AK Parti’li Şimşek: HDP iki seçim sandığının da rengini değiştirir

AK Parti’li Şimşek: HDP iki seçim sandığının da rengini değiştirir

AK Parti’li Şimşek: HDP iki seçim sandığının... "HDP ikinci turda sadece başkanlık seçimini protesto eder ve sandığa gitmeme kararı alırsa Sayın Erdoğan’a yarar"

Toplumsal Mutabakat Derneği Genel Başkanı AKP’li Mahmut Şimşek, "HDP, hangi ittifaka girerse Türkiye genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da iki seçim sandığının da rengi değişir. İki ittifakın da HDP’ye çok net ihtiyacı var." değerlendirmesini yaptı. Şimşek, "HDP ikinci turda sadece başkanlık seçimini protesto eder ve sandığa gitmeme kararı alırsa Sayın Erdoğan’a yarar" görüşünü savundu.

Şimşek, muhalif.com.tr'den Nursun Erel'in sorularını yanıtladı. 

-Seçimler yakın,  Millet ve Cumhur ittifaklarının geleceği Diyarbakır’dan nasıl görünüyor?

İttifak, bireysel ve toplumsal güç birliğinin, moral, motivasyon ve normalleşme aracıdır. Diyarbakır’dan görünen siyasi fotoğraf çok farklı değil. İttifaklarda güç dengesini bozacak siyasetin jokeri HDP’dir. Her iki ittifakın başarısı Türkiye genelinde HDP’ye bağlı. HDP, hangi ittifaka girerse Türkiye genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da iki seçim sandığının da rengi değişir. İki ittifakın da HDP’ye çok net ihtiyacı var. Ama kimse burnundan kıl aldırmıyor. HDP dahil herkes -ulusal kahraman...- Şu ana kadar ittifaklar, HDP’ye kuytularda şairane bir tarzla -ne senle, ne sensiz- diye mırıldanıyorlar.  Bu tablonun günahkarları elbette ulusal kabuğunu kıramayan, demokratik cesareti olmayan ittifaklar kadar, HDP’dir de.

"Böylesi bir fotoğrafta elbette Demirtaş ve benzerleri legal demokratik siyasetin konu mankeni olmaktan da, okun sivri ucu olmaktan da kurtulamazlar"

-Sizce Demirtaş neden hâlâ hapiste?

Yaşamını, ilişkilerini, arabuluculukla sürdürenler, “Sırat köprüsünden kervan geçirmeye çalışanlara” benzerler. Tebliğci olanın, aracı olanın kafasının çokça kırıldığını duymuşsunuzdur. Ama maalesef Türkiye’deki ulus devlet siyasetinin sert iklimi PKK’yi, HDP’yi ve Demirtaş’ı yaratan iklimdir. Bir tarafta tam demokrasiyi yaşayamayan ve yaşatamayan lakin gelişmekte olan bir ulus devlet refleksi var. Diğer taraftan bu devlet içinde silahlı bir yapının kuşatmasında legal siyaset yapmak istediğini söyleyen bir kısım Kürtler… Böylesi bir fotoğrafta elbette Demirtaş ve benzerleri legal demokratik siyasetin konu mankeni olmaktan da, okun sivri ucu olmaktan da kurtulamazlar. Demirtaş devletin lastik gibi uzayan, genleşen yasalarıyla ulus devletin güvenliğini ihlal gerekçesiyle şu an içerde lakin bakarsınız yarın affa uğrar, çıkıverir. Dünyada ulus devletlerin bahtı yoktur, lakin eşref saati vardır. Karakteri budur.

"HDP ikinci turda sadece başkanlık seçimini protesto eder ve sandığa gitmeme kararı alırsa Sayın Erdoğan’a yarar"

-Sizce, İmralı ile İktidarın anlaşma şansı var mı?  

Siyasi demografik durumu okuyan herkes, HDP’nin bu seçimde alacağı üç kararın ikisinin doğal olarak Sayın Erdoğan’a yaradığını görür. 1-HDP ikinci turda sadece başkanlık seçimini protesto eder ve sandığa gitmeme kararı alırsa Sayın Erdoğan’a yarar. 2-HDP yalnız Başkanlık seçimi için iktidarla anlaşırsa, bu zaten banko olur. Her iki durumda da Sayın Erdoğan çok rahat devlet başkanı seçilir. Özellikle ikinci şıkkın ortamının nasıl sağlanacağı önemli…

"Çok basit; Mesela, İmralı’da -Asrın Avukatlarını- yanına almış canlı yayında bir Öcalan..."

-Nasıl sağlanacak?

Çok basit; Mesela, İmralı’da -Asrın Avukatlarını- yanına almış canlı yayında bir Öcalan… Gerekçelerini, demokratik içerikli taleplerini HDP tabanına, devlete ve kamuoyuna cümlelerinin arasına kılçık koymadan, net açıklamalarla anlatır, konuşma metnini avukatlarla beraber imzalarsa ve metinde, -Başkanlık seçimi için Sayın Erdoğan’a, milletvekilliği için kendi partinize oy verin- şeklinde net bir ibare konulur. Bence bu mümkündür. Şüphesiz Cumhur ittifakının da iyileştirmeler, reformlar ve pratik adımlar atması şart… Bu diyalog, Sayın Erdoğan’ın elini güçlendirir, iklimi yumuşatır diye düşünüyorum.    

"HDP kapatılmaz"

-HDP’nin kapatılma sürecine rağmen mi?

 Şeytanın avukatı bana diyor ki, -HDP kapatılmaz. Kapatılması da iktidara yaramaz.-

"Hüda Par’ın iktidar ile serüveni bilinir, bu seçimde de iktidarla olur"

-Hüda Par ve diğer Kürt partileri ne yapar?

