AK Parti kurucusundan Bahçeli'ye 'yüzde 50+1' isyanı

AK Parti kurucusundan Bahçeli'ye 'yüzde 50+1' isyanı

AK Parti kurucusundan Bahçeli'ye 'yüzde 50+1... Yüzde 50+1 formülünden geri dönüş olmayacağını savunan Bahçeli'ye AK Parti kurucularından Yalçınbayır sert çıktı.

Yalçınbayır, DW Türkçe'den Hilal Köylü'ye "Sistem yanlış ve kötü. Hayat, Bahçeli'nin dediğinden ibaret değil" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu ile görüşmesinde cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle ilgili değerlendirmede bulunurken cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 50+1 formülünden şikayetçi olduğunu dile getirmesiyle başlayan tartışma büyüyor.

Erdoğan'ın şikayetini yerinde bulan ve yüzde 50+1 formülünün doğru olmadığını savunan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Cemil Çiçek'in, "Yüzde 50+1 her durumda Türkiye'yi kaosa sürükler" açıklamasına Milliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli, yüzde 50+1'in cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin sigortası olduğu çıkışıyla karşılık verdi. Bahçeli'nin Çiçek'i hedef alarak "Sayın Çiçek'in tuhaf sözlerinin benzerini Türkiye'nin istikrarsızlığa gömülmesini isteyen çevreler de söylüyor" sözlerini kullanması ve herkesin Türkiye'de üç buçuk yıldır yürürlükte olan cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini savunması gerektiğini dile getirmesi dikkat çekti.

"Türkiye'nin bugünkü hali iyi değildir"

Bahçeli'nin bu çıkışlarına yanıt AKP'nin kurucu isimlerinden, eski başbakan yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır'dan geldi. Yalçınbayır yüzde 50+1 ve cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini Bahçeli ve kimi AKP'lilerin neden savunduğuna ilişkin DW Türkçe'nin sorularını yanıtlarken cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin baştan aşağıya yanlış olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sistemde hem Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanlığı hem de cumhurbaşkanlığı görevini yürüttüğünü hatırlatan Yalçınbayır, "Devletin başı, bir partinin başı olamaz. Türkiye'de hesap verebilirlik yok, açıklık yok. Sadece iki dudak arasından dökülenler var. Devletin başı herkesi kucaklamak zorundadır. Herkesi kucaklayamayan, kazı-kazan anlayışı doğru değildir. Türkiye'nin bugün hali iyi değildir. Yönetim kalitesi kötüdür" çıkışında bulundu.

Yalçınbayır, Bahçeli'nin ve kimi AKP'li yöneticilerin ısrarla cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini savunmasının arkasında sadece "iktidarda kalma hevesi"nin bulunduğunu öne sürdü:

"Mesele yüzde 50+1 meselesi de değildir. Sayılar her sistemde karşınıza çıkabilir. Önemli olan zihniyet ve iyi niyettir. 'Biz daha fazla sayıyla seçileceğiz. Yüzde 50+1 olursa matematiksel olarak daha fazla hakimiyet elde edeceğiz' derseniz, bununla yetinemezsiniz. Bununla işi idare edemezsiniz. Siz Türkiye'de hukukun üstünlüğünü hakim kılamadıysanız, insan haklarını üst seviyelere çıkaramadıysanız başarılı olamadınız demektir. Hayat, Bahçeli'nin dediğinden ibaret değil. Onlar kendi hevesleri, arzuları neyi emrediyorsa onu yapıyorlar. İktidarda kalmanın yollarını arıyorlar. Güç onlarda değil, güç sayılarda değil. Güç, evrensel hukuk değerlerinin içselleştirilmesindedir."

Yalçınbayır, Türkiye'nin iyi yönetilmediğini ve bunun da artık hem Adalet ve Kalkınma Partisi hem de Milliyetçi Hareket Partisi tarafından kabul edilmesi gerektiğini savundu. Herkesin sistemle ilgili görüşünü hoşgörü ve nezaket kuralları içinde dile getirip, toplumla paylaşması gerektiğini düşünen Yalçınbayır, Adalet ve Kalkınma Partisi ile MHP'ye "Bir görüştür, bir düşüncedir yüzde 50+1. Çeşitli yorumlar yapılabilir lakin yorumun aslı Türkiye'de nezaketin ve hoşgörünün olmadığıdır. Eğer siz 50+1'i doğru kabul ediyorsanız, buna uyun lakin illa tartışın, danışın. Bunu yapmıyoruz, sorun bu. Türkiye'nin iyi yönetilmeye ihtiyacı var. Bu ülke 'Ben söyledim oldu' hükümleriyle yönetilemez" diye seslendi.

