Ankara'da bir "Gökçek masalı" daha.. "Mansur Yavaş ağaçları kuruttu" diyen Gökçek'in bu iddiası da yalan çıktı

Ankara'da bir

Ankara'da bir "Gökçek masalı" daha.. "Mansur... Yolsuzluk davalarından başını kaldıramayan ve partisi AKP tarafından zorla görevinden istifa ettirilen Melih Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş hakkında ortaya attığı iddia da yalan çıktı.

 

Teyit.org'un edindiği bilgilere göre Malazgirt Bulvarı’nda bulunan ağaçlar Mansur Yavaş döneminde değil, 2016’da kurumaya başlamış. İşte teyit.org'un yayınladığı haber: Eski Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek, sosyal medyada paylaştığı bazı gönderilerde, kendi döneminde dikilen ağaçların, Mansur Yavaş döneminde 16 ay içinde kuruduğunu iddia etti. Bu gönderilerden yalnız biri yaklaşık 6 bin kez beğenildi.

Ancak iddia doğru değil. Malazgirt Bulvarı’nda bulunan ağaçlar Mansur Yavaş döneminde değil, 2016’da kurumaya başlamış. Kurumanın temel sebebi ise, ağaçların dikildiği alandaki toprağın altında asfalt bulunması ve köklerin gelişememesi.

LOKASYONDAKİ AĞAÇLARIN ESKİ FOTOĞRAFLARINDA DA KURULUK VAR

Melih Gökçek’in paylaştığı görüntülerdeki bölge olan Malazgirt Bulvarı için Google Maps üzerinden geçmişte kaydedilmiş görüntülere baktığımızda, bölgede bulunan ağaçların bazılarının 2018 Haziran ayında da kuru olduğunu görüyoruz. Haziran 2018’de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’ydı.

Malazgirt Bulvarı, Haziran 2018.

Malazgirt Bulvarı, Haziran 2018.[/caption] Malazgirt Bulvarı’nın 2017 Eylül ve 2019 Ekim ayında kaydedilmiş görüntülerinde de ağaçların kuru olduğunu görüyoruz. Ancak sonbahar aylarında mevsimsel olarak ağaçların yapraklarını dökmesi olağan olabilir. Çünkü bu, kışın yapraklarını döken bir tür.

Malazgirt Bulvarı, Eylül 2017

Malazgirt Bulvarı, Eylül 2017

Malazgirt Bulvarı, Ekim 2019

Malazgirt Bulvarı, Ekim 2019

AĞAÇLAR BETON ZEMİN ÜZERİNE DİKİLMİŞ

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin peyzaj ve çevre düzenlemeleri işlerinden sorumlu Anfa’nın, Malazgirt Bulvarı’ndaki ağaçlarla ilgili açıklamasına göre, 2019 Haziran ayında yapılan kazıda, 2014 yılında dikim yapılan ağaçların dikildiği alandaki toprağın altında asfalt bulunduğu ortaya çıktı. Hatta bölgede ağaçlarla beton bariyer arasındaki mesafe, bazı yerlerde 1,5 metreye kadar düşüyordu. Yani normalde kentsel alanlara uygunluğu ve dayanıklılığı ile bilinen bu ağaçların zemininde yeterli toprak yoktu. Ağaçların betonların arasına ve asfaltın üzerine dikildiği için, zaman içinde kurumuş olması epey doğal. Nitekim kuruma, 2016 yılının sonbaharı itibariyle başlamış. Anfa’nın açıklamayla birlikte paylaştığı 9 Temmuz 2019 tarihli görsellerde toprağın altındaki beton bloklar görülüyor:

AĞAÇLAR 2016’DA KURUMAYA BAŞLAMIŞ

Teyit, konuyla ilgili detaylı bilgi almak için Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ulaştı. Yetkililer Malazgirt Bulvarı’nda bulunan ağaçların 30 Temmuz 2020 tarihli durum raporunu gönderdi. Rapora göre Malazgirt Bulvarı’na 2014’te tilia tomentosa türünde 370 ağaç dikildi. Tilia tomentosa, yani küp ıhlamur ağacının yetişebildiği bölgeler arasında Ankara da bulunuyor. Bu türe Anıtkabir ve Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nde de rastlanıyor. 30 Temmuz 2020 itibariyle bölgede 361 adet ağaç var, çünkü dokuz kuru ağaç 2019 yılında tutanakla kaldırılmış. Bölgede şu anda 16 kuru ağaç daha bulunuyor. Rapora göre, bölgede bulunan tilia tomentosa çeşidi ağaçlarda, 2016 sonbaharı itibariyle kuruluk görülmeye başlanmış. Ağaçlarda beton bariyerler ile ağaçların arasındaki mesafenin geniş olduğu alanlarda kuruma görülmezken, ağaçlar ile beton bariyer arasında bulunan mesafenin dar olduğu alanlarda ağaç köklerinin gelişemediği tespit edilmiş. Ayrıca bulvarın genelinde rüzgar hareketinin fazla olması nedeniyle de kuruma olabileceği düşünülüyor. Kısacası ağaçların kurumasının sebebi, ağaçların vaktiyle toprak yerine beton zemine dikilmesi ve köklerinin genişleyememesi. Ankara Büyükşehir Belediyesi, 2014’te dikimi gerçekleştirilen ağaçlar için, KDV hariç toplam 5 milyon 394 bin 647 TL para harcandığını belirtti. Yani ağaçlar 2014’te adedi 5 bin 319 TL’ye satın alınmış. Sonuç olarak iddia doğru değil. Malazgirt Bulvarı’ndaki ağaçların bazılarının kurduğu doğru, fakat kuruma Mansur Yavaş döneminde değil, 2016’da başlamış. İddia, çarpıtmaya örnek.

"Ankara'da bir "Gökçek masalı" daha.. "Mansur Yavaş ağaçları kuruttu" diyen Gökçek'in bu iddiası da." haberi, 06 Ağustos 2020 tarihinde yazılmıştır. 06 Ağustos 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Ankara'da bir "Gökçek masalı" daha.. "Mansur Yavaş ağaçları kuruttu" diyen Gökçek'in bu iddiası da.. haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ankara'da bir "Gökçek masalı" daha.. "Mansur Yavaş ağaçları kuruttu" diyen Gökçek'in bu iddiası da.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:26 Trabzonspor'dan Salih Uçan ve Oliver Torres Hakkında O Açıklama Geldi!
  2. 19:19 Fenerbahçe'nin THY Avrupa Ligi play-off'unda Monaco ile karşılaşmaları belli oldu!
  3. 18:56 Piyasalarda Dalgalı Seyir: BIST 100 Düşüşle Kapanış Yaptı, Bankacılık Endeksi Arttı
  4. 18:51 TCMB'den Piyasa Düzenlemesi: Menkul Kıymet Tesis Oranı %1'e İndiriliyor
  5. 18:44 Sağlıklı ve Lezzetli Atıştırmalık: Pratik Hurma Topları Tarifi
  6. 18:37 Rönesans Rezidans Faciası: Müteahhidin Çarpıcı Savunması 'Bina Yan Yattı, Çökme Olmadı'
  7. 18:31 Tokat'ta meydana gelen 5.6 büyüklüğünde deprem
  8. 18:26 Arsenal, Ferdi Kadıoğlu'nu Gözlemlemek İçin İstanbul'a Gözlemci Gönderdi
  9. 18:20 Web Bağlantısı Sorunlarına Hızlı Çözümler: İnternet Deneyiminizi İyileştirin!
  10. 18:14 Senatör Nelson: Çin'in Gizli Uzay Programları ABD'yi Uyandırmalı
  11. 18:09 İran Komutanı: İsrail'in Nükleer Tesise Saldırı Tehdidi, Politika Değişikliğine Neden Olabilir
  12. 17:59 Domateslerin Uzun Süre Taze Kalması İçin Pratik Yöntemler
  13. 17:52 Antalya'daki Teleferik Kazası: Tutuklu Belediye Yetkililerinin İtirazı Reddedildi
  14. 17:37 İbrahim Hacıosmanoğlu, TFF Başkanlığına adayı oldu!
  15. 17:32 Denizlispor’da sezon kapandı! Bekir Turaç Böke'den Haber!
  16. 17:28 İsrail'den İran'a karşı "diplomatik atak" geldi!
  17. 17:24 Ronald Araujo'dan İlkay Gündoğan'ın O Sözlerine Hemen Cevap Geldi!
  18. 17:20 Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder açıklamalar yaptı! “Hata lüksümüz yok”
  19. 17:12 Trabzonspor'da O Futbolcuyla Yollar Ayrılacak!
  20. 17:10 Et ve Süt Kurumu'ndan Büyük Zam: Yüzde 25 Artış!
Politika Haberleri