Akdeniz'de mültecileri kurtaran kaptana ev hapsi verildi: Çığ gibi tepki geldi
Akdeniz'de mültecileri kurtaran kaptana ev h... Akdeniz’de kurtardığı mültecileri karaya çıkarabilmek için izinsiz olarak İtalya’daki bir limana yanaşan geminin kaptanı Carola Rackete‘ı ev hapsine alan...
Akdeniz’de kurtardığı mültecileri karaya çıkarabilmek için izinsiz olarak İtalya’daki bir limana yanaşan geminin kaptanı Carola Rackete‘ı ev hapsine alan İtalyan hükümeti büyük tepki çekti. Dünyanın dört bir yanından yüz binlerce sosyal medya kullanıcısı #freeCarolaRackete, #freeCarola hashtag’i ile “Hayat kurtarmak suç değil” dedi.
Akdeniz’de kurtardığı göçmenleri karaya çıkarabilmek için izinsiz olarak İtalya’nın Lampedusa Limanı’na yanaşan Sea-Watch 3 gemisinin kaptanı Carola Rackete‘ın ev hapsine alınması İtalyan hükümetine yönelik tepkilere neden oldu.
Almanya merkezli Sea Watch örgütüne ait, Hollanda bandıralı geminin Alman vatandaşı kaptanı Carola Rackete, 16 gün boyunca güvenli bir liman açılması talebine yanıt gelmemesi üzerine önceki gün sabaha karşı izinsiz olarak limana yanaşmıştı. Rackete, geminin limana girişini engellemeye çalışan “bir savaş gemisine direnmek” suçlamasıyla gözaltına alındı ve ardından ev hapsine alındı.
Göçmenleri taşıyan gemiye liman izni verilmemesi ve kaptanın gözaltına alınması, İtalya’nın göç karşıtı popülist hükümetinin eleştirilmesine yol açtı.
'İNSAN HAYATI KURTARMAK İNSANİ BİR GÖREVDİR'
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass, İtalya’nın Akdeniz’de göçmenleri kurtaran sivil toplum kuruluşlarının suçlu gibi gösterilmesini eleştirerek “İnsan hayatı kurtarmak insani bir görevdir, kriminalize edilemez” dedi. Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, İtalya’nın kapalı liman politikasının deniz hukukunu ihlal ettiğini söyledi.
‘DERS ALACAK DEĞİLİZ’
Göçmenleri kurtarma çalışmaları yürüten STK gemilerine İtalyan limanlarını kapama politikasının mimarı Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini ise bu tepkilere şu sözlerle yanıt verdi: “Hiç kimseden, özellikle de Fransa’dan ders alacak değiliz. İtalya deniz hukukunu ihlal ediyor diyorlarsa kendileri neden Marsilya limanını açmıyorlar?”
KAPTAN AVRUPA’YI TUTARSIZLIĞIYLA YÜZLEŞTİRDİ
Le Monde, kaptan Carola Rackete’nin geminin rotasını Lampedusa Adası'na kırma kararını savunarak “Sea-Watch 3’ün kaptanı Rackete Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurup başarısız olunca limana yanaşma kararı alarak, Avrupa’yı yıllardır tutmadığı sözlerle ve bulduğu bahanelerle yüzleştirdi. Ve bir emre itaat etmeyerek -ki bu emir kurtarılan kazazedeleri Libya kıyılarına götürmek gibi sözde yasal bir emirdi- herkese uluslararası anlaşmaları ve gerçekleri hatırlattı. Evet, denizde kazazedeleri kurtarmak herkesin yükümlülüğüdür”
NE OLMUŞTU?
Sea-Watch 3 gemisinin 12 Haziran’da yaptığı kurtarma operasyonunda, Libya’dan denize açılan 53 göçmen kurtarılmıştı. 2 hafta kadar İtalya açıklarında uluslararası sularda bekleyen gemi, liman açılması taleplerinin karşılık bulmaması üzerine geçen çarşamba günü izinsiz olarak İtalyan kara sularına girmişti. Sea-Watch 3’teki 13 kişi tıbbi yardıma ihtiyaç duydukları için tahliye edilirken diğer 40 göçmen ve 22 mürettebat 16 gün boyunca denizde akıbetlerinin belli olmasını beklemişti. 16 günlük bekleyişin sonunda kaptan Rackete, gemideki durumun gittikçe ağırlaştığı ve intihar vakaları yaşanması riski bulunduğu gerekçesiyle izni olmasa da Lampedusa limanına yanaşmıştı.
"Akdeniz'de mültecileri kurtaran kaptana ev hapsi verildi: Çığ gibi tepki geldi" haberi, 01 Temmuz 2019 tarihinde yazılmıştır. Dünya kategorisi altında bulunan Akdeniz'de mültecileri kurtaran kaptana ev hapsi verildi: Çığ gibi tepki geldi haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Akdeniz'de mültecileri kurtaran kaptana ev hapsi verildi: Çığ gibi tepki geldi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 14 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.