'Altın pasaportlu' Rus oligarklar AB yaptırımlarından muaf, Avrupa Parlamentosu uygulama son bulsun istiyor

'Altın pasaportlu' Rus oligarklar AB yaptırımlarından muaf, Avrupa Parlamentosu uygulama son bulsun istiyor

'Altın pasaportlu' Rus oligarklar AB yaptırı... Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle AB tarafından Devlet Başkanı Vladimir Putin ile önde gelen yönetici ve iş insanlarına ağır ekonomik yaptırımlar uygulanırken, çifte pasaportlu bir grup oligarkın bu yaptırımlardan muaf olduğu belirtiliyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle Avrupa Birliği (AB) tarafından Devlet Başkanı Vladimir Putin ile önde gelen yönetici ve iş insanlarına ağır ekonomik yaptırımlar uygulanırken, çifte pasaportlu bir grup "oligarkın" bu yaptırımlardan muaf olduğu belirtiliyor.

Bu kişiler, belirli oranda yatırım karşılığında Malta, Bulgaristan ve Kıbrıs'tan satın aldıkları "altın pasaportlar" sayesinde, AB vatandaşı olarak göründükleri için yaptırımlardan etkilenmiyor.

Hollanda'da kamu yayıncısı NOS'un araştırmasına göre, Ukrayna'nın işgali sonrası, AB pasaportu taşıyan Rus iş insanlarına yaptırım çabaları başarısız oluyor.

Oligark adı verilen aşırı varlıklı Rus iş insanlarının büyük bölümü, Malta, Kıbrıs ve Bulgaristan'dan satın aldıkları AB pasaportlarını taşıyor.

Maltalı araştırmacı gazeteci Matthew Caruana Galizia, Rus oligarkların Avrupa'daki tüm belgelerde Malta ya da ikinci pasaportu aldıkları diğer ülkelerin vatandaşlığını ön plana çıkardıklarına işaret ediyor.

Galizia, "Örneğin Fransa'da bir şirket kuracaksanız Malta vatandaşlığını kullanırsınız. Maltalı olarak kayıtlara geçtiğiniz için de Fransız makamları tarafından tespit edilemezsiniz" diyor.

Avrupalı Ruslar'ın kolaylıkla kaçınabilecekleri diğer yaptırımlardan biri de Rusya'dan AB'ye 100 bin euro'dan fazla para yatırılmaması şartıdır. Buradaki önemli ayrıntı ise, bu uygulamanın "bir AB üyesi ülkenin vatandaşları ile geçici veya kalıcı oturma iznine sahip olan kişiler için geçerli" olmaması.

Yaptırımlar ve ihracat kontrolü uzmanı avukat Yvo Amar'a göre, bu istisna nedeniyle AB pasaportuna ya da oturma iznine sahip Rus vatandaşları da yaptırımlardan etkilenmiyor.

Amar çifte pasaportlu Rusların, farklı yaptırım rejimleri arasında gezinebilmek için paralarını yayıp, yine de bunlara bir şekilde erişebileceklerine dikkati çekiyor.

Avrupa Üniversite Enstitüsü'nden Prof. Dr. Miguel Maduro, bu düzenlemenin, AB'nin vatandaşlarına Rusya'dan paralarını çekme fırsatı sunmak istemesinden kaynaklandığını vurguluyor.

'Bu siyasi bir tercih'

Maduro, AB'nin vatandaşlarının veya sakinlerinin Avrupa banka hesaplarına para yatırmaya devam etmelerine izin vermesinin mantıklı bir tutum olduğunu düşünüyor ve "Bunu sınırlamak da hukuken mümkün lakin bu siyasi bir tercih" diye konuşuyor.

Avrupa'daki oligarkların yaptırımlardan kaçmalarına yardımcı olan bir başka unsur da, sahip oldukları süper yatlar. Rus zenginleri, Ukrayna'nın işgali öncesi Malta ve diğer AB ülkelerindeki yatlarını hızla Türkiye ve diğer yaptırım dışı ülkelere taşıdı.

