Anayasa Mahkemesi'nde Değişim Rüzgarları: Erdoğan'ın Atamaları ve Başkanlık İddiaları

Anayasa Mahkemesi'nde Değişim Rüzgarları: Erdoğan'ın Atamaları ve Başkanlık İddiaları

Anayasa Mahkemesi'nde Değişim Rüzgarları: Er... Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atamalarıyla Anayasa Mahkemesi'nde üye dengesi değişiyor. Can Atalay kararı sonrası 'Ret' oylarıyla gündemde olan İrfan Fidan ve Muhterem İnce'nin başkanlık için adaylıkları konuşuluyor.

Yargıtay ile yaşadığı Can Atalay krizi sebebiyle gözlerin çevrildiği Anayasa Mahkemesi, gelecek yıl eleştiri bir döneme giriyor. DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın yargı kulislerine dayanarak aktardığı iddiaya göre, Atalay hakkındaki ‘hak ihlali’ kararına ‘ret’ oyu veren İrfan Fidan ve Muhterem İnce, AYM başkanlığını isteyen adlar.

Bu ikilinin, Erdoğan’ın AYM’ye yapacağı 3 yeni atamayla dengeler değiştiğinde başkanlık seçiminde avantaj sağlamak için ısrarla ‘ret’ oyu kullandığı iddia ediliyor.

ÜÇ ÜYENİN SÜRESİ DOLUYOR

15 üyeye sahip olan AYM'nin üç üyesinin görev süresi 2024 senesinde dolacak. Danıştay kökenli olan üye Muammer Topal'ın 12 senelik görev süresi 29 Ocak 2024'te dolacak. Anayasa'ya göre yükseköğretim kontenjanından atanan AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın görev süresi ise 17 Nisan'da sona erecek. Görev süresi dolacak üçüncü isim ise Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri olarak görev yaparken ‘üst düzey yönetici’ kontenjanından AYM üyeliğine getirilen Emin Kuz olacak. Kuz, 12 Mayıs'ta AYM'den ayrılacak. Bu üç üyeyi, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül atamıştı.

ERDOĞAN ÜÇ ÜYE ATAYACAK

Anayasa'ya göre görev süresi dolacak bu üç üyenin yerine ise AKP’liCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafınca atama yapılacak. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı döneminde AYM'ye yedi üye atamıştı. Üç üyeyle birlikte Erdoğan'ın atadığı üye sayısı 10'a çıkacak. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün atadığı üyeler arasında başkan vekili Hasan Tahsin Gökcan ile üye Engin Yıldırım kalacak. Kalan üç üyeyi ise TBMM seçmişti.

DENKLEM DEĞİŞECEK

Erdoğan'ın yapacağı atamalar ise AYM'deki denkleme doğrudan etki yapacak. Zühtü Arslan ve Emin Kuz, Yüksek Mahkeme'de ‘muhalif’ duruş sergileyen ve hak ihlalleri ile eleştiri yasaların iptal edilmesi yönünde oy veren altı üye arasında yer alıyordu.

‘MUHALİF’ ÜYE SAYISI DÜŞECEK

Zaman zaman üç üye de bu gruba destek veriyordu. Böylece sürpriz ihlal veya yasa iptali kararları çıkıyordu. Ancak bu iki ismin ayrılacak olması sebebiyle muhalif üye sayısı dörde düşecek ve AYM'de ihlal yönünde kararların çıkması zorlaşacak.

Muammer Topal ise AYM içinde iktidara yakın görünen üyeler arasında yer alıyor. Topal, son olarak Can Atalay sonucunda hak ihlali olmadığı yönünde oy veren üyeler arasında bulunuyordu.

AYM BAŞKANI KİM OLACAK?

Öte yandan Zühtü Arslan'ın görev süresinin dolacak olması sebebiyle Nisan ayına kadar AYM Başkanlığı seçimi yapılması gerekiyor. Geçen yıl yapılan seçimde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın İrfan Fidan'ı işaret etmesine rağmen Zühtü Arslan sekiz oyla yeniden başkan seçilmişti. Fidan ise beş oy alabilmişti.

Ancak başkanlık seçiminde görev süreleri devam ettiği için Zühtü Arslan ve Emin Kuz oy kullanabilecek.

