Ankara Barosu'dan İçişleri Bakanlığı'na bağış yanıtı

Ankara Barosu'dan İçişleri Bakanlığı'na bağış yanıtı

Ankara Barosu'dan İçişleri Bakanlığı'na bağı... Ankara Barosu, İçişleri Bakanlığı’nın 81 ile gönderdiği “yardım toplama” konulu genelgesinin “hukuksuz” olduğunu açıkladı ve ilgili kanunları hatırlattı.İçişleri Bakanlığı’nın 81 ile gönderdiği 31 Mart tarihli...

Ankara Barosu, İçişleri Bakanlığı’nın 81 ile gönderdiği “yardım toplama” konulu genelgesinin “hukuksuz” olduğunu açıkladı ve ilgili kanunları hatırlattı.

İçişleri Bakanlığı’nın 81 ile gönderdiği 31 Mart tarihli “yardım toplama” konulu genelgesinin ardından koronavirüse karşı yardım kampanyası başlatan Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri’nin de bulunduğu bazı belediyelerin banka hesaplarına bloke konuldu. Ankara Barosu yaptığı yazılı açıklamayla genelgenin “hukuka ayrıkı” olduğunu belirterek, şunlara dikkat çekti: “Türkiye Cumhuriyeti’nin seçilmiş belediyelerinin resmi hesaplar aracılığıyla başlattıkları dayanışma hareketinin ‘bağış almak’ ile ‘yardım toplamak’ arasındaki kavramsal tartışmanın içerisine çekilmesinin zamanı değildir. Zira içinde olduğumuz zaman, ölümcül bir salgın ve ekonomik kaos dönemidir.”

‘DENETLENMESİ GEREKEN YARDIMLARIN NEREYE GİTTİĞİ’

“İçişleri Bakanlığı’nın anılan genelgesi ve bloke işlemi yukarıda belirttiğimiz hükümler doğrultusunda açıkça hukuksuz olmakla birlikte, sosyal hizmetlerin sunumu münhasıran ne yerel yönetimlere ne de merkezi yönetime aittir. Her ikisi tarafından ayrı ayrı sunulabileceği gibi ortaklaşa yapılması da mümkündür. Burada sorgulanması ve denetlenmesi gereken, toplanan bağışların gerçekten ihtiyaç sahiplerine gidip gitmemesi olmalıdır. Kaldı ki, iyilik temelinde başlatılan dayanışma hareketi, devlet organlarının bir diğerine tahakkümünü değil bütün kurumlarıyla birlik ve dayanışma içerisinde olmasını temsil etmelidir.”

“Uygulanan bu hukuksuzluğun karşısında şu hususların belirtilmesi zorunluluk halini almıştır” denilen açıklamada, şu kanunlar hatırlatıldı:

- Belediyeler Anayasa’nın 127. Maddesi uyarınca kendi özel kanunlarına tabidir.

- 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 14. maddesinde belediyelerin görevleri arasında “sosyal hizmet ve yardım hizmetlerinde bulunmak” sayılmış olup aynı kanunda belediyenin ve belediye başkanının yetkilerini düzenleyen 15. ve 38. maddeler ile belediyenin gelirlerini düzenleyen 59. maddesinde bağış kabul etmek yetkisi açıkça yer almaktadır.

- 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu ise yardımlar hakkında genel hükümleri düzenlemekte olup özel hükmün genel hükmü bertaraf edeceği genel prensibi yanında, aynı kanunun 31. maddesindeki “kamu kuruluşlarına tanınmış hak ve ayrıcalıklar saklıdır” şeklindeki düzenleme de kanun koyucunun özel hükmün “exclusif” (genel hükmü bertaraf edici) nitelikte olmasını arzu ettiğini ve iradesinin de bu yönde olduğunu açıkça göstermektedir.

"Ankara Barosu'dan İçişleri Bakanlığı'na bağış yanıtı" haberi, 02 Nisan 2020 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Ankara Barosu'dan İçişleri Bakanlığı'na bağış yanıtı haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ankara Barosu'dan İçişleri Bakanlığı'na bağış yanıtı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:55 Arda Güler Real Madrid'te ilk golünü attı
  2. 23:43 Okan Buruk'dan efsane sözler; “Büyük rekorlara imza atıyoruz”
  3. 23:34 Fernando Muslera'nın rekoru! Çok konuşulacak rekor!
  4. 23:28 Yıldız Tilbe Yepyeni Görünümüyle Hayranlarını Şaşırttı: Tanıyamayacaksınız!
  5. 23:19 Okan Buruk'tan derbi açıklaması geldi!
  6. 23:04 Safiye Soyman-Faik Öztürk çiftinden kötü haber geldi! Faik Öztürk felç geçirdi!
  7. 22:09 Galatasaray, Adana'dan 3 puanla ayrılıyor!
  8. 22:02 Cinsel Organına Salatalık Sıkışan Kolombiyalı Pes Dedirtti!
  9. 21:38 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'tan Tarihi Görüşme! Romanya Cumhurbaşkanı Lohannis Buluşması!
  10. 21:35 Altın Yatırımcıları Dikkat! Dünya Bankası'ndan Altın Fiyatları Hakkında Son Dakika Tahmini!
  11. 21:34 Gonca Vuslateri'nin Mutluluğu Taçlandı! Kızını Kucağına Aldı!
  12. 21:28 Pendikspor - Kayserispor maçında hakem değişikliği!
  13. 21:19 Kanser tedavisi gördüğü açıklanmıştı! Kral Charles Geliyor!
  14. 21:18 ATV'de Final Şoku! En Çok Sevilen Dizi Yayından Kaldırıldı!
  15. 21:15 Real Madrid O Gerçeği Açıkladı! Arda Güler 11'de!
  16. 21:09 CHP'li Akay'dan Mehmet Şimşek'e Sert Tasarruf Eleştirisi: "CHP Yapınca Mı Aklınıza Geldi?"
  17. 21:08 Bankalarda Devrim! 24 Yıllık Dolar Talimatında Değişiklik Yapıldı
  18. 21:08 Araba Hayalleri Yerle Bir! Türkiye'de Fiyatlar Durdurulamaz Hale Geldi!
  19. 21:00 Hem Şık Hem de Uygun: 2023 Egea Cross'un Yeni Fiyatları ve Özellikleri
  20. 20:36 Dış Kapıya Tuz Serpmenin Gizemli Faydaları! Atalarımızın Bilgeliği Gün Işığına Çıkıyor!
Politika Haberleri