Anayasa Mahkemesi’nden, ihraç edilen 3 eski savcı için ‘ihlal’ kararı

Anayasa Mahkemesi’nden, ihraç edilen 3 eski savcı için ‘ihlal’ kararı

Anayasa Mahkemesi’nden, ihraç edilen 3 eski ... Anayasa Mahkemesi  (AYM), FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle meslekten ihraç edilen 3 cumhuriyet savcısı ve Can Dündar'ın villasının satışını...

Anayasa Mahkemesi  (AYM), FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle meslekten ihraç edilen 3 cumhuriyet savcısı ve Can Dündar'ın villasının satışını organize ettiği iddiasıyla tutuklanan avukat hakkında ihlal verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle meslekten ihraç edilen 3 cumhuriyet savcısı ve Can Dündar'ın villasının satışını organize ettiği iddiasıyla tutuklanan avukat Bekir Mustafa Yılmaz için ihlal kararı verdi. Yüksek Mahkeme, tutuklamaların hukuki olmaması nedeniyle Anayasa’nın 19’uncu maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Serik Cumhuriyet Savcısı Mustafa Açay, Artvin Cumhuriyet Savcısı E.A ve Alaşehir Cumhuriyet Savcısı Ali Aktaş, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle HSYK kararlarıyla meslekten ihraç edildi. Tutuklu yargılanan 3 eski savcı Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunarak, hukuka aykırı tutuklandıkları gerekçesiyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini öne sürdü. Açay, yargılandığı davada 6 Temmuz 2018'de, E.A. 17 Nisan 2018, Aktaş da 13 Şubat 2019 tarihinde beraat etti.

'KİŞİ HÜRRİYETİ VE GÜVENLİĞİ HAKKI İHLAL EDİLDİ'

Anayasa Mahkemesi, Açay ve E.A'nın başvurusunu 3 Temmuz, Aktaş'ın başvurusunu 17 Temmuz’da görüşerek üç başvuru için de ihlal kararı verdi. AYM, tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle Anayasa’nın 19’uncu maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Açay ve E.A ile ilgili ihlal kararları, oyçokluğuyla alındı. Mahkeme ayrıca Açay ve E.A’ya 27 bin 500 lira, Aktaş’a ise 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi. İhlal kararlarının gerekçelerinde şu tespitlere yer verildi:

"Tutuklama kararı ve soruşturma belgelerinde yer alan tespit ve değerlendirmeler kapsamında somut olayda suç işlendiğine dair kuvvetli belirtinin ortaya konulamadığı sonucuna varılmıştır. Kaldı ki bu tespit kovuşturma evresi bakımından da geçerlidir. Varılan bu sonuç karşısında tutuklama nedenlerinin bulunup bulunmadığına ve tutuklamanın ölçülü olup olmadığına ilişkin ayrı bir inceleme yapılmasına gerek görülmemiştir. Açıklanan gerekçelerle suç işlendiğine dair kuvvetli belirtiler ortaya konulmadan başvurucu hakkında tutuklama tedbirinin uygulanmasının kişi hürriyeti ve güvenliği hakkına ilişkin olarak olağan dönemde Anayasa’nın 19’uncu maddesinin 3’üncü fıkrasında yer alan güvencelere aykırı olduğu sonucuna varılmıştır."

AVUKAT YILMAZ İÇİN 'İHLAL' KARARI

Can Dündar’ın villasını satışını organize ettiği gerekçesi ile tutuklanan avukat Bekir Mustafa Yılmaz’ın bireysel başvurusu ise 17 Temmuz’da görüşüldü. AYM, 20 Şubat 2019’da adli kontrol şartıyla cezaevinden tahliye olan Yılmaz hakkında da ihlal kararı verdi. Mahkeme, tutuklamanın hukuki olmaması sebebiyle Anayasa’nın 19’uncu maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmederken, ihlal kararı oy çokluğu ilealındı. AYM ayrıca başvurucuya net 25 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

"Anayasa Mahkemesi’nden, ihraç edilen 3 eski savcı için ‘ihlal’ kararı" haberi, 11 Eylül 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Anayasa Mahkemesi’nden, ihraç edilen 3 eski savcı için ‘ihlal’ kararı haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Anayasa Mahkemesi’nden, ihraç edilen 3 eski savcı için ‘ihlal’ kararı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:51 Lamborghini'nin Yenilenen Logosu: Güçlü, Zarif, Cesur
  2. 14:43 Yapay Zeka: İş Dünyasında Devrim, Akademide Yenilik
  3. 14:39 Kosova'nın Kuzey Mitroviça Bölgesinde Türkçe Resmi Dil Oldu!
  4. 14:37 Babacan'dan Erdoğan'a maaşı çağrısı: "Milyonlarca emekliyi aldatmaktan vazgeçin!"
  5. 14:34 Osayi-Samuel Trabzonspor Fenerbahçe Maç’ı İçin "Şiddet Maçı Bıraktırmalıydı”dedi
  6. 14:30 Maryland'deki Köprü Faciası: 60 Milyon Dolarlık Kurtarma Çabaları Devam Ediyor
  7. 14:26 Bayraktar: Üretici ve Market Arasındaki Fiyat Farklarına Dikkat Çekiyor
  8. 14:18 Premier Lig'den Radikal Karar: Top Toplayıcı Çocuklar Artık Oyunculara Top Vermeyecek!
  9. 14:14 Goldman Sachs: İstanbul Seçimleri Türk Lirası Üzerinde Olumlu Etki Yaratabilir
  10. 14:06 Yeniden Refah Partisi'ne TGRT'ten Engel: İstanbul Adayları Programa Alınmadı
  11. 14:01 Tacikistan'dan Rusya'daki Konser Salonu Saldırısıyla İlgili 9 Şüpheli Gözaltına Alındı
  12. 13:57 Nida Tüfekçi Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri Şehitler İçin Vefa Hareketinde
  13. 13:54 Özel Okul Ücretleri Dudak Uçuklatıyor! 1 Milyon Liraya Ulaştı!
  14. 13:52 İEKKK Toplantısında Tunç Soyer'e Veda: "Yola Devam Ediyorum"
  15. 13:50 CHP'den İYİ Parti'ye Sert Tepki: "Kölelik İddialarına Karşı Duruş"
  16. 13:48 Bursa'da Metrobüs Projesi İçin Ön Sipariş Verildi: Mustafa Bozbey'in İncelemeleri
  17. 13:45 Çalışma Bakanı Işıkhan: "31 Mart'ta Yeni Bir Dönem Başlayacak"
  18. 13:45 Süper Lig 31. Hafta Hakemleri Belli Oldu: Öne Çıkan Maçlarda Kimler Düdük Çalacak?
  19. 13:41 Mert Çiller'e Eşine Yönelik Şiddet Davasında Adli Para Cezası Verildi
  20. 13:40 Tacikistan'da Moskova Saldırısıyla İlgili 9 Kişi Tutuklandı!
Politika Haberleri