Cemil Çiçek: Ne söylediğim belli

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Cemil Çiçek ise Bahçeli'nin kendisini hedef alması karşısında yeni bir şey söylemeyeceğini dile getirdi. DW Türkçe'ye "Benim neyi, nasıl söylediğim, ne söylediğim belli" diyen Cemil Çiçek, yüzde 50+1'le ilgili görüşünü koruduğu mesajını verdi.

Cemil Çiçek, iktidarın ve muhalefetin yüzde 50+1'de tereddütleri olduğunu söylerken bir partinin yüzde 50+1 formülüyle cumhurbaşkanı seçtirebilmek için bir başka partinin desteğine ihtiyacı olduğunu dile getirmişti. Çiçek, "Bu sistemle Türkiye beş sene bir belirsizliğe girmiş olacak. Siyaset yapanların bunu görmesi gerekiyor. İki tarafın da! Şahıslar üzerinden tartışma yapılınca sıkıntı çıkıyor. Gerçek yerine şahıslar üzerinden tartışma yapılıyor. Türkiye, anayasayı değiştirecek çoğunluğu bulamadığı takdirde başka sıkıntılar yaşayacak" demişti.

"AKP'de yüzde 50+1 sıkıntısı"

AK Parti'nin gazeteci kökenli eski milletvekili ve MKYK üyesi Şamil Tayyar'ın son MKYK toplantısından hemen sonra cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 50+1 formülünün cumhurbaşkanına ve sisteme kurulan bir tuzak olduğunu söyleyen tweet mesajı paylaşması da, siyaset kulislerinde yüzde 50+1 formülü konusunda Adalet ve Kalkınma Partisi içinde üst düzeyde yaşanan sıkıntının yansıması olarak değerlendirildi.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Cemil Çiçek ise Bahçeli'nin kendisini hedef alması karşısında yeni bir şey söylemeyeceğini dile getirdi. DW Türkçe'ye "Benim neyi, nasıl söylediğim, ne söylediğim belli" diyen Cemil Çiçek, yüzde 50+1'le ilgili görüşünü koruduğu mesajını verdi.

Cemil Çiçek, iktidarın ve muhalefetin yüzde 50+1'de tereddütleri olduğunu söylerken bir partinin yüzde 50+1 formülüyle cumhurbaşkanı seçtirebilmek için bir başka partinin desteğine ihtiyacı olduğunu dile getirmişti. Çiçek, "Bu sistemle Türkiye beş sene bir belirsizliğe girmiş olacak. Siyaset yapanların bunu görmesi gerekiyor. İki tarafın da! Şahıslar üzerinden tartışma yapılınca sıkıntı çıkıyor. Gerçek yerine şahıslar üzerinden tartışma yapılıyor. Türkiye, anayasayı değiştirecek çoğunluğu bulamadığı takdirde başka sıkıntılar yaşayacak" demişti.

2019'da da tartışılmıştı

Yüzde 50+1 konusundaki tartışmalar yeni değil. Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetlerinde uzun süre bakanlık yapan Faruk Çelik, 2019'da cumhurbaşkanı seçilebilmek için yüzde 50+1 oy oranına ulaşma zorunluluğunun yüzde 40+1'e çekilmesi önerisinde bulunduğunda da siyaset kulisleri karışmıştı. Bu öneri üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan önce "iktidarın ve muhalefetin el ele vererek" böyle bir değişikliği yapabileceklerini söylemiş, daha sonra ise "muhalefetin böyle bir öneri getirmesi durumunda yüzde 50+1 şartını değiştirmeyi değerlendirebileceklerini" dile getirmişti. Ancak Cumhur İttifakı ortağı Milliyetçi Hareket Partisi ile muhalefet böyle bir öneriyi gündeme getirmeyeceklerini söylemişti. Muhalefet kanadında "Oyları yüzde 50'nin altına düştü, kamuoyu nabzını yoklamak için bu öneri gündeme getirildi" yorumları yapılınca Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Böyle bir tartışma bizim gündemimizde yok" diyerek tartışmaya son noktayı koymaya çalışmıştı.

"AK Parti kurucusundan Bahçeli'ye 'yüzde 50+1' isyanı" haberi, 16 Kasım 2021 tarihinde yazılmıştır. 16 Kasım 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan AK Parti kurucusundan Bahçeli'ye 'yüzde 50+1' isyanı haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AK Parti kurucusundan Bahçeli'ye 'yüzde 50+1' isyanı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  2. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  3. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  4. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  5. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  6. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  7. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  8. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  9. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  10. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  11. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  12. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  13. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  14. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  15. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  16. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  17. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  18. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  19. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  20. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
Politika Haberleri