AİHM'den emsal karar: Cumhurbaşkanı’na hakaretten hapis cezası verilmesi ifade özgürlüğünün ihlali

AİHM'den emsal karar: Cumhurbaşkanı’na hakaretten hapis cezası verilmesi ifade özgürlüğünün ihlali

AİHM'den emsal karar: Cumhurbaşkanı’na hakar... Mahkeme, Türkiye’yi 7 bin 500 Euro tazminat ödemeye mahkûm etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Vedat Şorli’ye Facebook’tan paylaştığı bir fotoğraf ve bir karikatür nedeniyle 2017’de Cumhurbaşkanına hakaretten (TCK 299) 11 ay 20 gün hapis cezası verilmesi kararını ‘ifade özgürlüğü ihlali’ saydı. Mahkemenin kararı emsal niteliği taşıyor. Mahkeme, Türkiye’yi Şorli’ye 7 bin 500 Euro tazminat ödemeye mahkûm etti.

Bianet’ten Hikmet Adal’ın haberine göre, AİHM kararında Cumhurbaşkanına hakareti düzenleyen TCK 299'un Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ifade özgürlüğü ile bağdaşamayacağını belirtti.

AİHM kararında "Devlet, Cumhurbaşkanı'nın itibarını savunmayı amaçladığında ona özel bir koruma ayrıcalığı geliştiremez" dedi.

TCK 299'un, kamu yararı olan meseleleri gündeme getirmede birey üzerinde caydırıcı etki yapabileceğine vurgu yaptı. Karar ilk ve emsal olması açısından önem taşıyor.

AİHM, kararında Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin 2004’teki “Siyasi şahsiyetler ile kamu görevlilerinin itibarı” başlıklı tavsiye kararını hatırlatan bildirgedeki şu maddelere atıf yaptı:

"...Bazı ulusal hukuk sistemlerinin, siyasi şahsiyetlere veya yetkililere, medyada kendileri ile ilgili bilgi ve görüşlerin yayılmasına karşı, Sözleşme'nin 10. Maddesi ile güvence altına alınan ifade özgürlüğü ve bilgi edinme hakkı ile bağdaşmayan yasal ayrıcalıklar tanıdığının bilincinde olarak;

Devleti veya kamu kurumlarını eleştirme özgürlüğü

"Devlet, hükümet veya herhangi bir yürütme, yasama, yargı organı, medyada eleştiri konusu olabilir. Hâkim konumları nedeniyle bu kurumlar, karalayıcı veya aşağılayıcı ifadelere karşı ceza hukuku tarafından korunmamalıdır. Koruma, her durumda eleştiri özgürlüğünü kısıtlamak için kullanılabileceğinden kaçınarak çok kısıtlayıcı bir şekilde uygulanmalıdır.

Politikacıların ve yetkililerin itibarı

"Politikacılar, itibarlarının ve diğer haklarının korunmasından, diğer kişilerden daha fazla yararlanmamalıdır ve bu nedenle medya, siyasi kişileri eleştirdiğinde medyaya karşı iç hukukta daha ağır yaptırımlar uygulanmamalıdır. Bu ilke memurlar için de geçerlidir. Derogasyonlara, yalnızca yetkililerin görevlerini gerektiği gibi yerine getirebilmeleri için kesinlikle gerekli olduğu durumlarda izin verilmelidir. 

Medya ihlallerine karşı çareler

"Politikacılar ve memurlar, yalnızca medya tarafından haklarının ihlal edilmesi durumunda bireylere sunulan yasal yollara erişebilmelidir. (...) Medya tarafından iftira veya hakaret, özellikle diğer temel haklar ciddi şekilde ihlal edilmişse, başkalarının haklarının veya itibarının ihlalinin ciddiyeti açısından bu ceza gerekli ve orantılı olmadıkça hapis cezasına yol açmamalıdır."

