Ankara Başsavcılığı BBC Türkçe'nin haberini yalanladı

Ankara Başsavcılığı BBC Türkçe'nin haberini yalanladı

Ankara Başsavcılığı BBC Türkçe'nin haberini ... Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, BBC Türkçe'nin Belçika'nın Gent şehrinde dört kadını öldüren Osman Çallı'nın Türkiye'ye iade edilmesiyle serbest kaldığına yönelik iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yapılan açıklamada, Belçika'nın Gent şehrinde aralarında eşi ve kız kardeşi de bulunan 4 kadını öldürdüğü suçlamasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Çallı'nın infaz işlemlerinin, Türkiye'ye iade edilmesi ardından uluslararası ve iç hukuk kurallarına uygun olarak yerine getirildiği belirtildi.

Dört kadını öldürdü

Gent şehrinde yaşayan Osman Çallı, 11 Kasım 2004 tarihinde eşi Teslime (25) ile hamile olan kız kardeşi Hacer Çallı'yı (19) silahla ateş ederek öldürdükten sonra Aalst kentine gidip, eski eşi ve kayınvalidesi ile evdeki erkeğe kurşun yağdırdı. Bu saldırıda ise eski eşi ve kayınvalidesi hayatını kaybederken, Belçikalı erkek ağır yaralandı. Tekrar Gent'e dönerken otomobilinin arıza yapması üzerine kadın sürücüyü silah zoruyla rehin alan Çallı, Gent'te eşiyle ilişki yaşadığını öne sürdüğü kişiyi de ağır yaraladı.

bbc-haber.jpeg

Müebbet hapis cezası aldı, Türkiye'ye iade edildi

Polise teslim olan Çallı, 4 yıl süren yargılama sonunda müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 5 yıl cezaevinde yattıktan sonra kalan cezasını Türkiye'de çekmek için başvuru yapan Çallı, 28 Haziran 2013 tarihinde Türkiye'ye iade edildi. Çallı, 2020'de infazı tamamlanarak tahliye edildi.

Başsavcılıktan açıklama geldi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Çallı'nın 2020'de infazı tamamlanarak tahliye edilmesi sürecine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada Osman Çallı'nın 2004 yılında 'kasten öldürme', 'öldürmeye teşebbüs', 'genel güvenliği tehlikeye sokma', 'nitelikli yağma' gibi eylemleri nedeniyle yargılandığı Oost-Vlaanderen Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 12 Ocak 2009 tarihinde verilen kararla ömür boyu (müebbet) hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildiği hatırlatıldı.

Açıklamada şöyle denildi:

Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Osman Çallı'nın cezasının infazı devam ederken kalan cezasını Türkiye'de çekmek istemesine yönelik talebinin Belçika adli makamlarınca uygun görülmesi üzerine Türkiye'de infaz işlemlerine başlanabilmesi amacıyla Ankara 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yapılan dönüşüm (uyarlama) yargılaması sonucunda; 4 kişiyi öldürme suçundan 4 kez ayrı ayrı müebbet hapis cezası ile birlikte diğer eylemleri sebebiyle de süreli hapis cezalarına 30.11.2012 tarihinde verilen karar ile hükmedilmiştir. Ancak uyarlama yargılaması sonucunda verilecek cezanın Oost-Vlaanderen Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen bir kez ömür boyu hapis cezasını geçemeyeceğine dair yasal düzenlemeler uyarınca müebbet hapis cezası üzerinden cezasının infazına karar verilmiştir.

BBC'nin haberine yalanlama geldi

BBC Türkçe'de yer alan haberi yalanlayan Başsavcılık, açıklamasını şöyle sürdürdü:

Osman Çallı'nın 28.06.2013 tarihinde Türkiye'ye iade edilmesi üzerine, infaz işlemlerinin Belçika'da yerine getirilmesi halinde 28.06.2015 tarihinde tahliye edilecek olan O.Ç'nin suç tarihinde yürürlükte olan 647 sayılı Cezaların İnfazı Hakkındaki Kanunun ilgili hükümleri uyarınca derhal infaz işlemlerine başlanılarak mevcut infaz düzenlemeleri uyarınca 10.11.2019 tarihi itibarıyla denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle, 10.11.2020 tarihi itibarıyla ise şartla tahliyesine karar verilerek infaz işlemleri tamamlanmıştır. Adı geçenin infaz işlemleri, lehe kanun ve infaz hukukunun derhal uygulanma prensipleri dikkate alınarak uluslararası ve iç hukuk kurallarına uygun olarak yerine getirilmiş olup, adı geçenin cezasını infaz etmediği ya da yeni çıkan yasal düzenlemeler doğrultusunda kişinin tahliye edildiğine yönelik yapılan haber ve paylaşımlar gerçeği yansıtmamaktadır.

"Ankara Başsavcılığı BBC Türkçe'nin haberini yalanladı" haberi, 16 Şubat 2022 tarihinde yazılmıştır. 16 Şubat 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Yargı kategorisi altında bulunan Ankara Başsavcılığı BBC Türkçe'nin haberini yalanladı haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ankara Başsavcılığı BBC Türkçe'nin haberini yalanladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yargı konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  2. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  3. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  4. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  5. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  6. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  7. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  8. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  9. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  10. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  11. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  12. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  13. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  14. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  15. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  16. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  17. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  18. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  19. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  20. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
Yargı Haberleri