

ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Korkmaz, Afyonkarahisar ve Burdur sınırlarında yer alan, 200'e yakın kuş türünün yanı sıra endemik bitki ve hayvan türlerinin olduğu, tektonik kökenli Acıgöl'ün kuruduğunu belirterek, önlem çağrısında bulundu. 

"TÜBİTAK 2232 Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı" kapsamında, dünya genelinde ortalama sıcaklıklardaki artışın, göllere ve göl ekosistemlerine etkilerini incelemek amacıyla geçen yıl 'İklim değişikliği ve tuzlu göller ekolojisinin etkisi' projesine başlandı.

Proje yürütücülüğünün Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Erik Jeppesen'in üstlendiği, ODTÜ'lü akademisyenlerin yer aldığı çalışmalar kapsamında, 16 gölde küresel ısınmanın ve tuzlanmanın göl ekosistemleri ile canlılara yaptığı etkiler incelendi.

Projede görev yapan bilim insanları, Denizli Afyonkarahisar ve Burdur sınırlarında yer alan, flamingo, angıt, kılıçgaga gibi 200'e yakın kuş türünün yanı sıra endemik bitki ve hayvan türlerinin olduğu tektonik kökenli Acıgöl'de de inceleme yaptı.

"Bu göl 1980'li yıllarda 160 kilometrekare alana sahipti, bu rakam 50'ye düştü"

Burdur Havzası'ndaki göller için tehlike çanlarının çaldığını dile getiren Dr. Mustafa Korkmaz, "Burdur Gölü aşırı çekilmiş, Yarışlı Gölü ve Akgöl tamamen kurumuş durumda. Tuzlulaşma nedeniyle bu göllerde yaşayan canlı sayısı düşük seviyede. Acıgöl'de de maalesef aynı tabloyla karşı karşıyayız. Gölün ortalarına kadar yaklaşık 2 kilometre araçlarımızla ilerleyebildik. Büyük ölçüde kurumuş halde.

Bu göl 1980'li yıllarda, 160 kilometrekare alana sahip bir alana sahipti. Şu an bu rakam 50 kilometrekareye kadar düştü. 40 yıl önce 8 metre derinliğe sahip olan Acıgöl'de bu rakam 1 metrenin altına kadar düştü. Tuzluluğun artması, iklim değişikliği buradaki birçok canlının yok olmasına yol açtı. Burada üreyen ve konaklayan yaklaşık 200 çeşit kuş türü vardı. Bunların birçoğuna artık burada rastlayamıyoruz. Göl kuruduğu için flamingolar da buraya uğramıyor. Bu habitatları maalesef kaybediyoruz
" dedi.

"Sulama vahşi boyutta, farklı ürün desenlerine yönelmeliyiz"

İnceleme yaptıkları 16 gölün 6'sının tamamen kuruduğunu aktaran Dr. Korkmaz, "Kuraklığın temel nedenlerinden birisi iklim değişikliği. Ülkemizde tarımsal sulama vahşi boyutta. Daha çok su isteyen ürünlerin ekimi yapılıyor. Farklı ürün desenlerine yönelmeliyiz. Sulamayı kontrollü yapmalıyız. Acıgöl'de artık suyun büyük ölçüde çekildiği bir bölge.

Bu kuraklık artarak devam edecek. Meke, Bolluk, Tersakan gölleri gibi bu gölümüzü de kaybetmek üzereyiz. Eğer biz bu göllerimizi korumazsak tarım politikalarımızı değiştirmezsek ürün desenlerimizi değiştirmezsek maalesef bu göllerimizi kaybedeceğiz. Eğer kontrolsüz harcamalarla su kaynaklarımızı bitirirsek ileride su da bulamayacağız. Bu nedenle bir an önce önlem almamız gerekiyor
" diye konuştu.

"Acıgöl için acil önlem çağrısı" haberi, 31 Temmuz 2021 tarihinde yazılmıştır. 31 Temmuz 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Çevre kategorisi altında bulunan Acıgöl için acil önlem çağrısı haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Acıgöl için acil önlem çağrısı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Çevre konusunda 24 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:42 Muharrem İnce’den sert sözler: Deve idrarına inanan kafalar sorgulayan nesil yetiştiremez
  2. 01:30 Narin Güran Cinayetinin Perdesi Aralanıyor: Adli Tıp Raporu Çarpıcı Detaylar Verdi
  3. 00:50 Müsavat Dervişoğlu: Başöğretmenimiz Atatürk’e ve Tüm Öğretmenlerimize Minnettarız"
  4. 00:43 Aksu, Serik ve Manavgat'ta Hortum ve Su Baskınları
  5. 00:38 Aile Bakanlığı, Gaziantep'teki Çocuklara Kötü Muamele İddiası Üzerine Açıklama Yaptı
  6. 00:34 Ahmet Çakar’dan Çarpıcı Galatasaray Yorumları
  7. 00:26 Fransa'dan Ukrayna'nın uzun menzilli füzeleri kullanılabileceğini duyurdu
  8. 00:23 Bartın'da kar yağışı başladı, yüksek kesimlerde kar kalınlığı 10 cm'yi aştı
  9. 00:22 Kar Yağışı Altında Madenci Direnişi Devam Ediyor!
  10. 00:19 Ticaret Bakanlığı hızlı kargo dolandırıcılığı konusunda vatandaşları uyardı
  11. 00:17 Ronaldo Fenerbahçe'ye mi Geliyor? Mourinho'dan Çarpıcı Açıklama!
  12. 00:16 Abdullah Güler: ‘Af ve Ana Dil Konuları Yeni Anayasada Yok
  13. 00:16 Abdulkadir Uraloğlu: "Ekiplerimiz, yurttaşlarımıza anında yardım etmek için teyakkuz halindedir"
  14. 00:14 Şanlıurfa'da trafik kazasında Milli Yol Partisi il başkanı hayatını kaybetti
  15. 00:13 Antalya'da çıkan hortum korkuttu: Seralar ve evler hasar gördü
  16. 00:09 Manchester City, Tottenham'a 4-0 mağlup oldu: Puan kaybı devam ediyor
  17. 00:07 Türkiye, Avrupa Ümitler Taekwondo Şampiyonası'nda Tarih Yazdı!
  18. 00:07 Antalya'da fırtına etkisiyle uçaklar havalimanına inemedi
  19. 00:04 Kastamonu-Çankırı sınırında kar yağışı nedeniyle trafik kilitlendi
  20. 00:02 Tesla ve Diğer Markalar: Ölümcül Kazalar Araştırmasında Şok Sonuçlar
Çevre Haberleri