AİHM kararından Avrupa Konseyi’ne üye birçok devletin hakaret için hapis cezasını kaldırdığını hatırlatarak Avrupa Konseyi’nin anayasal konulardaki uzman organı olan Venedik Komisyonu’nun 2016’da TCK'nın 216, 299, 301 ve 314'üncü maddelerinin mevcut hali ve pratikte uygulanışının Avrupa normları ile bağdaşmadığına dair görüşüne de yer verdi.

Türkiye mahkûm oldu

Mahkeme atıfların ardından Vedat Şorli’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nce kayıt altına alınan ‘ifade özgürlüğü’nün Türkiye tarafından ihlal edildiğine hükmetti.

Mahkeme, Türkiye’yi Şorli’ye 7 bin 500 Euro tazminat ödemeye mahkûm etti.

Ayrıca mahkeme Türkiye’den TCK 299'u AİHM içtihatlarıyla uyumlu hale getirilmesini de istedi.

3 yılda 29 bin kişiye hakaret davası açıldı

Son 3 yılda, 29 bin 89 kişi hakkında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret iddiası ile dava açıldı. Başkanlık sistemine geçilen 2018 yılında 6 bin 326 dava açılırken bu sayı 2019 sonunda 13 bin 990’a çıktı.

 

"AİHM'den emsal karar: Cumhurbaşkanı’na hakaretten hapis cezası verilmesi ifade özgürlüğünün ihlali" haberi, 19 Ekim 2021 tarihinde yazılmıştır. 19 Ekim 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Yargı kategorisi altında bulunan AİHM'den emsal karar: Cumhurbaşkanı’na hakaretten hapis cezası verilmesi ifade özgürlüğünün ihlali haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AİHM'den emsal karar: Cumhurbaşkanı’na hakaretten hapis cezası verilmesi ifade özgürlüğünün ihlali 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yargı konusunda 08 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:51 Çöl tozları etkisini bu kez güçlü gösterecek: O bölge için alarm verildi!
  2. 18:49 OGM memur ve mühendis alımı! Hatay, Bolu, Balıkesir…
  3. 18:47 ALES sonuçları açıklandı!
  4. 18:45 Ne etli ekmek ne biberli: Malatya'nın ünlü ekmeği coğrafi tescil aldı!
  5. 18:44 Bankada parası olanlar dikkat: Mevduat faizi düşüyor!
  6. 18:42 Emekliler dikkat: Kök maaşınızın temmuz ayında ne kadar olacağı belli oldu!
  7. 18:40 Hukuk fakültesi mezunları hakkında yeni karar çıktı: Bunu yapamayan avukat olamayacak!
  8. 18:38 Yarın İstanbul'da hava durumu: 9 Mayıs 2024 Perşembe
  9. 18:36 Show TV'nin Kızılcık Şerbeti'nde veda mı var? Alınan son karar!
  10. 18:35 Asgari ücretliye kötü haber: Maaşınızdan 3 bin TL gitti!
  11. 18:32 Elazığspor’a bir destek mesajı da Kurtlar Vadisi'nin unutulmaz karakteri Çakır'dan!!
  12. 18:24 Olay kadın göstermeye doyamadı! Eda Taşpınar'dan olay pozlar!
  13. 18:17 Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan KDV Açıklaması: Oranlarda Değişiklik Yok!
  14. 18:14 Hayranları çok ama çok üzülecek! Ünlü müzisyen adını değiştiriyor!
  15. 18:08 Saba Tümer: "Bir yıl boyunca aşk orucu tuttum" dedi! Sosyal Medya Yıkıldı!
  16. 18:07 Beşiktaş Yöneticisi Uçar: Transferler ve Teknik Direktör Hakkında Açıklamalarda Bulundu
  17. 18:02 Rusya ve Çin, Uzayda İş Birliğiyle Nükleer Güçle Çalışan Ay İstasyonu İçin Adım Atıyor
  18. 18:01 ABD'de mortgage faiz oranları düştü
  19. 17:55 Hull City'de Teknik Direktör Değişimi: Rosenior'un Sözleşmesi Feshedildi!
  20. 17:53 Elektrikli otomobilleri mahveden hata: Bu saatlerde sakın şarj etmeyin!
Yargı Haberleri