Antik kent define avcılarının hedefi oldu

Antik kent define avcılarının hedefi oldu

Antik kent define avcılarının hedefi oldu Antalya'daki Trebenna Antik Kenti'nde define avcıları tarafından yapılan kaçak kazılar sonucunda antik yapılar zarar gördü. Definecilerin dedektörlerle arama yaparak mezarları kazdığı belirlendi.

Antalya'nın Konyaaltı ilçesi sınırlarında bulunan tarihi M.S 2. yüzyıla kadar uzanan Trebenna Antik Kenti, defineciler tarafınca talan ediliyor. Kent merkezine yakın olan antik kente gelen define avcıları, dedektörlerle değerli metal arayarak antik yapıları ve mezarları tahrip ediyor.

Konyaaltı ilçesi sınırlarında bulunan ve tarihi M.S. 2’nci yüzyıla kadar uzanan Trebenna Antik Kenti, kaçak kazı yapan defineciler tarafınca talan ediliyor. Kent merkezine yakın olmasına rağmen, çok az bilinen antik kente gelen define avcıları, beraberinde getirdikleri dedektörlerle değerli metal arıyor. Antik kentin kapısı başta olmak üzere ayakta duran yapıların birçoğuna zarar veren bu kişiler, mezar başlarının bulunduğu alandaki 3 antik mezarı da kazdı. Bir mezarı 2 metre kadar kazan definecilerin altın ya da benzeri değerli metal bulup bulmadıkları bilinmiyor.

"CIHAZLAR YALNIZ ZARAR VERIYOR, IŞE YARAMIYOR"

Bazı kişilerin antik kentlerde define aradığını, bunu da dedektörlerle yaptığını anlatan Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birim Sorumlusu Cemil Karabayram, cihazın bilinenin aksine işe yaramadığını söyledi. Bir pazarlama stratejisi olarak altına farklı tonda, gümüşe farklı tonda ses çıkarıp uyardığı yönündeki bilgilerin doğru olmadığını anlatan Karabayram, "Likya'nın dağları, Pamfilya'nın dağları, hatta Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'da birçok yeri tahrip ediyorlar. Bunu da dedektörle yapıyorlar. Aslında bu cihaz bir yalan, kabus" dedi.

"SABAHA KARŞI VE GECE SAATLERINDE KAZILAR YAPILIYOR"

Avrupa'da bu türden cihazların ruhsatsız satışının yasak olduğunu belirten Cemil Karabayram: "Bu dedektör satışlarının kısıtlanması lazım. Arkeolojik alanlar bir kabusa mahkum edildi. Devlet elinden geldiğince her yeri koruyor fakat sabaha karşı ve gece kazıyorlar. Çerez gibi satıyorlar bu cihazı. Ruhsata tabi olması lazım. Arkeolojiye sıkılmış bir kurşun bu. İnternette her yerde var bu cihaz. Kişi silah ruhsatı aldığı gibi dedektör için de ruhsat alsın. Arkeolojiye sıkılan bu kurşunları temizlemek bizim görevimiz" diye konuştu.

"CIHAZLAR, KÜÇÜK BIR TENEKE PARÇASINA BILE ÖTÜYOR"

Jeofizik Mühendisi İlyas Toklu da dedektörün çalışma mantığını söyledi. Bu türden cihazları satanların para kazandığını, alanların ise kazanç elde edemediğini söyleyen Toklu, "Altın, gümüş, bakır ayrımı yapabilecek kapasitede bir cihaz değildir. Altında farklı, gümüşte farklı, bakırda farklı sinyaller veriyor, diye pazarlanıyor. Böyle bir cihaz da yok zaten. Değerli metallerin elektrik geçirgenlik özelliği virgülden sonraki rakamlarla ifade edilecek kadar küçük farklılık gösterir" dedi.

Dedektörlerin aslına bakarsak mayın tespiti için geliştirildiğini anlatan Toklu, "Yerin 30-50 santimetre altındaki mayını tespit etmek için geliştirilmiş cihazlar. Öyle metrelerce derindeki altını falan bulamaz. Kaz babam kaz, sonra kendini üzüyor. Ufak bir teneke parçasına bile öten bir cihaz. 30 santimetreye kadar hassasiyeti olan cihazlar" diye konuştu.

Diğer yandan internette dedektör satışı da açık şekilde yapılıyor. Üstelik herhangi bir belge de istenmiyor. 15 bin liradan başlayıp 200 bin liraya kadar fiyatlarla dikkati çeken dedektörlerin bazıları ise "Altın ve define avcıları için geliştirilen dedektör" yazılarak pazarlanıyor.

 

"Antik kent define avcılarının hedefi oldu" haberi, 12 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 12 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Çevre kategorisi altında bulunan Antik kent define avcılarının hedefi oldu haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Antik kent define avcılarının hedefi oldu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Çevre konusunda 17 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:35 Rekabet Kurumu Google'a ceza yağdırdı!
  2. 01:32 İsrail sivilleri hedef almaya devam ediyor
  3. 01:26 Beşiktaş'ın yeni teknik direktörü belirlendi! İmzalar yakında atılacak
  4. 01:23 Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcılıklarına atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı
  5. 01:21 Kamuda tasarruf tedbirleri genelgesi Resmi Gazete'de
  6. 01:18 Biber alırken tatmadan acı olduğunu anlamanın yolu!
  7. 01:17 Ali Koç Real Madrid'in efsane ismi ile yüzyılın bombasını patlatıyor!
  8. 01:15 HPV aşısı nedir ve ücretsiz HPV aşı başvurusu nasıl yapılır?
  9. 01:12 Arı ekmeği/perga nedir? Arı ekmeğinin kullanım alanları nelerdir?
  10. 01:12 ABD-Rusya Uzay Gerilimi: Cosmos-2553 Uydusu Tartışması
  11. 01:09 James Webb Uzay Teleskobu iki büyük kara deliğin birleştiğini ortaya çıkardı!
  12. 01:09 Cumhurbaşkanlığı'nın 'tasarruf' genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı
  13. 01:09 Einstein'ın teorisi kanıtlandı: Kara delik araştırması detayları
  14. 01:09 Ibu Yanardağı'nda Uyarı Seviyesi Yükseldi: Endonezya'da Volkanik Faaliyetler Alarm Veriyor
  15. 01:06 Tarım arazisi uyarısı: Hobi bahçesi olarak almayın!
  16. 01:05 İmamoğlu'ndan 28 Şubat kararı yorumu: "Normalleşmenin etkileri"
  17. 01:03 Tarihte bugün: 17 Mayıs'ta gerçekleşen bazı önemli olaylar
  18. 01:00 Galatasaray, İlkay Gündoğan Transferi İçin Harekete Geçiyor!
  19. 00:56 Uzmanı uyardı: Gram altın alıp satacaklar dikkat!
  20. 00:55 Sermaye Piyasası Kurulu iki şirketin halka arzını kabul etti
Çevre Haberleri