Örneğin Malta vatandaşı da olan Rus iş insanı Maxim Shubarev, lüks yatını Türkiye limanlarına demirledi.

Avrupa Parlamentosu bu nedenle uzun süreden beri tartışma konusu olan "altın pasaport" uygulamasının yasaklanmasını istiyor.

Malta, Bulgaristan ve Kıbrıs tarafından belirli bir yatırım karşılığı alınan pasaportların en büyük müşterileri arasında Rusya ve Belaruslu zenginler bulunuyor.

Bazı Arap zenginleri ile suç örgütü üyelerinin de para karşılığı AB vatandaşlığı aldığı yönündeki haberler rahatsızlık yaratıyor.

Önemli gelir kaynağı

Özellikle Malta ve Kıbrıs, pasaport satışlarından milyarlarca euro gelir elde ediyor. Son yıllarda sattıkları binlerce altın pasaport, bu iki ülkenin bütçesinde önemli bir yer tutuyor.

Malta'nın 2012-17 yılları arasında sattığı tüm pasaportların yüzde 40'ını Rusya vatandaşları aldı.

Kıbrıs'ta altın pasaport alan Rusya vatandaşlarının oranı ise yüzde 50'den fazla. Ada'nın Rum tarafında en az 9 Rus oligarkı bulunuyor.

Avrupa Parlamentosu, altın pasaport programlarının yasaklanması çağrısında bulundu. Parlamento ayrıca bu yolla AB vatandaşı olan tüm Rusya vatandaşlarının da yeniden incelenmesini istedi.

Ancak Hollanda'daki Groningen Üniversitesi'nden ekonomi hukuku uzmanı Prof. Dr. Hans Vedder'e göre, AB'nin bunu kendi başına uygulaması zor.

Yaptırımların AB tarafından değil, üye devletler tarafından uygulanacağının altını çizen Vedder, "AB'nin varlıkları dondurabilecek bankası yok ve gemileri de zincirleyemez. Bunu üye ülkeler yapmalı" diyor.

Avrupa Parlamentosu'nun bu düzenlemeyi kaldırma yetkisi yok. Bu sorumluluk üye ülkelere ait.

AB Komisyonu, bir süre önce Malta ve Kıbrıs'a karşı bir "ihlal prosedürü" başlattı. Komisyon üyesi Didier Reynders, sadece Rus vatandaşları için değil, bu uygulamanın tamamen yürüklükten kaldırılmasını istediklerini vurguladı.

Malta askıya aldı

Malta hükümeti, yoğun tepkiler üzerine geçen hafta sadece Rusya ve Belarus vatandaşları için altın pasaport uygulamasını askıya aldığını duyurdu.

Malta basınına göre, hükümet tarafından gerekçe olarak da, "savaş nedeniyle mevcut durum tespiti kontrollerinin etkin bir şekilde gerçekleştirilememesi" gösterildi.

Ancak diğer ülke vatandaşlarına yönelik altın pasaport satışı devam ediyor.

"'Altın pasaportlu' Rus oligarklar AB yaptırımlarından muaf, Avrupa Parlamentosu uygulama son bulsu." haberi, 10 Mart 2022 tarihinde yazılmıştır. 10 Mart 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 'Altın pasaportlu' Rus oligarklar AB yaptırımlarından muaf, Avrupa Parlamentosu uygulama son bulsu.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Altın pasaportlu' Rus oligarklar AB yaptırımlarından muaf, Avrupa Parlamentosu uygulama son bulsu.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:19 Lille'den ayrılmaya hazırlanan Yusuf Yazıcı'dan Beşiktaş kararı
  2. 09:13 Kendini Hazreti Meryem ilan etti
  3. 09:07 Ali Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
  4. 09:02 Meral Akşener'in ardından Ülkü Ocakları ve MHP de Mansur Yavaş'ı hedef aldı
  5. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  6. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  7. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  8. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  9. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  10. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  11. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  12. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  13. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  14. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
  15. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
  16. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
  17. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  18. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  19. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  20. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
Gündem Haberleri