Afganistan'ın ilk kadın belediye başkanıydı: Almanya'ya gitti

Afganistan'ın ilk kadın belediye başkanıydı: Almanya'ya gitti

Afganistan'ın ilk kadın belediye başkanıydı:... Afganistan'ın ilk kadın belediye başkanı Zarifa Ghafari, geçen hafta dramatik koşullar altında Kabil Havalimanı'na ulaşmış, oradan önce Pakistan'ın başkenti İslamabad'a, sonra da İstanbul'a gitmişti. Ghafari, Almanya'ya gitti.

Afganistan'ın ilk kadın belediye başkanı Zarifa Ghafari, "Oturdum ve gelmelerini bekliyorum. Ben ve ailem için yardım edecek kimse yok. Benim gibi insanların peşine düşecek ve beni öldürecekler. Ailemi bırakamam. Zaten nereye giderim ki?" sözleriyle Taliban'ın Afganistan'da yönetimi silah zoruyla ele geçirmesinin ardından dünyanın gündemine oturmuştu.

Almanya'ya gitti

Maydan Wardak eyaletinin belediye başkanı ve kadın hakları savunucusu Zarifa Ghafari Almanya'nın Kuzey-Ren Vestfalya (KRV) eyaletine ulaştı. Eyaletin başbakanlık ofisinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Ghafari'nin pazartesi akşamı ailesi ile birlikte Köln-Bonn Havalimanı'na ulaştığı, ardından da KRV Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) başbakan adayı Armin Laschet ile görüştüğü bildirildi. Açıklamada, Taliban'dan kaçan Ghafari'nin Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinde "korunacağı" ifade edildi. 1992 doğumlu Ghafari, geçen hafta dramatik koşullar altında Kabil Havalimanı'na ulaşmış, oradan önce Pakistan'ın başkenti İslamabad'a, sonra da İstanbul'a gitmişti.

"Taliban'a nasıl baskı yapacağımız konusunu görüşmek zorundayız"

KRV Başbakanı Laschet, Ghafari'yi "Afganistan'ın en mücadeleci kadınlarından biri" olarak tanımlayarak şu ifadeleri kullandı: 

Afganistan'daki kadınların karşı karşıya olduğu kaderi hep aklımızda tutmak ve Taliban'a nasıl baskı yapacağımız konusunu görüşmek zorundayız. Ayrıca daha fazla kadına ülkeden ayrılabilmeleri için yardımcı olmalıyız.

Ghafari, Alman hükûmetine teşekkür etti

Ghafari ise İngilizce yaptığı açıklamada Alman hükümetine teşekkür etti. Genç kadın hakları savunucusu, Alman hükümetinin kendisinin ve ailesinin hayatını kurtardığını söyledi ve Almanya'da "göçmen olarak bulunmadıklarını" vurguladı.

Afgan kadınları desteklemek için kadın örgütü kurmuştu

2018 yılında henüz 26 yaşındayken Afganistan'ın en genç belediye başkanı olan Ghafari, cesareti nedeniyle ABD Dışişleri Bakanı tarafından da ödüle layık görülmüştü. Asker bir baba ile fizikçi bir annenin kızı olan Ghafari, Pakistan'da ekonomi eğitimi aldıktan sonra ülkesinde Afgan kadınları destekleme amacıyla "APAW" adlı bir kadın örgütü kurmuştu.

Kadınlar Taliban'dan kaçmaya çalışıyor

Taliban'ın ülkede yeniden kontrolü ele geçirmesi sonrası on binlerce kişinin ülkeyi terk etmeye çalıştığı bildiriliyor. Özelikle kadınlar, Taliban rejimi altında haklarının yeniden elinden alınması ve Taliban'ın yönetimde olduğu 1996-2001 yılları arasında olduğu gibi radikal İslamcı uygulamaların geriye dönmesinden endişe ediyor. Taliban döneminde, genç kızların okula gitmesi, kadınların yanlarında bir erkek olmadan evden çıkması ve çalışması yasaklanmıştı.

"Afganistan'ın ilk kadın belediye başkanıydı: Almanya'ya gitti" haberi, 24 Ağustos 2021 tarihinde yazılmıştır. 24 Ağustos 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Afganistan'ın ilk kadın belediye başkanıydı: Almanya'ya gitti haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Afganistan'ın ilk kadın belediye başkanıydı: Almanya'ya gitti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:15 Gazze'deki Çatışmalar Çevre ve Sağlık Felaketine Yol Açıyor: BM Uyarısı
  2. 22:14 Kulüpler Birliği, TFF'ye seçim için bir çağrıda bulundu!
  3. 22:14 Beşiktaş, ligdeki beş maçlık galibiyet hasretine son verdi
  4. 22:11 Beşiktaş, MKE Ankaragücü'nü 2-0 Mağlup Ederek Galibiyet Hasretine Son Verdi
  5. 22:06 Okul müdürünü tacizle suçlayan lise öğrencilerinin şikayetleri sonucunda müdür tutuklandı
  6. 22:06 İstenmeyen tüylerden acısız nasıl kurtulunur?
  7. 22:05 Teknik direktör değişikliklerinin Beşiktaş'a fayda sağladığı görülüyor
  8. 22:02 Evde uygulayacağınız bu yöntemle herkes dişlerinizin beyazlık sırrını soracak!
  9. 21:56 Tokat'taki depremin yol açtığı hasarın detayları kamuoyuna sunuldu
  10. 21:56 Hamas, Blinken'ı İsrail'in yanında olmakla suçladı
  11. 21:44 Kızartma yapmadan önce yağa bir parça ekmek koyun
  12. 21:43 Koç Holding, Romanya'daki Ford Otosan Fabrikasında Seri Üretime Geçti!
  13. 21:37 Bakan İbrahim Yumaklı duyurdu: Ödemeler hesaplara yatırılıyor
  14. 21:36 ABD Dışişleri Bakanı Blinken açıkladı: “Refah’ta askeri operasyonlar desteklemediğimiz bir şey”
  15. 21:33 Pamuklu nevresimler nasıl düzgün şekilde yıkanır?
  16. 21:13 Galatasaray'ın hedefi 60 milyon avro
  17. 20:53 Hızlı Uyumanın Sırları: Sadece Birkaç Dakikada Uykuya Dalmanın Yolları!
  18. 20:49 ECB Başkanı Lagarde açıkladı: "Dezenflasyon sürecinin devam etmesi bekleniyor"
  19. 20:49 Tarım Bakanlığı, çiftçilere yönelik yeni destekler açıkladı!
  20. 20:49 İstanbul'da toprak kayması yaşandı: 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi!
Dünya Haberleri