AKP’nin baroların gücünü kıracak planı ortaya çıktı

AKP’nin baroların gücünü kıracak planı ortaya çıktı

AKP’nin baroların gücünü kıracak planı ortay... AKP’nin, MHP ile birlikte hazırladığı ve Ankara, İstanbul ile İzmir’de “çoklu baro” kurulmasının önünü açacak düzenlemede sona gelindi. Öte yandan "çoklu baro" fikrinin arkasında Metin Feyzioğlu'nun da olduğu söylenmişti.Savunma...

AKP’nin, MHP ile birlikte hazırladığı ve Ankara, İstanbul ile İzmir’de “çoklu baro” kurulmasının önünü açacak düzenlemede sona gelindi. Öte yandan "çoklu baro" fikrinin arkasında Metin Feyzioğlu'nun da olduğu söylenmişti.

AKP’nin pazartesi günü Meclis’e sunmayı hedeflediği ve Avukatlık Yasası’nda düzenleme öngören yasa teklifinde yer alan düzenlemeye göre, Anadolu barolarının Türkiye Barolar Birliği’ndeki (TBB) temsilinin artırılması için “delege sayısı 3 artı 1’e” çıkarılıyor.

İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde yer alan baroların ise delege yapısı “3 bin üyeye bir delege” olacak şekilde düzenleniyor. AKP grubu dün, “çoklu baro” düzenlemesi için muhalefet partilerinin gruplarını ziyaret ederek, görüşlerini aldı.

AKP grup başkanvekilleri Bülent Turan ve Cahit Özkan, bu kapsamda ilk olarak CHP grubu ile görüştü. Toplantıya CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın yanı sıra CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ve İstanbu Milletvekili Zeynel Emre de katıldı. Edinilen bilgiye göre CHP heyeti baro başkanlarına hafta başında yapılan tutumu sert bir dille eleştirdi.

Görüşme yaklaşık 1 saat 10 dakika sürerdü. AKP heyeti daha sonra HDP’yi oradan da İYİ Parti’yi ziyaret etti.

DELEGE SAYISI DÜŞÜYOR

Yasa teklifinde, barolarda uygulanması planlanan “nispi seçim sisteminden” vazgeçildi. Ancak taslakta, muhalefetin de itiraz ettiği düzenlemeyle, TBB’de Ankara, İstanbul ve İzmir gibi üye yapısı fazla baroların delege sayısı “neredeyse yarı yarıya” düşürülüyor.

Buna göre, mevcut düzenlemede üye sayısı 100’den fazla olan barolar, her 300 üye için TBB seçimlerinde bir delege verirken, “bu sayının 3 bin üyeye bir delege” olması planlanıyor. Böylece, Ankara, İstanbul, İzmir gibi muhalif baroların hem TBB seçimlerinde hem de barolar üzerine alınacak kararlarda “etkilerinin azaltılması” planlanıyor. Bununla birlikte, Anadolu baroların temsiliyetinin artırılması için TBB’ye verilen delege sayısının 2 artı 1’den 3 artı 1’e çıkarılması planlanıyor.

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nu haberine göre teklifle, baroya ve TBB delege seçimine ilişkin kriterler de yeniden belirleniyor.

Kurul ve organlarda üyelikler 2 dönemle sınırlandırılıyor. İllerde “çoklu baroların” nasıl bir sistemle kurulacağı da yer alıyor. Bu kapsamda, avukat sayısı 5 binin üzerinde olan illerde en az 2 bin üye kaydı ile bir ilde birden fazla baro kurulabilecek. Sayısı 2 binin altına düşen barolar ise kapatılacak. Düzenleme “stajyer” avukatlar için de bazı yeni haklar sağlıyor. Buna göre, avukatlar, stajyerlik döneminde, sigortalı olarak hukukla ilgili bir işte çalışabilecek.

"AKP’nin baroların gücünü kıracak planı ortaya çıktı" haberi, 25 Haziran 2020 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan AKP’nin baroların gücünü kıracak planı ortaya çıktı haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AKP’nin baroların gücünü kıracak planı ortaya çıktı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  2. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta Para Cezası Geliyor!
  3. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  4. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  5. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  6. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  7. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  8. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  9. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  10. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  11. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  12. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  13. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  14. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  15. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  16. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  17. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  18. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
  19. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  20. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
Haberleri