Akdeniz'de 30 düzensiz göçmen kayboldu

Akdeniz'in Libya açıklarında bir göçmen teknesinin alabora olması sonucu 17 düzensiz göçmen kurtarılırken, 30 kişinin ise yitik olduğu bildirildi.
Akdeniz'in Libya açıklarında bir göçmen teknesinin alabora olması sonucu 17 düzensiz göçmen kurtarılırken, 30 kişinin ise yitik olduğu bildirildi.
İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığından dün akşam saatlerinde meydana getirilen yazılı açıklamada, Akdeniz'deki göçmenlerden gelen yardım çağrılarını toplumsal medyadan duyuran "Alarm Phone" adlı sivil oluşumun yapmış olduğu davet ve Libya makamlarının destek talebi üstüne Libya'nın ortalama 100 mil açığında alabora olan bir tekneye kurtarma operasyonu düzenlenmiş olduğu açıklandı.
Operasyonda içinde 47 şahıs bulunmuş olduğu aktarılan teknedeki 17 kişinin kurtarıldığı sadece 30 kişinin ise yitik olduğu kaydedildi.
Kayıp düzensiz göçmenlerin bulunması için bölgedeki iki ticari geminin denizden ve Avrupa Birliği (AB) Sınır Koruma Ajansı'na (Frontex) ilişik devriye uçağının havadan faaliyetinin sürdüğü ifade edildi.
Kurtarılanlardan 2 kişinin acil tıbbi müdahaleye gereksinim duymasından dolayı Malta'da tahliye edileceği bildirildi.
İtalyan Sahil Güvenliğinin açıklamasında, söz mevzusu kurtarma operasyonun İtalyan arama kurtarma bölgesinin sınırları haricinde olduğu vurgulanırken, ilgili öteki ulusal deniz kurtarma ve koordinasyon merkezlerinin mevzuya kayıtsız kalmasını not edilmiş olduğu açıklandı.
Bu arada, Alarm Phone sivil cemiyet kuruluşu başta olmak suretiyle İtalya'da muhalefette yer alan sol partiler, bu son trajedide de kurtarma operasyonu düzenlemede geç kalındığı nedeni öne sürülerek Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümetine tepki gösterdi.
Diğer taraftan, muhalif çevrelerin hükümeti göçmenleri kurtarmadığı nedeni öne sürülerek sert şekilde eleştirdiği bir öteki hadise olan 26 Şubat'ta İtalya'nın Steccato di Cutro beldesi açıklarında yaşanmış olan göçmen teknesi faciasında ölenlerin sayısı da 79'a terfi etti. İtalyan güvenlik güçleri, üstünden iki hafta geçen vaka sonrasında dün 3 kişinin cesedini daha denizden çıkardı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.