Araç sahipleri dikkat: Benzin, motorin ve LGP'de yeni zam var mı?

Araç sahipleri dikkat: Benzin, motorin ve LGP'de yeni zam var mı?

Araç sahipleri dikkat: Benzin, motorin ve LG... Küresel merkez bankalarının faiz artırımlarının talebi azaltması ve OPEC+'nın arzı kısıtlaması nedeniyle, Brent petrol fiyatları son zamanlarda 80 doların üzerinde dar bir bantta dalgalanıyor. Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen, petrol fiyatlarının geleceği konusundaki soruları yanıtladı.

Küresel merkez bankalarının faiz artırımlarının talebi azaltması ve OPEC+'nın arzı kısıtlaması nedeniyle, Brent petrol fiyatları son zamanlarda 80 doların üzerinde dar bir bantta dalgalanıyor. Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen, petrol fiyatlarının geleceği konusundaki soruları yanıtladı.

Petrol fiyatlarının akaryakıt pompalarındaki benzin ve mazot fiyatları üzerinde doğrudan etkisi olduğu düşünüldüğünde, herkesin kafasında aynı soru var: Petrol fiyatları düşecek mi, yoksa yükselecek mi?

Uzmanlar, Brent petrol için üst bant hareketinin 90-95 dolar aralığında, alt bant hareketinin ise 70-75 dolar civarında olabileceğini belirtiyor.

ARAÇ SAHİPLERİ DİKKAT! PETROL İÇİN KİLİT OPEC+'NIN KARARLARI OLACAK

Orta Doğu'daki gerilimler, özellikle İsrail-Filistin Savaşı gibi olaylar, Kızıldeniz'deki deniz ticaretinin riskleri, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası kararları ve OPEC+'nın alacağı arz kararları, petrol fiyatlarının yönünü belirleyen ana etmenler arasında yer alıyor.

Petrol fiyatlarının akaryakıt maliyetleri üzerindeki büyük etkisi nedeniyle, insanlar petrol fiyatlarının geleceği hakkında merak içindeler. Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen, bu konudaki soruları yanıtladı.

"Petrol tutarları şu anda baskı altında. Özellikle talebin zayıflamış olması fiyatların yukarı gitmesini engelliyor. Faiz artırımları küresel ekonomiyi yavaşlaştı. Bu da petrol talebini düşürdü. Burada Çin'e dikkat etmek gerekiyor. Çin ekonomisinin zayıflıyor olması talebi düşürüyor. Çünkü dünyanın en büyük petrol ithalatçılardan birisi Çin.

Diğer tarafta ise bakarsak OPEC+ ülkeleri arzı azaltarak petrol fiyatlarındaki düşüşü sınırlıyor. Burada Suudi Arabistan'ın arzı azaltmış olması tutarları yukarı yönlü destekledi. Dünyanın en büyük petrol şirketi ARAMCO da petrol satış fiyatlarını düşürdü. Kısacası BRENT bir yanda arz endişeleri bir yanda da talep endişeleri arasında sıkıştı.

Aşağıda 70-75 dolar bandı var. Yukarıda ise 90-95 dolar bandı var. Bu aralık dışına çıkacak bir petrol tutarları şimdilik beklemiyorum. Ama gelen haberlere göre dalgalanan petrol izliyoruz kısa vadede. Yükselişlerin genel olarak sınırlı kaldığı dikkat çekiyor.

Orta ve uzun vadeyi düşünürsek petrol tutarları bir miktar yükseliş trendine girdi diyebiliriz. Özellikle faiz indirimlerinin başlayacak olmasıyla küresel ekonomide bir canlanma olacak. Bu canlanmada talebi artıracak unsurlardan bir tanesi. Bu talebin artmasıyla birlikte arzında düşük olmasıyla fiyatlarda yukarı yönlü bir hareket görebiliriz. Ancak burada petrolde yönü tayin edecek ülke Suudi Arabistan olacak. Bu ülkenin arzı azaltıcı ve artırıcı kararları petrol fiyatlarında yönü belirleyecek.

Temelde toparlarsak, 2024'te faiz indirimlerinin gelecek olması küresel ekonomide sanayi aktivitelerini hızlandıracak. Buda sanayinin en büyük girdilerinden olan petrol talebini artıracak. Bu nedenle petrolde genel trend yukarı olacak. Fiyatlarda asıl belirleyici olacak durum ise OPEC+'nın arz kararları olacak," şeklinde konuştu. 

"Araç sahipleri dikkat: Benzin, motorin ve LGP'de yeni zam var mı?" haberi, 21 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 21 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Araç sahipleri dikkat: Benzin, motorin ve LGP'de yeni zam var mı? haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Araç sahipleri dikkat: Benzin, motorin ve LGP'de yeni zam var mı? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 09 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:44 Beşiktaş ile Galatasaray'ın eski sponsoru tam 563 milyon borç ile iflas etti
  2. 04:33 Almanya'da iflas krizi: Nisanda Almanya'da iflas başvuruları yüzde 28,5 arttı
  3. 04:15 Çikolata krizi sona eriyor: Kakao fiyatlarında ciddi bir düşüş yaşanıyor!
  4. 04:15 Biden açıkladı: "İsrail, Refah'a geniş çaplı saldırı başlatırsa silah göndermeyi durduracağız"
  5. 03:08 Kuzey Makedonya'nın yeni cumhurbaşkanı seçildi
  6. 02:43 Promosyon alacaklar için Temmuz'a kadar beklemeye gerek yok! Tutarlar 20.000 TL'ye kadar çıkabilir
  7. 01:36 Uzman isim kötü haberi verdi: Türkiye artık suyu olmayan bir ülke!
  8. 01:33 Arda Turan'ın Fatih Terim'e yönelik yaptığı açıklama Galatasaray taraftarlarını kızdırdı!
  9. 01:33 En sevdiğiniz renk sizin hakkınızda ne söylüyor?
  10. 01:30 Dervişoğlu'ndan 'iktidar yolculuğu' mesajı: "İdeallerimize kesinlikle ulaşacağız"
  11. 01:30 Çocuğunuzun sağlıklı, mutlu, akıllı, yetenekli ve dirençli olmasını istiyorsanız bunları yapın!
  12. 01:28 Tamamen sindirilmesi için süzme peynirin yanında ne tüketmelisiniz?
  13. 01:25 Tüm çalışanları ilgilendiriyor: Sözleşmenizde bu madde varsa dikkat!
  14. 01:21 Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan dikkat çeken açıklama: Deprem için riskli bölgeleri tek tek saydı!
  15. 01:18 Elinde Türk lirası olanlar dikkat: Piyasa kahini Selçuk Geçer dolar için rekor seviyeyi açıkladı!
  16. 01:15 Kirayı asla elden vermeyin: Bir kiracının başı böyle yandı
  17. 01:14 Darbe aldıkça sertleşen malzeme: Depreme karşı binalarda kullanılabilir mi?
  18. 01:11 Söyleyenden dinleyen arif gerek atasözünün anlamı
  19. 00:55 Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Sırbistan Ziyareti: Stratejik İş Birliği ve Ortak Gelecek Vurgusu
  20. 00:53 Galatasaray'ın Yıldızı Mauro Icardi: Sezonun Parlayan Gol Makinesi!
Ekonomi Haberleri