Adıyaman'daki Felakette Yeni Skandallar Ortaya Çıkıyor!

Adıyaman'daki Felakette Yeni Skandallar Ortaya Çıkıyor!

Adıyaman'daki Felakette Yeni Skandallar Orta... 6 Şubat'taki felaketin ardından yaşanan mezar bina olaylarından biri olan Adıyaman'daki Grand ISİAS Otel'in davası, deprem olmadan bile yıkılma tehlikesini gündeme getiriyor. Soruşturmalara göre, oteldeki pek çok ihmalsizlik, can kayıplarına neden oldu.

6 Şubat'ta ağır bir yıkıma maruz kalan Adıyaman'daki ISIAS Otel, içerisinde KKTC'den gelen sporcuların da bulunduğu 72 kişiye mezar olmuştu. Oteldeki skandallar zinciri gün yüzüne çıkarken, iddianamede otelin deprem olmadan dahi yıkılma tehlikesi taşıdığı, temelin zemin etüt raporu alınmadan atıldığı, ruhsatının "konut" olarak düzenlendiği, 9 kat olarak verilen ruhsata rağmen 13 katlı yapıldığı ve 'otel'e çevrilen ruhsata 'sağlan' raporu alındığı belirlendi.

11 sanıklı iddianamede, binanın temelinin zemin etüt raporu alınmadan atıldığı, ruhsatının "konut" olarak düzenlendiği, 9 kat için ruhsat verilmesine rağmen 13 katlı yapılmasına göz yumulduğu, ruhsat otele çevrilirken mühendislerden "binanın sağlam olduğuna dair" rapor alındığı vurgulandı. Kaçak kat sorununun 2018’de imar barışı ile çözüldüğü ifade edilen iddianamede, “binada deniz kumu kullanıldığı” da belirtildi.

İddianamede, “İlave katın çıkılması halinde binanın yıkılacağı hususunun gayet öngörülebilir olduğu ancak şüphelilerin farklı etkenlere güvenerek bir nedenle neticenin meydana gelmeyeceğini düşünerek eylemlerini gerçekleştirdikleri” tespiti yapıldı. Savcı, buna karşılık, sanıkların “öldürme” suçu gibi ceza almalarını sağlayacak “olası kast” düzenlemesi yerine en fazla 22,5 yıl ceza almalarına yol açacak “bilinçli taksirle ölüme sebep olma” suçundan dava açtı.

Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede otelin 5 Ocak 1993'te "konut" olarak alınan ruhsatının 8 Kasım 2001'de otel olarak yenilendiği belirtildi. Binanın mimari projesinin 13 kat olarak hazırlandığı ancak ruhsatın 9 kat olarak verildiği ifade edilen iddianamede, yapıya 2016 yılında ruhsatsız bir kat eklendiği ve toplam kat sayısının 9'dan 10'a çıktığı belirlendi. Yapıya 2018 yılında ise imar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi alındığı kaydedildi.

Bilirkişi raporuna göre, binanın beton kalitesinin düşük olduğu, demir kalınlığının standartın altında olduğu, zemin etüdü yapılmadığı ve binanın yapımında yasak olmasına rağmen deniz kumu kullanıldığı vurgulandı. Binanın faaliyete geçmesinin ardından yapılan tadilatlar sırasında deprem güvenliği göz ardı edilerek ruhsatsız bir kat eklenmesiyle taşıyıcı sistemine ek yük yüklendiği belirlendi. Sanıkların üzerlerine düşen yükümlülükleri yerine getirmediği, özensiz işlerin gerçekleştirilmesi sonucu binanın yıkılmasının öngörülebilir olduğu ancak şüphelilerin farklı etkenlere güvenerek eylemlerini gerçekleştirdikleri tespiti yapıldı. Ancak savcılık, sanıklar hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan dava açtı.

Otel sahibi Ahmet Bozkurt'un da aralarında bulunduğu 11 sanık, Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak. Sanıklar hakkında en fazla 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep ediliyor. Sanıkların yargılanmasına 3 Ocak 2024 tarihinde başlanacak.

"Adıyaman'daki Felakette Yeni Skandallar Ortaya Çıkıyor!" haberi, 25 Aralık 2023 tarihinde yazılmıştır. 25 Aralık 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Adıyaman'daki Felakette Yeni Skandallar Ortaya Çıkıyor! haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Adıyaman'daki Felakette Yeni Skandallar Ortaya Çıkıyor! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 15 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:56 Vergi Kaçakçılığına Büyük Darbe: 50 İlde 17 Milyar Liralık İnceleme Başlatıldı
  2. 21:47 Çin Merkez Bankası Politika Faizini Sabit Tutuyor
  3. 21:42 Dries Mertens, Galatasaray'da Bir Sezon Daha!
  4. 21:36 Kanada'da Orman Yangınları: Binlerce Kişi Tahliye Ediliyor
  5. 21:30 TÜİK Raporu: Türkiye'de Doğurganlık Hızı Tarihi Düşüşle 1,51'e Geriledi
  6. 21:15 Türkiye'de Ücretli Çalışan Sayısı Arttı
  7. 21:11 Ticaret Bakanlığı Nektarin ve Brokoliyi Denetim Altına Aldı
  8. 21:04 Süper Lig Heyecanı: Galatasaray ve Fenerbahçe, Kritik Derbide Karşı Karşıya!
  9. 20:59 Antalya Teleferik Kazası: Kepez Belediye Başkanı da Dahil 12 Sanık Yargılanacak
  10. 20:56 Bitcoin ve altında beklenen artış: Yatırımcılar dikkat!
  11. 20:53 Pırasa tüketirken bu bilgilere dikkat!
  12. 20:50 Susuz kaldığınızı fark etmenin pratik yöntemi: 10 Saniyelik parmak testi
  13. 20:49 Onur Seyit Yaran'ın Ablasından Şok İddia: Psikolojik Taciz!
  14. 20:47 Sarımsakların ömrünü uzatın: Uzun süre taze kalmalarını sağlayan pratik ipuçları
  15. 20:46 ABD'nin İsrail'e Silah Yardımı Planı Belirsizlik Yaratıyor
  16. 20:42 Asya'da Aşırı Sıcaklar: İklim Değişikliği Etkisiyle Artıyor
  17. 20:37 BBVA'dan açıklama geldi: Garanti Bankası satılıyor mu?
  18. 20:37 Carlo Ancelotti: Arda Güler'in Performansı Takdir Edilmeli
  19. 20:36 Borsa günü gerilemeyle tamamladı. İşte en fazla değer kaybeden hisseler
  20. 20:33 Batı Sumatra'da Şiddetli Yağışlar Sonucu Ölü Sayısı 58'e Yükseldi
Türkiye Haberleri