Atatürk Orman Çiftliği de KHK mağduru

Atatürk Orman Çiftliği de KHK mağduru

Atatürk Orman Çiftliği de KHK mağduru Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) KHK ile yapılaşmaya açılmasına kararına karşı aralarında Engin Altay, Özgür Özel, Engin Özkoç’un da bulunduğu 127 CHP milletvekilinin iptal başvurusu Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından...

Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) KHK ile yapılaşmaya açılmasına kararına karşı aralarında Engin Altay, Özgür Özel, Engin Özkoç’un da bulunduğu 127 CHP milletvekilinin iptal başvurusu Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından oy birliğiyle reddedildi. Kararı skandal olarak nitelendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, AYM üyelerini istifaya çağırdı.

Evrensel gazetesinden Burcu Yıldırım'ın haberine göre, AOÇ arazisinin yapılaşmaya açılması hakkında 2018 yılında 703 sayılı KHK ile kanun maddelerinde değişiklik yapıldı. ‘Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü Kuruluş Kanunu’nu KHK ile yapılan değişiklik ile ‘Atatürk Orman Çiftliği Kanunu’ ve ‘Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’ da yine 703 Sayılı KHK ile ‘Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce Yürütülen Hizmetler Hakkında Kanun’ şeklinde değiştirildi. Yapılan değişik için Engin Altay, Özgür Özel, Engin Özkoç’un da aralarında bulunduğu 127 CHP milletvekili Anayasa’nın 2, 7, 9, 35, 36, 44, 45, 90. maddelerine aykırılık nedeniyle kararın iptali ve yürürlülüklerinin durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu. Ancak Anayasa Mahkemesi bu kararın anayasaya aykırı olmadığı kararını verdi.

Milletvekillerince verilen dava dilekçesinde, AOÇ alanı ile ilgili değişikliklerin anayasaya açıkça aykırı olduğu ve uygulanması halinde hukuk devleti yönünden giderilmesi imkansız durum ve zararlara yol açacağı belirtilmişti. Dilekçede bu kararların yürürlüklerinin durdurulması talep edilmişti. Yapılan değişiklikler ile AOÇ alanlarının kamu yararı dışında imar planlarına açılması ve yapılaşmaya izin verilmesi söz konusu. AOÇ alanları içinde yapılan ve tartışma konusu olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptırdığı saray ve Melik Gökçek’in büyük paralar akıttığı Ankapark da bulunuyor.

Anayasa Mahkemesi KHK ile AOÇ alanlarının imara açılmasına ilişkin milletvekillerinin iptal istemli dilekçelerine ret kararı verdi. Mahkemenin bu kararı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kararının iptaline ilişkin 16 Ekim 2019 tarihinde verdiği hüküm ise bugün Resmi Gazete’de yayınlandı.

‘AYM ÜYELERİ TOPLUCA İSTİFA ETSİN’

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Anayasa Mahkemesinin bu kararını skandal olarak değerlendirdi. Candan, “AYM, bu kararla 'mülkiyet hakkı ve şartlı bağış hakkı yok' diyor. Atatürk’ün şartlı bağış belgesi olmasına rağmen, 'bunun üzerine tapuya şerh konulmamış' diyerek reddediyorlar. Bununla talanın önünü açıyorlar” dedi. Bu kararı “Ankapark’ı aklama kararı” olarak da değerlendiren Candan, “AYM üyeleri topluca istifa etsin” diye seslendi.

"Atatürk Orman Çiftliği de KHK mağduru" haberi, 03 Aralık 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Atatürk Orman Çiftliği de KHK mağduru haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Atatürk Orman Çiftliği de KHK mağduru 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  2. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  3. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  4. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  5. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  6. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  7. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  8. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  9. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  10. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  11. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  12. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  13. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  14. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  15. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  16. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  17. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  18. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  19. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  20. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
Politika Haberleri