AKP’den tartışma yaratacak yasa hazırlığı; mültecilerle ilgili fonlar tek çatı altında toplanacak

AKP’den tartışma yaratacak yasa hazırlığı; mültecilerle ilgili fonlar tek çatı altında toplanacak

AKP’den tartışma yaratacak yasa hazırlığı; m... Yapılacak yasa değişikliği ile AB ülkelerinin sığınmacılar ve mülteciler için gönderdiği yardımlar, tek çatı altında toplanacak.

Hükümet, iç siyaset ve güvenlik sorunları arasında yol almaya çalışırken, dış politikada pek de beklenen adımları atamadı. Özellikle Gazze savaşı konusunda ‘arabuluculuk’ rolü başkalarına kaptırılırken, bu kez AB ülkeleriyle sıkıntı yaratacak yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. Türkiye, AB’den gelen sığınmacı yardımlarını ‘kontrol’ için yasa çıkarma kararı aldı. Tüm yardımlar tek bir vakfa yönlendirilecek! Bu düzenleme çok tartışılacak.

AKP iktidarı, herkesin şehit haberleri, yerel seçimler ve ekonomik krizle ilgilendiği bir dönemde ilginç sonuçları olabilecek bir adım atmaya karar verdi. Sivil toplum örgütleri üzerinden yapılan yardımlardan rahatsız olan ve kendi gözetimine almak isteyen iktidar, bu konuda tartışmalı bir yasa teklifi hazırladı.

TEK VAKIFTA TOPLANACAK

Yapılacak yasa değişikliği ile AB ülkelerinin sığınmacılar ve mülteciler için gönderdiği yardımlar, tek çatı altında toplanacak. AKP’liler, AB’den gelen yardımların devlet gözetiminde kullanılmasını sağlamak için ‘vakıf’ kurulacağını, tüm yardımların bu vakıf üzerinden projelendirilip, dağıtılmasının sağlanacağı dile getiriyorlar.

VERİ AKIŞI KESİLİR!

Şu anda sığınmacılar ve göçmenlerle ilgili tüm verileri devletin sağladığı, projelerin bu verilere göre yapıldığı, AB ülkelerinin yeni kurulacak vakıf üzerinden yardımları yapmaması durumunda, bu veri akışının kesilebileceği anlatılıyor.

YENİ MADDE

Hazırlanan taslakta, “Göç alanında araştırma ve kapasite geliştirme konularında çalışmalar yürütmek amacıyla Göç İdaresi Başkanlığı tarafından Göç Vakfı kurulur. Vakfın faaliyetleri, malvarlığı, organları, organların oluşumu ve görevleri ile diğer hususlar Vakıf Resmi Senedinde düzenlenir. Vakfın kuruluş işlemlerinde kullanılmak ve kalanı kuruluş tamamlandıktan sonra Vakfa bırakılmak üzere Göç İdaresi Başkanlığı bütçesinden on milyon Türk lirası Vakfa aktarılır” denildi.

AMAÇ BUDUR!

Gerekçe çok açık; “Vakıf, ülkemiz tarafından oluşturulan kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri destekleyici faaliyetleri yürütecek, ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşları arasında tecrübe paylaşımında bulunacak, göç alanında eğitim, araştırma ve proje faaliyetleri geliştirecek ve yürütecek, Avrupa Birliği fonlarının sağladığı projeler için uygulayıcı olacaktır.”

YARDIMLAR NASIL GELİYOR?

Bilindiği gibi Avrupa’da yaşanan sığınmacı krizi sonrasında, 2016 yılında Brüksel ve Ankara arasında sığınmacı anlaşması imzalandı. Anlaşma karşılığında Avrupa Birliği, Türkiye’ye 6 milyar Euroluk ödeme yapmayı kabul etti. Avrupa Komisyonu mart ayında 2,4 milyar Euroluk fonun Türkiye’de insani yardıma aktarıldığını açıkladı. Geri kalan 3 milyar Euronun ise 2025’e kadar Ankara’ya ulaştırılması planlanıyor. Şu ana kadar 4,3 milyar Euronun yardım işlerini koordine eden kuruluşlar üzerinde yapılan sözleşmelere bağlandığı kaydedildi.  

NE SORUN YAŞANDI?

