Aslı Baykal: Türkiye’nin geleceği Kürtlerdedir

Aslı Baykal: Türkiye’nin geleceği Kürtlerdedir

Aslı Baykal: Türkiye’nin geleceği Kürtlerdedir Sosyal medya paylaşımları hakkında konuşan Aslı Baykal, "Türkiye’nin geleceği Kürtlerdedir" dedi

Geçen günlerde Kürtlerle ilgili kullandığı ifadeler ve attığı Kürtçe paylaşımlarla dikkati çeken Eski CHP'nin Genel Başkanı Deniz Baykal’ın kızı Prof. Dr. Aslı Baykal'dan açıklama geldi. Aslı Baykal, söz konusu paylaşımı için, "Net ifade edeyim. Siyaset içinde bir parti için oy talep eden birisi olmadığımdan, güncel siyasetle ilgili bir mesaj değil. Ancak büyük harfle, siyasetten bahsedeceksek çok da siyasi bir mesaj" dedi. Aslı Baykal, "Kürtlerin oyunu alamayanın seçim kazanamayacağı bir aritmetik kompozisyondayız" diye konuştu.

Kürdistan 24'e konuşan Baykal, “Kürtlere yönelik bu yaklaşımınız seçim öncesi bir mesaj mı yoksa tamamen şahsi bir karar mı?” sorusuna, “Net ifade edeyim. Siyaset içinde bir parti için oy talep eden birisi olmadığımdan, güncel siyasetle ilgili bir mesaj değil. Ancak büyük harfle, siyasetten bahsedeceksek çok da siyasi bir mesaj. Kürtçe'nin bu ülkenin bir değeri ve bu kimliği ile bir milli güç unsuru olduğunu vurgulamak, hele ki içinde bulunduğumuz zaman diliminde çok önemli" diye yanıt verdi.

Baykal, "Kürtçe bilmeyen bir siyasetçinin milyonlarca seçmenin gönlüne dokunabilmesi mümkün değil. Bugün ben başladım, yarın bütün siyasetçilerin Kürtçe öğreneceklerine eminim” diye devam etti.

"Ben Kürtçe'nin serbestisinden yanayım"

"Attığınız Kürtçe tweetlerden henüz birkaç gün önce DEVA Partisi’nin anadilde eğitimle ilgili açıklamalarını sert bir dille eleştirdiniz. Söylemleriniz çelişmiyor mu?" sorusuna da Baykal şu yanıtı verdi:

“Hiç çelişmiyor. Ben Kürtçe'nin serbestisinden yanayım. Anadil eğitiminden yanayım. Anadilde eğitim ise başka bir konu. Devletin resmi dili ile anadil serbestisini karıştırmak ve çift dilli eğitimi gündeme getirmek özgürlüklerin konuşulmasının önüne bir set çeker. Kürtçenin serbestçe konuşulduğu, Kürtçe eğitiminin serbest olduğu bir zeminde anadilde eğitim konusu tali bir konudur."

"Türkiye’nin geleceği Kürtlerdedir”

Aslı Baykal ayrıca, Altılı Masa’nın ‘Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nde Kürtçeye ve Kürt sorununa yer vermemesine değinerek, “Türkiye’de Kürtler yokmuş gibi davranılarak oluşturulan politikaların Türkiye’ye de Türk milliyetçilerine de faydası yoktur. Ben Atılı Masa’nın bu yok sayma siyasetine karşı Türkiye’nin geleceğinin Kürtlere bağlı olduğunu ve Kürtlerin ulus-devleti ve eşit vatandaşlığı tam olarak içselleştirmeleriyle yükseleceğini düşünüyorum. Yani Türkiye’nin geleceği Kürtlerdedir de” dedi.

"Kürtlerin oyunu alamayanın seçim kazanamayacağı bir aritmetik kompozisyondayız"

Baykal yaptığı, "Türkiye’nin geleceği bu seçimde Diyarbakır’da inşa edilecek. Diyarbakır, geleceğimizin rotasını çizecek" paylaşımı hakkında ise, "Diyarbakır çok sembolik bir şehir. Önümüzdeki seçimin kazananının belirlenmesinde Kürt seçmenin büyük bir inisiyatifi olacak. Hatta deyim yerindeyse Kürtlerin de desteğini alanın seçilebileceği bir seçim. Kürtlerin oyunu alamayanın seçim kazanamayacağı bir aritmetik kompozisyondayız. Diyarbakır da bu düğümün demografik olarak çözüleceği şehir" ifadelerini kullandı.

"Kürt dilinin serbestisinin tartışılmasını bile utanç verici buluyorum"

Söz konusu röportajını sosyal medya hesabından paylaşan Aslı Baykal, "Bizi Türk yapan unsurlardan biri de Kürt vatandaşlarımızdır. Dolayısıyla Kürtçedir. Kürt dilinin serbestisinin tartışılmasını bile utanç verici buluyorum" notunu düştü.

"Aslı Baykal: Türkiye’nin geleceği Kürtlerdedir" haberi, 04 Şubat 2023 tarihinde yazılmıştır. 04 Şubat 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Aslı Baykal: Türkiye’nin geleceği Kürtlerdedir haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Aslı Baykal: Türkiye’nin geleceği Kürtlerdedir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:22 İsmail Kartal: 5'te 5 yapabilirsek, hedefimize ulaşma şansımız olabilir
  2. 10:18 Hatay'da afetzedelerin sorunları büyüyor: Hava tozlu, konteynerler böcekli
  3. 09:51 ‘Yakışıklılığınızın dezavantajını Gupse Özay görüyordur’ sorusuna Barış Arduç'tan jet yanıt
  4. 09:47 11 Hükümet Konağı ihalesi yapıldı: Toplam bedeli 1 milyar 189 milyon
  5. 09:40 Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu: Yeni anayasa bir vizyon ister fakat ortada bundan eser yok
  6. 09:34 ATV'nin sevilen dizisi için apar topar final kararı
  7. 09:30 Alman basını: Nico Hulkenberg Audi ile anlaştı, resmi açıklama yakın
  8. 09:24 Yeni anayasa için havuz kurulacak: Süreci Numan Kurtulmuş yönetecek
  9. 09:16 Pazarcık'ın yeni belediye başkanı anlattı: Son mesai saatinde 4.5 milyonluk fatura kesildi
  10. 09:13 Fatih Terim isyan etti: Böyle bir hakem masraf edip Fransa'dan mı getirilir
  11. 09:06 İstanbul boğazındaki ünlü mekanda tecavüz skandalı
  12. 09:00 Çorlu tren kazası davası bugün
  13. 08:50 AK Parti’den Bursa’da dev enkaz: Borç 20 milyar TL
  14. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  15. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  16. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
  17. 08:31 Gönül Dağı dizisinin ekibinde yaşanan taciz davası sonuçlandı
  18. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  19. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  20. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
Politika Haberleri