Halkbank, Amerika’daki davada anlaşma için savcılarla masada

Halkbank, Amerika’daki davada anlaşma için savcılarla masada

Halkbank, Amerika’daki davada anlaşma için s... Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, ABD’de devam eden Halkbank davasıyla ilgili birkaç koldan strateji yürüttüklerini açıkladı. Banka bünyesinde 30 kişilik heyet davayı takip ediyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda soruları cevaplayan Arslan, dava için ABD’nin en önemli ve en iyi hukuk firmalarından biriyle çalıştıklarını, ayrıca banka içinde 30 kişilik bir heyet teşkil ettiklerini söyledi.

“ANLAŞMAK İÇİN SAVCILIKLA TEMAS HÂLİNDEYİZ” 

Yabancı Devlet Yargı Bağışıklığı Kanunu’na göre yabancı devlet organlarının ABD’de yargılanamayacağını, Halkbank’ın da bu yasaya tabi olduğunu iddia eden Arslan, “Bu savunmamız kabul edilirse dava düşer. Bununla birlikte diğer yandan da savcılıkla temas hâlindeyiz. Acaba dava bitmeden de birtakım anlaşma zeminleri olabilir mi? Onu da başka bir ekip üzerinden yönetmeye çalışıyoruz.” dedi.

Arslan, Halkbank’ı ilgilendiren ilk davanın eski genel müdür yardımcısı Hakan Atilla’nın 32 ay hapis cezasını çekmesinin akabinde tahliye edilmesiyle sonuçlandığını, Halkbank’a yönelik kurumsal davanın ise devam ettiğini dile getirdi.

Ana davada henüz esastan duruşmalara geçilmediğini belirten Arslan, “Orada bir takım yasal imkânları kullanmak istiyoruz. ABD’nin en önemli, en iyi hukuk firmalarından birisiyle çalışıyoruz. Firmada, aralarında New York Barosu’na kayıtlı Türk arkadaşlarımız da var. Banka içinde yaklaşık 30 kişilik bir heyet kurduk, bu heyetin tamamen amacı bu davayı yürütmektir. Savcılıktan hâlâ bize verilmeyen deliller var, onları da istedik.” dedi.

TEMYİZ MAHKEMESİ HENÜZ KARAR VERMEDİ

Osman Arslan, Yargı Bağışıklığı taleplerinin lehte sonuçlanmaması halinde durdurulmuş olan dava ve duruşmaların bölge mahkemesinde devam edeceğine işaret ederken, “Biz, bir taraftan da bu davaya ciddi bir şekilde savunma hazırlıyoruz, güçlü bir savunma stratejisi geliştirmeye çalışıyoruz. Savcılıkla temas halindeyiz, acaba dava bitmeden de birtakım anlaşma zeminleri olabilir mi? Onu da başka bir ekip üzerinden o süreçleri de yönetmeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

HALKBANK, 20 MİLYAR DOLANDIRICILIĞA ARACILIK ETMEKLE SUÇLANIYOR

İtirafçı olan Reza Zarrab’ın İran’a kanun dışı yollarla para taşıdığı suçlamasıyla 2016 yılında tutuklanmasının ardından başlayan davada New York Güney Bölge Savcılığı, 2019 yılı ekim ayında da Halkbank hakkında “dolandırıcılık ve kara para aklamak” gibi suçları içeren bir iddianame hazırladı.

Halkbank, ABD’nin İran’a uyguladığı mali müeyyideleri delmek amacıyla kurulan paravan şirketlerin 20 milyar dolara varan işlemlere aracılık etmek ve olası yaptırımları engellemek amacıyla ABD Hazine Bakanlığı’nı yanıltmakla suçlanıyor.

Halkbank davasının 45 sayfalık iddianamesinde Reza Zarrab ve İran’a yönelik ambargoyu delmekten suçlu bulunarak 32 ay hapis cezasına çarptırılan Hakan Atilla‘nın yanı sıra eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bankanın eski Genel Müdürü Süleyman Aslan ile eski Dış Operasyonlar Müdürü Levent Balkan’ın isimleri de suç ortağı olarak geçiyor. Halkbank’ın itirazı 12 Nisan’da temyiz mahkemesi tarafından değerlendirildi.

"Halkbank, Amerika’daki davada anlaşma için savcılarla masada" haberi, 27 Haziran 2021 tarihinde yazılmıştır. 27 Haziran 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Halkbank, Amerika’daki davada anlaşma için savcılarla masada haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Halkbank, Amerika’daki davada anlaşma için savcılarla masada 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:10 Ekonomik Kriz Türkiye'de Çocuk İşçiliğini Artırıyor
  2. 16:08 Konut Piyasasında Son Dakika Gelişme! Fiyatlar Neden Düşüyor?
  3. 16:08 Yeşilçam'ın Efsanesi Kaza Geçirdi! Yoğun Bakıma Alındı
  4. 16:03 Karasu'da Köpeğin Ezilmesi Olayı: Sürücünün Düyarsızlığı Toplumsal Tepkiyle Karşılandı
  5. 16:00 Fenerbahçe - Beşiktaş Derbisinin Hakemi Belli Oldu: Volkan Bayarslan
  6. 15:52 Fenerbahçe Beko EuroLeague'de Monaco'yu Uzatmada Geçerek Seride 1-0 Öne Geçti
  7. 15:51 Belarus Lideri: Rusya-Ukrayna Barışı İçin İstanbul Anlaşması Önemli
  8. 15:45 Enerji Dönüşümünde Batarya Teknolojilerinin Yükselişi: IEA Raporu
  9. 15:43 Sokak Köpeğinin Saldırısında Yaralanan Genç Kızın Ayağı Kırıldı
  10. 15:32 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Ermenistan'ın İntikamcı Eğilimleri Endişe Verici
  11. 15:29 EURO 2024: Almanya'da Heyecan Dorukta!
  12. 15:25 Tavuk Etinde Fiyat Patlaması: Tedarik Sıkıntısı İstanbul'u Vuruyor
  13. 15:22 Gümrükte Terk Edilen Michael Jordan İmzalı Spor Ayakkabılar İhaleyle Satışa Çıktı
  14. 15:18 Mescid-i Aksa'ya Sabah Baskını: Gerilim Tırmanıyor
  15. 15:14 Sergio Oliveira'nın Galatasaray Macerası: Tartışma ve Beklentilerin Altında Performans
  16. 15:11 Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu: Nakit Avans ve Kredi Kartı Faizleri Ne Olacak?
  17. 15:10 Japonya'da Dolar Karşısında Yen Değer Kaybı Endişesi: Yetkililerden Uyarı ve Hazırlık Sinyali
  18. 15:07 Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Fahiş Fiyatlarla Mücadelede Kararlılık Artıyor
  19. 15:05 Gönül Dağı Setinde Taciz Skandalı: Mahkeme Kararı Açıklandı!
  20. 15:03 Dondurma Kaşığı İle Çikolatalı Kurabiye Tarifi!
Ekonomi Haberleri