Birlik, Türkiye’de 19 kurum tarafından yönetilen 64 insani yardım projesini finanse ediyor. Avrupa Birliği, Uluslararası Kızılhaç Dernekleri Federasyonu, Türk Kızılayı ve hükümete bağlı Türk kurumları ile birlikte çalıştığını her fırsatta duyuruyor. Ancak anlaşılan sorun, Avrupa ülkelerinin yaptığı bağımsız yardımlar ile AB’nin hükümet dışında iş birliği yaptığı STK’lar…

TARTIŞMALI DÜZENLEME

İktidarın, Avrupa ülkelerinin yardım gönderdiği ve birlikte proje yaptığı sivil toplum örgütlerinden pek hoşlanmadığı anlaşılıyor. Şimdi tartışılacak olan bu vakfın gelirlerinin nasıl kullanılacağı, projeler için hangi şirketlerle ve STK’larla iş birliği yapılacağı…Umarız bu yaklaşım, AB ülkelerinden gelecek yardımların kesilmesine ve ihtiyaç sahiplerinin mağdur edilmesine neden olmaz…

"AKP’den tartışma yaratacak yasa hazırlığı; mültecilerle ilgili fonlar tek çatı altında toplanacak" haberi, 26 Aralık 2023 tarihinde yazılmıştır. 26 Aralık 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan AKP’den tartışma yaratacak yasa hazırlığı; mültecilerle ilgili fonlar tek çatı altında toplanacak haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AKP’den tartışma yaratacak yasa hazırlığı; mültecilerle ilgili fonlar tek çatı altında toplanacak 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:02 Üniversitelerde Filistin'e Destek Protestoları Dünya Çapında Yayılıyor
  2. 18:57 Rotterdam'da McDonald's Önünde İsrail Protestosu
  3. 18:40 Çamaşır Yıkarken Herkes Aynı Hatayı Yapıyor: Bu Ürünü Ayrı Yıkamalıymışız!
  4. 18:38 Göztepe Efsanesi Yeniden Süper Lig'de! 2 Yıllık Hasret Bitti!
  5. 18:38 Yaşlanma Sorunu Çözüldü Mü? Eczacı Müderrisoğlu Gençlik Formülünü Açıkladı!
  6. 18:38 Türkiye'den Tarihe Geçecek Hamle: Doları Sarsacak Dev Gelişme Ortaya Çıktı!
  7. 18:26 Türkiye, Rusya'ya Bağımlılığı Azaltmak İçin ExxonMobil'den LNG Satın Almayı Planlıyor
  8. 18:17 İsrail'in Batı Şeria ve Kudüs Baskınları Artıyor: 15 Filistinli Gözaltında
  9. 18:10 Ukrayna Başkomutanı: Rusya İle Cephe Hattında Durum Kritik
  10. 18:05 Türkiye'de İç Hat Uçuşlarında Ekonomi Biletlerine Yüzde 30 Zam!
  11. 18:01 Tokat Veteriner Hekimler Odası Kedi Güzellik Yarışması: Göz Kamaştıran Kedilerin Zaferi!
  12. 17:56 Gazze Şeridi'nde İsrail'in Savaş Planları: Refah İşgali Gündemde
  13. 17:50 Yeşil Parti'nin Başkan Aday Adayı Jill Stein Filistin Protestosunda Gözaltına Alındı
  14. 17:45 Fiorentina, Galatasaray'ın Yıldızı Kaan Ayhan İçin Hamle Yapıyor!
  15. 17:41 Elon Musk'un Çin Ziyareti: Tesla'nın Otonom Sürüş Hedefi ve Çin Pazarındaki Zorluklar
  16. 17:37 Fenerbahçe'de İsmail Yüksek'in Sakatlığı: Ligde Devam Edemeyecek!
  17. 17:33 Galatasaray Kadın Futbol Takımı Liderliğini Pekiştirdi: Son Haftaya Zirvede Girdi
  18. 17:28 İtalya'nın Kardeşleri Lideri Giorgia Meloni, AP Seçimlerinde Aday Olacak
  19. 17:27 YouTube'dan Kullanıcılara Kötü Haber: Artık Videolar Durduğunda Reklam Oynayacak!
  20. 17:27 Hasan Can Kaya ve Cem Yılmaz Polemiğine Hülya Avşar Damga Vurdu!
Medya Haberleri