KULİSLERE GÖRE AYM'DE BAŞKANLIK İSTEYEN ÜYELER

AYM kulislerinde, İrfan Fidan'ın başkanlık iddiasını sürdürdüğü konuşuluyor. Buna karşılık 17 Ekim 2022'de AYM üyeliğine atanan eski İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce'nin de başkan olmayı istediği öne sürüldü. Fidan ve İnce, AYM'nin Can Atalay'a ilişkin iki ihlal sonucunda da ‘karşı oy’ kullanmışlardı. Kulislerde, bu isimlerin ısrarlı şekilde karşı oy kullanmalarının perde arkasında ‘başkanlık hesabının’ yattığı ileri sürülüyor.

Bunlara karşılık üye Basri Bağcı da aday adayı olarak anılan adlardan. Seçimlerde daha önce Zühtü Arslan'ın başkan olmasını sağlayan sekiz üyenin tavrının ne olacağı, aralarından bir adı başkan adayı olarak çıkarıp çıkarmayacakları şimdilik bilinmiyor.

Ancak Yüksek Mahkeme'de 2024 yılı içinde Erdoğan'ın atayacağı üç ismin oy tercihinin, bundan sonraki yasa iptalleri ve hak ihlali kararlarına doğrudan etkisi olacak.

"Anayasa Mahkemesi'nde Değişim Rüzgarları: Erdoğan'ın Atamaları ve Başkanlık İddiaları" haberi, 22 Aralık 2023 tarihinde yazılmıştır. 22 Aralık 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Anayasa Mahkemesi'nde Değişim Rüzgarları: Erdoğan'ın Atamaları ve Başkanlık İddiaları haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Anayasa Mahkemesi'nde Değişim Rüzgarları: Erdoğan'ın Atamaları ve Başkanlık İddiaları 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 08 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Yazar Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:48 Bilinmeyen koronavirüslere karşı koruyucu bir aşı geliştirildi!
  2. 00:35 İlk 100'e giren bir başarı hikayesi birden bitti: 2 tekstil devi konkordato taleplerini sundu
  3. 00:25 TBMM Genel Kurulu'nda dört adet uluslararası anlaşma kabul edildi
  4. 00:24 ABD'nin Gazze kıyısına inşa ettiği iskele tamamlanmış durumda
  5. 00:20 Şampiyonlar Ligi'nde büyük bir sürpriz yaşandı! PSG'yi deviren Dortmund finale yükseldi!
  6. 00:20 Feyyaz Uçar'dan Beşiktaşlıları üzecek sözler geldi
  7. 00:16 Kızılcık Şerbeti'nde kötü haber: İzleyenler gidecek diye seviniyordu
  8. 00:13 Ali Koç resmen onay verdi: Takımın bel kemiği gidiyor, taraftarlar çok üzülecek!
  9. 00:08 2028 Yılına kadar 1 milyar dolarlık bir değere ulaşacak!
  10. 00:08 Ankara hava durumu: 8 Mayıs 2024 tarihinde Ankara'da hava nasıl olacak?
  11. 00:08 İkinci Türk astronot 8 Haziran'da uzaya yola çıkıyor!
  12. 00:04 Türkiye haritası yeniden kıpkırmızı oldu: Haberler kötü!
  13. 00:01 9 Yıldır üretim yapan bir tekstil şirketi iflas etti!
  14. 00:01 Bankalara talimat verildi: Kredi kartı limitlerinin azaltılacağı iddiası gündeme geldi
  15. 00:00 İkinci el araç alıcıları için önemli bir gelişme: Sınırlamalar kaldırılabilir!
  16. 23:48 Sigarayı Bıraktıracak Bir Deney!
  17. 23:43 İtalya'da Bomba Tehlikesi! 36 Bin Kişi Tahliye Edildi!
  18. 23:31 CHP Niğde İl Kadın Kolları Başkanı ve Ekibi İstifalarını Sundu!
  19. 23:28 Sadettin Saran, Fenerbahçe başkan adaylığı hakkında konuştu!
  20. 23:24 En Zeki Çocuklar Hangi Ayda Doğuyor? İşte Şaşırtıcı Sonuçlar!
Türkiye Haberleri