AKP'den lük otomobil kaçakçılarına ikinci kez af!

AKP'den lük otomobil kaçakçılarına ikinci kez af!

AKP'den lük otomobil kaçakçılarına ikinci ke... AKP milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan torba kanun teklifinde, yurtdışından sıfır araçmış gibi ithal edilen ve daha sonra ikinci el..

AKP milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan torba kanun teklifinde, yurtdışından sıfır araçmış gibi ithal edilen ve daha sonra ikinci el olduğu ortaya çıkan lüks araçların sahiplerine ikinci kez af geliyor. Araçların son sahipleri, aracın ilk satın alımı sırasında ödenmesi gereken özel tüketim vergisinin (ÖTV) yüzde 25’i oranında tutarı ödedikleri takdirde, araç üzerindeki el koyma ve müsadere kararları kalkacak.

Konuyla ilgili düzenleme, AKP milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan torba kanun teklifinin 14. maddesiyle hayata geçirilecek. Teklif uyarınca, Gümrük Kanunu'na geçici madde eklenecek. Galeriler tarafından Almanya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinden sıfır araçmış gibi getirilen araçların sonradan ikinci el araç olduğu tespit edilince gümrük tarafından el konuluyor. Bu araçların çoğunluğunun yurda girdikten sonra birçok kez el değiştirdiği ve ikinci, üçüncü sahiplerinin elinde iken kaçak olduğu tespit edilince el konulduğu kaydedildi.

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre; Torba yasa teklifindeki geçici maddeye göre, mevcut bir soruşturma kapsamında bulunan veya el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararı verilen kara ulaşım araçları ile ilgili olarak bir fırsat sunulacak. Söz konusu araç sahipleri 31 Aralık 2019 tarihine kadar ilgili gümrük idaresine başvurarak taşıtın ilk satın alımı sırasında ödenmesi gereken özel tüketim vergisinin yüzde 25'ini ödedikleri takdirde, el koyma kararı kaldırılarak, araç iade edilecek.

BEYANDA BULUNANA YÜZDE 15 ORANINDA VERGİ

Ancak sahiplerinden, aracın gümrükte muhafazasına ilişkin masraflar tahsil edilecek. Bu arada, gümrükçe henüz kaçak olduğu tespit edilmemiş bulunan araç sahipleri doğrudan kendileri beyanda bulundukları takdirde yüzde 25 yerine yüzde 15 oranında vergi ödeyerek, araçlarına el konulmasını önleyebilecek.

Teklifin gerekçesinde, iyi niyetli üçüncü kişilerin mağduriyetinin giderilmesinin amaçlandığı belirtildi. Benzer bir af düzenlemesi 2017 yılında da çıkartılmıştı. Dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşçı, Türkiye'ye yılda 500 bin araç ithal edildiğini, bunların yüzde 1.5-2.5 arasındaki kısmının galeriler tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.

2007- 2016 yılları arasında bu şekilde ithal edilen araç sayısının 53 bin olduğunu kaydeden Aşçı, bunların bir kısmında değerin düşük gösterildiğini, bir kısmının ise ikinci el olarak yurda getirildiğinin sonradan tespit edildiğini söyledi. Aşçı, Almanya başta olmak üzere otomobil ithal edilen ülkelerle yapılan bilgi paylaşımı dolayısıyla, Türkiye'ye getirilmeden önce başka ülkede satışı yapılarak tescil edilen araçları saptayabildiklerini belirtti.

"AKP'den lük otomobil kaçakçılarına ikinci kez af!" haberi, 09 Temmuz 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan AKP'den lük otomobil kaçakçılarına ikinci kez af! haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AKP'den lük otomobil kaçakçılarına ikinci kez af! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:40 Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu: Yeni anayasa bir vizyon ister fakat ortada bundan eser yok
  2. 09:34 ATV'nin sevilen dizisi için apar topar final kararı
  3. 09:30 Alman basını: Nico Hulkenberg Audi ile anlaştı, resmi açıklama yakın
  4. 09:24 Yeni anayasa için havuz kurulacak: Süreci Numan Kurtulmuş yönetecek
  5. 09:16 Pazarcık'ın yeni belediye başkanı anlattı: Son mesai saatinde 4.5 milyonluk fatura kesildi
  6. 09:13 Fatih Terim isyan etti: Böyle bir hakem masraf edip Fransa'dan mı getirilir
  7. 09:06 İstanbul boğazındaki ünlü mekanda tecavüz skandalı
  8. 09:00 Çorlu tren kazası davası bugün
  9. 08:50 AK Parti’den Bursa’da dev enkaz: Borç 20 milyar TL
  10. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  11. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  12. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
  13. 08:31 Gönül Dağı dizisinin ekibinde yaşanan taciz davası sonuçlandı
  14. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  15. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  16. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
  17. 08:16 Diyanet Tasarruf Genelgesi’ni deldi: Audi A6 tahsis edildi
  18. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek
  19. 08:08 Fehmi Koru: Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler
  20. 08:04 Meteoroloji'den sağanak alarmı: Meteoroloji'den 44 il için sarı kodlu uyarı
Politika Haberleri