Almanya'dan flaş Diyanet kararı: İptal ettiler

Almanya'dan flaş Diyanet kararı: İptal ettiler

Almanya'dan flaş Diyanet kararı: İptal ettiler Almanya'da Hessen eyaletinde Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği'nin (DİTİB) elindeki din dersi yetkisi Diyanet'in Erdoğan'a bağlı olduğu gerekçesiyle alındı.

Almanya'da Hessen eyaletinde Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği'nin (DİTİB) elindeki din dersi yetkisi Diyanet'in Erdoğan'a bağlı olduğu gerekçesiyle alındı.

Almanya'da yaklaşık 300 bin Türk'ün yaşadığı Hessen Eyaleti, ilk öğretimdeki 3 bin 300 Türk çocuğu ile yüksek öğretimdeki Müslüman öğrencilere verilen İslam Din Dersleri'ni DİTİB'in elinden aldı.

Eyalet Kültür Bakanı Prof. Dr. R. Alexander Lorz başkanlığında, İslam din bilimcisi Prof. Dr. Mathias Rohe, Türkolog Dr. Günter Seufert ve anayasa hukukçusu Prof. Dr. Josef Isensee'nin katılımıyla yapılan inceleme sonucunda, “Tek yanlı“ karar açıklandı. Bu kararın, kısa sürede tüm Almanya’ya yayılması ve yüzbinlerce Türk’ü etkilemesi bekleniyor.

“TÜRK HÜKÜMETİNE BAĞLI”

Açıklamada, “2012 yılında DİTİB- Hessen teşkilatı ile başlatılan, din derslerinin verilmesini uygulamasının sona erdirildiğini. Artık DİTİB'le çalışılmayacağını, bunun da tek yanlı bir eyalet hükümeti kararı olduğu“ denilirken, gerekçe olarak, “Türk hükümetinden temel olarak bağımsız hareket etmediği yönündeki“ şüpheler gösterildi.

DİTİB'in yeni Hessen yönetiminin, önceki yıllarda sorumsuzca yaptığı tüzük değişikliğinin Eyalet Hükümeti‘nin bu yöndeki karar almasında etkili olduğu belirtiliyor. Hessen DİTİB, daha önce çeşitli cemaatlerle anlaşıp din dersi yetkisi almıştı. Ancak 2015'ten sonraki DİTİB yönetimi, gereksiz ve aşırı değişiklik hırslarıyla bu sonucu hazırlamış oldu.

“KISA VADEDE DÜZELEMEZLER”

Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre, Eyalet Kültür Bakanlığı'nın açıklamasında, yenilenen bilirkişi raporunda, DİTİB'in gerekli kriterleri yerine getiremediğinin görüldüğü, bu durumun kısa vadede değişmesinin mümkün olmadığı, özellikle Türkiye'den bağımsız olmadığının saptandığı belirtildi.

Önceki gün basın toplantısı yapan Bakan Lorz, “Bilirkişi Isensee'nin raporuna göre, DİTİB'in üzerinde Türk hükümetinin yoğun, rahatlıkla görülebilen etkisi var ve bağımsızlığı çok az” dedi.

“DİTİB, DİYANETE; O DA ERDOĞAN'A BAĞLI”

Bilirkişi Isensee ise, yapılan geniş çaplı incelemede DİTİB'in din dersi için kriterleri yerine getiremediğini belirtti.

Isensee, “DİTİB, Türkiye'deki Diyanet'ten gelen talimatları uygulayan son bağlantı noktasıdır. Diyanet de doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bağlı. Böylece, bağımsız bir kurum olarak hareket edebilmesi için asgari bir yeterliliğe dahi sahip değiller. Tüzüklerinde ve yönetmeliklerinde son yıllarda yaptıkları çeşitli değişikler, bu bağlılığı ortadan kaldırmıyor. DİTİB'in devlet bağımlılığı çok fazla“ diye konuştu.

İTİRAZ HAKKI BULUNUYOR

DİTİB'in bu karara yasal olarak itiraz hakkı bulunuyor. Buna göre DİTİB, 2021/2022 öğretim yılından itibaren ders veremeyecek. Eyalette 56 ilkokulda, 12 ayrı orta ve liselerde verilen din dersleri ise “İslam dersi“ adı altında, Almanya'nın yetiştirdiği öğretmenler tarafından verilecek. Ahmediye Cemaati ise ders vermeye devam edecek.

Ayrıca, öğrenciler gelecek yıldan itibaren seçmeli ‘İslam dersi’ne girebilecek ancak çoğunlukla Almanya'nın yetiştirdiği din dersi öğretmenleri ders verecek. Böylece, Almanya istediği gibi “Alman İslamını“ yerleştirmiş olacak.

"Almanya'dan flaş Diyanet kararı: İptal ettiler" haberi, 01 Mayıs 2020 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan Almanya'dan flaş Diyanet kararı: İptal ettiler haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Almanya'dan flaş Diyanet kararı: İptal ettiler 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:53 Hızlı Uyumanın Sırları: Sadece Birkaç Dakikada Uykuya Dalmanın Yolları!
  2. 20:49 İstanbul'da toprak kayması yaşandı: 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi!
  3. 20:45 Biden Yönetimi İsrail'e 1,3 Milyar Dolarlık Silah Satışı İçin Hazırlık Yapıyor
  4. 20:42 Gaziosmanpaşa'da Toprak Kayması: 14 Gecekondu Etkilendi, 70 Kişi Tahliye Edildi
  5. 20:38 Görsel Zeka Testi: Hızlı Düşünme ve Algılama Becerilerinizi Ölçün!
  6. 20:37 Sağlık Bakanı Koca açıkladı: Randevu alıp gitmeyenler dikkat!
  7. 20:33 AYM'den ifade özgürlüğü kararı alındı: Bildiri dağıtmak için artık izne gerek yok
  8. 20:33 NATO, Ukrayna'ya Askeri Destekte Kararlı: Savunma Kapasitesi Güçleniyor
  9. 20:27 Alerjik Astım: Semptomları, Tanı ve Tedavi Yöntemleri
  10. 20:19 Isparta'da Uyuşturucu Taciri Kaçmaya Çalışırken Yakalandı
  11. 20:14 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Sebastian Szymanski İçin Hamle Yapıyor
  12. 20:13 Apple, WhatsApp ve Threats uygulamalarını Çin mağazasından kaldırdı
  13. 20:10 Türkiye'de Yüksek Döviz Kuru: macOS mı, Windows mu? İşletim Sistemleri Karşılaştırması
  14. 20:08 ÖSYM tarafından bu hafta sonu 4 sınav yapılacak
  15. 20:03 İzmir'de Meydana Gelen Trafik Kazasında Bir Kişi Hayatını Kaybetti
  16. 19:53 20 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları
  17. 19:49 Türkiye Ekonomisine IMF Değerlendirmesi: Reformlar Ön Planda
  18. 19:38 Prof. Dr. Canan Karatay'dan Sağlıklı Et Pişirme İpuçları!
  19. 19:37 Milletvekillerinin tüm zamları açıklandı!
  20. 19:33 Limonlu Bisküvili Pasta: Lezzetli ve Kolay Tarif
Haberleri