Asya bebeğin tedavisini Güney Kıbrıs üstlenecek

Asya bebeğin tedavisini Güney Kıbrıs üstlenecek

Asya bebeğin tedavisini Güney Kıbrıs üstlenecek SMA hastası Asya bebeğin tedavisi, Türkiye ve KKTC'de yapılamayınca Güney Kıbrıs hükümeti devreye girerek Asya'ya umut oldu.

SMA hastası olan ve ağustos sonunda tedavi için KKTC'den Ankara'ya getirilen 11 aylık Kıbrıslı Türk bebek Asya Polatlı uzun süre sosyal medyanın gündeminde kalmış, Asya bebek için Kıbrıs'ta gösteriler düzenlenmişti.

Nadir görülen spinal müsküler atrofi (SMA), beyindeki ve omurilikteki nöronları olumsuz etkileyen, konuşma, yürüme, nefes alma ve yutkunma gibi temel aktiviteleri etkileyen, kas güçsüzlüğü ve atrofisine yol açan kalıtsal bir hastalık. Asya Polatlı da şiddetli spinal müsküler atrofi nedeniyle kendi başına yürüyemiyor, yemek yiyemiyor ve nefes alamıyor. 

Asya bebek, gen tedavisi için pazartesi günü tekrar Kıbrıs'a götürüldü. Asya Polatlı'nın Kıbrıs Rum tarafında tedavi göreceği, Lefkoşa’nın güneyindeki Makarios Hastanesi'ne yatırıldığı aktarıldı.

Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından kiralanan özel uçağın, Asya’yı Ankara’dan teslim aldığı belirtildi. Buna göre bebeği ve ailesini taşıyan hava ambulansı pazartesi günü Larnaka'ya ulaştı; uçak, Türkiye’den Kıbrıs’ın güneyine doğrudan uçuşların gerçekleştirilmemesi nedeniyle Yunanistan hava sahasını kullandı. 

Asya Bebek Zolgensma adlı ilacı alacak, masrafları Rum tarafı karşılayacak

Ailesi, Asya'nın durumuyla ilgili gelişmelerin paylaşıldığı Facebook sayfasında, iki yaşından küçük SMA'lı çocukların tedavisinde kullanılan gen terapisi ilacı Zolgensma'nın uygulanması için gerekli düzenlemelerin Kıbrıs’ın güneyinde yapılacağını duyurdu. Hayat kurtaran ilaç, tek dozla uygulanacak.

Söz konusu ilaç Türkiye'de tartışma yaratmış, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ilacın deneysel olduğunu öne sürerek, "Gen tedavisinin etkinliğine dair bilimsel platformlarda yayınlanan kanıtlar henüz yeterli düzeyde değildir. İlaç şirketlerinin baskısı ile çocuklarımızın kobay olarak kullanılmasına izin vermeyeceğiz" açıklaması yapmıştı.

Asya'nın ailesi yaklaşık 2 milyon avro tutan tedavi masrafları için kampanya başlatmıştı. Konunun Kıbrıs hükümetinin dikkatine getirilmesinin ardından, Asya'nın tedavi masraflarının Kıbrıs Rum tarafınca karşılanacağı açıklandı. Kıbrıs Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, tedavi için neye ihtiyaç duyulduğunu belirlemek adına Asya Polatlı'ya testler yapılacağını ve tedavide kullanılacak olan ilacı teslim alma işlemlerinin başlatıldığını açıkladı. Öte yandan Kıbrıs Rum basını, Asya’nın tedavisi için Kıbrıs Cumhuriyeti'nde onaylanmış ilaçlar listesinde bulunan on binlerce avro Spinraza ilacının da kullanılabileceğini ancak söz konusu tedavinin Asya’nın durumuna ve yaşına uygun olamayabileceği bilgisini geçti. 

Asya’nın Makarios Hastanesi’ndeki tedavisine başlanması üzerine baba Ozan Polatlı da Kıbrıs Türk basınına, "Nihayetinde tünelin sonundaki ışığı gördük" açıklamasını yaptı. 

Tedavi için Türkiye vatandaşı yapılmıştı

Asya bebek için ilk olarak KKTC'de tüm olanaklar seferber edilmiş, sonrasın Ankara'ya getirilerek tedavisinin devam etmesi amaçlanmıştı. Ancak Asya'nın tedavi masraflarını devletin karşılaması için gerekli bürokratik zorluklar çıkınca, Asya Türkiye vatandaşı yapıldı. 

Bu süreçte Kıbrıslı Türk aktivistler ve Rum hükümeti de geçtiğimiz haftalarda devreye girmişti. Bu girişimler neticesinde, Asya’nın tedavisinin Kıbrıs’ta sürdürülmesinin yolu açılmış oldu. 

KKTC'de tepki 

Kıbrıslı Türk olan Asya bebeğin Kıbrıs Rum tarafının sahiplenmesi, adanın kuzeyinde hükümet karşıtı tepkilere neden oldu. Kıbrıs Türk tarafındaki olumsuz tepkilerden Türkiye de nasibini aldı. 

Levent Özadam, Kıbrıs Postası gazetesindeki köşe yazısında, "Asya bebeğin tedavi masraflarından birinci derecede sorumlu olan devlettir. Devletten gelen yardım kameralar önünde Başbakan aracılığıyla yapılan 10 Bin TL'lik bağış oldu sadece. Asya bebeğin hayatının bedeli 10 Bin TL etti KKTC devletince. Biz zaten KKTC'den umudumuzu kesmiştik” diyerek serzenişte bulundu.

Özadam yazının devamında, “Gözümüzü anavatanımıza çevirdik. Suriyeliye 40 milyar dolar harcayan kimsesizlerin kimsesi, düşenin dostu koskoca Türkiye soydaşını ölüme terk etmez, bizim beceriksizlerin elinden kurtarır dedik. Ankara'ya gitti kızımız. 2.5 milyon dolarlık ilaç sipariş edilecek ve tedavi edilecek sandık. Türkiye'de sağlık konusundaki hassasiyeti ile öne çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan böyle bir şeye izin veremezdi. Asya bebeği Ankara'dan eli boş göndermezdi. Ya haberi yok ya da doğru düzgün bilgilendirilmedi. Dün bizi insanlığımızdan, kimliğimizden utandıracak bir olay yaşadık. Asya Bebeğin uçağı bir Yunan uçağı tarafından Ankara'dan alınarak Larnaka'ya gitmek üzere havalandı” ifadelerini kullandı.

"Asya bebeğin tedavisini Güney Kıbrıs üstlenecek" haberi, 20 Ekim 2021 tarihinde yazılmıştır. 20 Ekim 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Asya bebeğin tedavisini Güney Kıbrıs üstlenecek haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Asya bebeğin tedavisini Güney Kıbrıs üstlenecek 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  2. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
  3. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  4. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  5. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  6. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  7. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  8. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  9. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  10. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  11. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
  12. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
  13. 10:52 Yunanistan'da 6.0 büyüklüğünde deprem
  14. 10:51 GAÜN Öğrencileri Gaziantep Adalet Sarayında Duruşma Seyrine Katıldı
  15. 10:49 CHP İzmir Adayı Tugay: "1 Nisan'da Yeni Bir Sayfa Açılacak"
  16. 10:46 Mehmet Şimşek: Dünya Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik
  17. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
  18. 10:39 Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Selçuk İnan’a verilen belgelerdeki imza sahte çıktı
  19. 10:31 Murat Yetkin yazdı: İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir
  20. 10:25 EPDK deprem bölgesinde avans ödemelerini erteledi: 1 Nisan'da resmileşecek
Gündem Haberleri