AKP, Kıdem Tazminatını Ortadan Kaldırmayı mı Planlıyor

AKP, Kıdem Tazminatını Ortadan Kaldırmayı mı Planlıyor

AKP, Kıdem Tazminatını Ortadan Kaldırmayı mı... İktidarın geçtiğimiz hafta açıklanan Orta Vadeli Programı (OVP), özellikle emeklilik sisteminde köklü değişiklikler öngörüyor. Programda, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) adı altında yeni bir emeklilik modeli getirileceği belirtiliyor.

Geçtiğimiz hafta Orta Vadeli Programı (OVP) kapsamında ekonomik hedefler ve planlarını açıklayan iktidar, iş hayatına yönelik köklü değişikliklere imza atmayı planlıyor. Yeni sistemin ayrıntıları, çalışanların haklarını ve sosyal güvenliği nasıl etkileyeceğini tartışma konusu yaptı.

AKP, emeklilik sisteminde köklü değişiklikler getirecek olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) üzerinde çalışıyor. Bu sistemle, çalışanlardan "tasarruf" adı altında yapılacak zorunlu kesintilerle kıdem tazminatının ortadan kaldırılması öngörülüyor. TES, "ikinci emeklilik maaşı" adı altında bir fon oluşturmayı ve bu fonun, kıdem tazminatından yapılan kesintilerle finanse edilmesini hedefliyor.

TES’IN AYRINTILARI VE ETKILERI

Yeni sistemin 2025-2027 yılları arasında hayata geçirilmesi bekleniyor. Sistemde, işverenlerin her ay çalışanların maaşlarından yüzde 8 oranında kesinti yapması öngörülüyor. Bu kesintilerin, işverenlerin SGK primleri için ödediği yüzde 20’lik oranının altında kalacağı belirtiliyor. Ayrıca, bu kesintilerin emeklilik şartları sağlanana kadar devam edeceği öngörülüyor.

Ancak, bu sistemin işçi ve memur emeklilerini kapsayacağı, Bağ-Kur emeklilerini ise kapsam dışında bırakacağı ifade ediliyor. Bu durum, Bağ-Kur emeklilerinin yeni sistemden faydalanamayacağı anlamına geliyor.

UZMANLARDAN TEPKILER

Çalışma ekonomisi uzmanı Aziz Çelik, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, OVP’de yer alan tamamlayıcı emeklilik sisteminin sosyal güvenlik sistemi ve kıdem tazminatı açısından ciddi bir tehlike oluşturduğunu belirtti. Çelik, bu değişikliklerin kıdem tazminatını ortadan kaldırma riski taşıdığını vurguladı.

Bir diğer uzman, Çalışma Ekonomisi Uzmanı Arif Koşar, hükümetin OVP’de tanıttığı TES'in, isminin aksine bir "tamamlayıcı" değil, "eksiltici" olduğunu belirtti. Koşar, "Bu sistem kıdem tazminatını eksiltiyor ve bu nedenle gerçek adı ‘Kıdem Tazminatını Yok Etme Sistemi’ olmalıdır. Kıdem tazminatının böyle bir fona devri, iş yaşamındaki az sayıdaki güvencenin ortadan kalkması anlamına gelir" şeklinde eleştiride bulundu.

Sektör temsilcileri ve çalışanlar, bu değişikliklerin sosyal güvenlik ve işçi hakları üzerindeki etkilerini yakından takip ediyor. Yapılacak düzenlemeler ve hükümetin bu konudaki açıklamaları, önümüzdeki günlerde daha net bir şekilde ortaya çıkacak.

 

"AKP, Kıdem Tazminatını Ortadan Kaldırmayı mı Planlıyor" haberi, 10 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 10 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan AKP, Kıdem Tazminatını Ortadan Kaldırmayı mı Planlıyor haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AKP, Kıdem Tazminatını Ortadan Kaldırmayı mı Planlıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 17 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:25 Tiryakiler Çok Üzülecek: Artık Açık Alanlar ve Elektronik Sigaralar da Hedefte!
  2. 11:20 Erdoğan'dan Yapay Zeka ile 'Boykot' Çağrısı! Ronaldo Detayı Dikkat Çekti
  3. 11:17 O Yaşlardan Sonra Yükselişe Geçiyor! Uzmanlar Bas Bas Bağırıyor: Erken Önlem Hayati Önem Taşıyor
  4. 11:11 "Spor Siyasetin Yeri Değil!" Ergin Ataman Skandal Pankarta Sert Çıktı!
  5. 10:46 Ünlü Oyuncu Ek İş Yapıyor: İşte Nedeni!
  6. 10:43 Tedavi İçin Gittiği Hastanede Kimliğini Uzattı, Kayıtlarda Ölü Gözüktüğünü Öğrendi!
  7. 10:43 Hazal Kaya'nın Kilo Verme Sırrı: Edis Konserinde Açıkladı!
  8. 10:39 Deniz Akkaya'nın Cezası Ertelenmedi: Kızı A.Ö.'ye Şiddet Nedeniyle 5 Ay Hapis Cezası
  9. 10:27 2025'te Kuzen Evlilikleri Yasaklanabilir! Yasa Tasarısı Gündemde
  10. 10:23 Kıvanç Tatlıtuğ Estetik İddiası! Yüzündeki Büyük Değişim Hayranlarını Şaşırttı
  11. 10:21 Bütçe açığı tasarrufla değil, harcamalarla derinleşiyor!
  12. 10:12 Mehmet Ali Erbil’in 40 Yaş Küçük Sevgilisi Gülseren Ceylan, Cinsel Hayatlarını Açıkladı!
  13. 10:09 CHP’li Sarıgül o havalimanlarını eleştirdi: Gideni yok ama gideri çok
  14. 10:07 Çağatay Ulusoy’un Yeni Dizisi Eşref Rüya’da Alacağı Rekor Ücret Ortaya Çıktı!
  15. 10:06 İstanbul’da aidat ücretleri birbiriyle yarışıyor
  16. 09:57 Narin Cinayetinde Şok Gelişme: Köy İmamının Telefonunda Grup Seks Videoları Ortaya Çıktı!
  17. 09:57 Panathinaikos Koçu Ergin Ataman, Pankarta Tepki Gösterdi ve Oyundan Atılmayı Talep Etti
  18. 09:54 Kıvanç Tatlıtuğ ve Başak Dizer'in Ünlülerle Eğlenceli Tatili!
  19. 09:51 İrem Sak’ın Acı Kaybı: Babasını Kaybetti
  20. 09:49 Çetin Tekindor ve Öznur Serçeler Yalı Çapkını'ndan Ayrıldı mı?
Ekonomi Haberleri