Hüda Par’ın iktidar ile serüveni bilinir, bu seçimde de iktidarla olur, ancak Diyarbakır’da sıralama verilirse Ak parti tabanında sorun yaşanır. Hüda Par  sorun çıkarmaz. O, dünyevi siyasetin uhrevi mü’minidir. Diğer Kürt partileri ise sanırım Hak Par’da birleşme görüşmeleri yapmakta. Eğer Hüda Par seçimlere giremezse bu blokun seçime girme şansı kalmaz. O zaman da sandığa gitmezler, gidenler iktidara verebilir diye düşünüyorum.

-Kürt sorununun geleceğini nasıl görüyorsunuz? -Böyle geldi böyle mi gidecek?- Milliyetçi Hareket Partisi ile bir demokrasi süreci nasıl yürür? Mahmut Şimşek’in çözüm önerisi nedir?

 İnsanın yarattığı sorunları yine insan çözer. Cumhur İttifakının iktidarı devam ederse MHP’siz, şayet Millet İttifakı gelirse, İYİ partisiz Kürt demokratik hakları yaşam bulamaz. Ülkemizin seçim öncesinin ve seçim sonrasının süratle normalleşmeye ihtiyacı var. Bugün Başkanlık sistemi alt yapısız kalmış ise, yeni bir anayasa adeta askıya alınmış ise, fırsatları sosyalist ütopya ile çiğneyenler kadar, -Raben’a hep bana- diyen klasik Türk milliyetçiliğinin de kendi kendini sorgulaması hatta yenilemesi gerekir diye düşünüyorum. Yeni bir çözüm süreci MHP’siz veya İyi partisiz olmaz. Kürt halkının haklarını korumanın ve kollamanın yolu yeni demokrasi yolunu açmaktan geçer. Bu da yeni bir anayasa ile mümkündür. Klişe talepleri sıralamanın anlamı yok. Riyakarlık yapılmazsa herkes her şeyi biliyor. Kürt vatandaşın mutluluğunun ve ülkenin demokratik birliğinin ekonomik bir maliyeti de yoktur… Halklarda sorun yok. Siyasi liderlerin ne gördüklerine ve neye baktıklarına bakmak yeterli... Demokratik bir Türkiye yaşamının sinerjisi Kürtlerdir. Bu sinerjiyi kabul etmenin karşılığı atla deve değildir. Eğer demokratik birlik temelinde eşit ve kardeşçe yaşamdan söz edilecekse, Ana dilde eğitim ve öğretim, 12 yaşından sonra değil, dünyadaki her çocuk gibi Anaokulu’nda ve devletçe başlatılmalı. Bunun tapusu da yeni anayasada ifade bulursa bu, Türkiye’nin birlik tutkalı olur."

"AK Parti’li Şimşek: HDP iki seçim sandığının da rengini değiştirir" haberi, 31 Ocak 2023 tarihinde yazılmıştır. 31 Ocak 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan AK Parti’li Şimşek: HDP iki seçim sandığının da rengini değiştirir haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AK Parti’li Şimşek: HDP iki seçim sandığının da rengini değiştirir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:50 Türkiye Erkek Voleybol Milli Takımı, 2024 Milletler Ligi'ne Hazır!
  2. 16:46 Galatasaray'ın Transfer Hedefi: Fransa'dan Genç Golcü Zan Vipotnik!
  3. 16:37 Acil İniş: THY Uçağının Kokpit Camında Çatlak Tespit Edildi
  4. 16:37 AKP'den DEM'e Geçen Belediyenin Borcu Dudak Uçuklattı!
  5. 16:25 Süper Lig’de küme düşen ilk takım belli! İşte o takım!
  6. 16:25 Lezzet Şöleni: Pratik ve Lezzetli 9 Kaşık Tatlısı Tarifi!
  7. 16:21 Muhalefet KKM zararına tepki gösterdi: Merkez‘in zararı 8 bakanlığın bütçesinden fazla
  8. 16:20 Portakal Şerbetli Kurabiye: Nostaljik Lezzetin Modern Yorumu
  9. 16:19 DEM Parti'den Yerlikaya'ya 'müfettiş' yanıtı geldi
  10. 16:17 Tarkan Yeni Albümle Geri Dönüyor! Ünlü İsimle İş Birliği!
  11. 16:15 İzmirlilere müjdeli haber geldi! Suya %25 indirim kararı alındı!
  12. 16:15 Süper Lig'in küme düşen ilk takımı belli oldu!
  13. 16:14 Antalya-Isparta Yolunda Feci Kaza: 1 Ölü, 7 Yaralı ve Trafik Kilitlendi
  14. 16:11 O beklenen maraton başlıyor!
  15. 16:07 TESK Genel Başkanı: Yüksek Otel Fiyatları Yerli Turisti Yurtdışına Yönlendiriyor
  16. 16:05 Ankaragücü'den Kupa Açıklaması Sertti!
  17. 16:01 Metin Akpınar'ın Kızı Duygu Nebioğlu Sessiz Kalmadı: "2. Bölüm Geliyor"
  18. 16:01 Emekli Maaşı Bombası: Uzmanlar Zam Oranlarını Açıkladı! En Düşük Emekli Aylığı Ne Kadar Olacak?
  19. 15:59 Özgür Özel'den açıklama: 'yüzde 25'lik cam tavanı nasıl kırdıklarını' anlattı
  20. 15:59 Mart Ayında Türkiye'de Konut Satışlarında İstanbul Öne Çıkıyor: İşte İl İl Satış Rakamları
Politika Haberleri